Print this page
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 14:24

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Θεοφανίας Ανδρόνικου-Βασιλάκη , «Άσπιλοι Ένοχοι» (Εκδόσεις Χάρτινη πόλη)

Written by
749
Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Θεοφανίας Ανδρόνικου-Βασιλάκη , «Άσπιλοι Ένοχοι»  (Εκδόσεις Χάρτινη πόλη)

«Άσπιλοι Ένοχοι»
Θεοφανία Ανδρόνικου-Βασιλάκη
Εκδόσεις Χάρτινη πόλη

Το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης Θεοφανίας Ανδρόνικου-Βασιλάκη «Άσπιλοι Ένοχοι» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, με πολλές όμως κοινωνικές προεκτάσεις. Στις σελίδες του το μυστήριο, οι μηχανορραφίες, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες που μετατρέπονται σε μίσος, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις για τη γυναίκα και τους ψυχικά ασθενείς συνθέτουν το γενικό πλαίσιο του έργου.

Η άκρη του νήματος βρίσκεται στην εξαφάνιση μιας 35χρονης μητέρας σε μια επαρχιακή πόλη κάτω από αδιευκρίνιστους λόγους και χωρίς κάποια ένδειξη για το τι συνέβη. Το κουβάρι αυτό έρχεται να ξετυλίξει ένας έμπειρος αξιωματικός της πρωτεύουσας του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής έπειτα από παράκληση του οικογενειακού κύκλου της αγνοουμένης. Το έργο του μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού, όπως είναι γνωστό, στις κλειστές κοινωνίες δύσκολα ανοίγουν τα στόματα εξαιτίας του φόβου του στιγματισμού. Ο αστυνομικός μέσα από μισόλογα, μισές αλήθειες, ψεύτικα δάκρυα αλλά και μια απόπειρα δολοφονίας έρχεται όλο και πιο κοντά στην αλήθεια.

Το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι ότι σε κάθε σελίδα το παρελθόν αναμετράται με το παρόν, ζητώντας δικαίωση, μαζί του και η απελπισία και το αδιέξοδο των καταπιεσμένων. Κάθε σελίδα, λοιπόν, προσθέτει ένα νέο στοιχείο, νέες αποκαλύψεις που συνθέτουν τα κομμάτια ενός παζλ για επιδέξιους παίκτες. Πώς μπορεί να οδηγηθεί κάποιος στην εξιχνίαση όταν ο ίδιος γίνεται κομμάτι αυτού του παζλ;

Όσον αφορά τους χαρακτήρες, μεταξύ της πλειάδας που παρελαύνουν, σαφέστατα ξεχωρίζει ο άνδρας αξιωματικός, Μάξιμος Βαγενάς, ο οποίος ως σύγχρονος Σέρλοκ Χολμς παρατηρεί προσεκτικά τα πάντα, συγκεντρώνει στοιχεία, κρίνει, μα πιο συχνά αναθεωρεί, αλλά δε βιάζεται. Ρόλο-κλειδί ενέχει η πεθερά της αγνοουμένης που η ζωή της καθορίστηκε από το φόβο της γνώμης του κόσμου και από μια δηλητηριώδη κακία προς καθετί που δεν μπορούσε να ελέγξει. Στον αντίποδα, ένας γιος που μεγαλώνει με την κατηγορία ενός εγκλήματος, συνθλίβοντας έτσι τον ψυχισμό του. Όλες αυτές οι προσωπικότητες συνθέτουν ένα γαϊτανάκι που δένει τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Στο σημείο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αποδοθούν τα εύσημα στη συγγραφέα γιατί παραδίδει στο κοινό της μια πλοκή αριστοτεχνικά δεμένη, παρά το μεγάλο χρονικό εύρος που αυτή καλύπτει, με γραφή που ρέει όπως οι εξελίξεις, με επιμελώς ισορροπημένο το στοιχείο της αγωνίας, που δεν κουράζει τον αναγνώστη, αλλά το κυριότερο γιατί θίγει τα κακώς κείμενα των κλειστών κοινωνιών. Στο όνομα ενός δήθεν καθωσπρεπισμού και σεμνοτυφίας μπορούν να συμβούν πολλά, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Αυτόν τον κόσμο όπου κυριαρχεί το ‘’φαίνεσθαι’’, η υποκρισία και τα συμπλέγματα κατωτερότητας η συγγραφέας στηλιτεύει,  δίνοντας τροφή για σκέψη σε όλους μας.

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος

Σελίδα του βιβλίου: https://www.hartinipoli.gr/el/vivlia/enilikon/aspiloi-enohoi

Η Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες, στον χώρο του καλλιτεχνικού και τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση, συμμετέχοντας ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Έχει γράψει οκτώ επιτυχημένα βιβλία.

 

 

 

 

 

Read 749 times

Latest from apostaktirio team