Print this page
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 19:40

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Φλώρας Τζελέπη "Μυστικά στην άνυδρη γη" (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Φλώρας Τζελέπη "Μυστικά στην άνυδρη γη" (Εκδόσεις Αποστακτήριο)
"Μυστικά στην άνυδρη γη"
Φλώρα Τζελέπη
Εκδόσεις Αποστακτήριο 
 

Στο κοινωνικό μυθιστόρημα «Μυστικά στην άνυδρη γη» της Φλώρας Τζελέπη από τις εκδόσεις Αποστακτήριο επιχειρείται κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ο συγκερασμός δυο εκ διαμέτρου αντίθετων εποχών, της άλλοτε αμείλικτης και οπισθοδρομικής μανιάτικης επαρχίας και της σημερινής που πασχίζει να αποτινάξει αυτό το αναχρονιστικό στίγμα. 

Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης αισθάνεται την αινιγματική ατμόσφαιρα εξαιτίας «ενός  πύργου ψηλού και περήφανου με παράξενες πολεμίστρες που ορθωνόταν σε μια βραχώδη στεριά» που παραπέμπει σε μια εποχή όπου η σκληρότητα, η αυστηρότητα και οι άγραφοι κανόνες συνθέτουν  την κοινωνία. 

Η ιστορία στήνεται γύρω από ένα τετράδιο στο οποίο προσωπικές σκέψεις, εξομολογημένα μίση και ανείπωτες αλήθειες έρχονται να ταράξουν τόσο τη ζωή των πρωταγωνιστών όσο και την υπόλοιπη κοινωνία της Μάνης. Από τις σελίδες αυτού του τετραδίου αναδύεται μια εποχή όπου η πατριαρχία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, η βία –σωματική και ψυχική–, η μνησικακία οδήγησαν στο αναχρονιστικό έθιμο του «γδικιωμού», μια «κατάρα που ξεσπούσε για ασήμαντες αφορμές, λίγη γη ή και μια προσβολή, μια αθέτηση λόγου ή μια μοιχεία και μια αρπαγή, κληρονομικές διαμάχες και η πίστη πως ο νεκρός δικαιώνεται με τους άγραφους άγριους νόμους της Μάνης». Ανθρώπινες ζωές και ψυχές συνθλίβονται από αυτήν την παρεξηγημένη αντίληψη, έριδες διαιωνίζονται σκορπίζοντας μόνο τον θάνατο. 

Ο αναγνώστης νοερά πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό σε έναν τόπο βραχώδη και τραχύ με ανθρώπους μοναδικούς και υπερήφανους αλλά συνάμα αυστηρούς και σκληρούς. Μαγνητίζεται από το τοπίο και προσπαθεί «να μπει στα παπούτσια» των ηρώων. 

Ποιος πραγματικά μπορεί να ζει υπό το διαρκές αίσθημα του φόβου; Αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα των τριών εν ζωή απογόνων εκείνης της εποχής, οι οποίοι αναμετρώνται με το παρελθόν, προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις, να κλείσουν πληγές και λογαριασμούς που έμειναν ανοιχτοί. 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος  

Σελίδα του βιβλίου: https://www.apostaktirio-books.gr/product/μυστικά-στην-άνυδρη-γη/

 

Read 867 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος