Print this page
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 13:43

ΑΡΤΕΟΝ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - Η ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

Written by
429
ΑΡΤΕΟΝ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ - Η ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

Η ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΑΣ

Μια συμβολή στη γνώση της κεραμικής στο Αιγαίο!
Συγγραφέας: Γιώργος Σπέης
Εικονογράφηση: Αρτέον 

H Κέα σίγουρα δεν αποτελεί ένα αγγειοπλαστικό κέντρο του Αιγαίου, όμως οι κάτοικοί της από την αρχαιότητα και μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή πολλών ειδών κεραμικά σκεύη.

Επίσης, τους τελευταίους αιώνες είχε μία έντονη αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα αφού έκανε εξαγωγή χαμάδας, κρασιού, ζώων και κριθαριού που σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του θέση, την καθιστούν ένα ενδιαφέρον νησί για να ερευνηθεί η Αγγειοπλαστική του.

Πού έβρισκαν τα σκεύη τους, ποιος τα κατασκεύαζε και σε ποια μέρη, ποια είδη χρησιμοποιούσαν, είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, που η έκδοση δίνει απαντήσεις.

Ένα ταξίδι στον κόσμο της Αγγειοπλαστικής και στη σχέση των αγγείων με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κέας, η τέχνη της αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού που όμως γρήγορα χάνεται. Γι' αυτό και σκοπός της έκδοσης είναι ταυτόχρονα να την προβάλλει και να κινητοποιήσει το κοινό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προβολή στην έκδοση του τελευταίου σωζόμενου εργαστηρίου κεραμικής, το οποίο διατηρείται ολόκληρο μέχρι σήμερα και θα πρέπει να διασωθεί.

Η έκδοση περιλαμβάνει 8σέλιδο έγχρωμο λεύκωμα με απεικονίσεις εργαστηρίου & καμινιού αγγειοπλαστικής!

Με την υποστήριξη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΑΣ

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα

Ο Γιώργος Σπέης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έχει περάσει τη ζωή του ανάμεσα στην πληροφορική (για βιοπορισμό) και την εθνογραφία. Έχει κάνει εθνογραφική έρευνα ανά την Ελλάδα, έχει συλλέξει αντικείμενα και συγγράψει διάφορα άρθρα με θέμα τον υλικό πολιτισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και αρκετά βιβλία, όπως: «Τα ορυχεία της Κέας» (Αρτέον 2021),  «Ανεμόμυλοι του τόπου μας» (Αρτέον 2018), «Οι Σιφνιοί της Άνδρου» (Καΐριος Βιβλιοθήκη 2009), «Ένα λιοτρίβι στην Αλόννησο» (Κέδρος 2005), «Η Μελισσάνθη και οι μέλισσες» (Κέδρος 2005), «Ένας νερόμυλος στην Τζια (Κέδρος 2004), κ.ά. Έχει τιμηθεί με βραβείο από το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ενεργό μέλος της The International Molinological Society (TIMS).

 

 

Read 429 times

Latest from apostaktirio team