Print this page
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 13:58

Η εικαστικός Μαρία Ζερβός εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη

Written by
620
Η εικαστικός Μαρία Ζερβός εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη

Η εικαστικός Μαρία Ζερβός εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη 

Η εικαστικός Μαρία Ζερβός εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη

Η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα, είναι γνωστό. Όμως το να ξεπεράσει το έργο του καλλιτέχνη τα σύνορα δεν είναι καθόλου δεδομένο, ούτε και εύκολο. Γι' αυτό και όταν Έλληνες δημιουργοί έχουν παρουσία στο εξωτερικό, η τιμή για τη χώρα καταγωγής τους είναι μεγάλη. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο, όπως αυτή, που ο πολιτισμός δοκιμάζει τις αντοχές του.

Φωτεινά νέα, λοιπόν, καθώς το καλοκαίρι η Μαρία Ζερβός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.  Συγκεκριμένα, η εικαστικός είναι καλεσμένη στο διεθνές πρόγραμμα (art residency) του παγκοσμίου φήμης οργανισμού International Studio & Curatorial Program (ISCP). Εκεί, θα παρουσιάσει ένα καινούριο βίντεο και μια σειρά από σχέδια ακουαρέλας σε χαρτί, εστιάζοντας για μια ακόμη φορά σε θεματικές σχετικά με τον τόπο και την ουτοπία, τη φύση και τον πολιτισμό. 

Στο πλαίσιο του ISCP- ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα εικαστικών τεχνών της Νέας Υόρκης και εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο, η Ζερβός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα εκθέσει το έργο της στο εργαστήρι της με δωρεάν είσοδο για το κοινό, ενώ θα λάβει μέρος σε εκδηλώσεις και διαδικτυακές δράσεις. Στόχος, η ευρύτερη κατανόηση της δουλειάς της, καθώς και ο εποικοδομητικός διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών σε διεθνές καλλιτεχνικό επίπεδο.

Τη συμμετοχή της στηρίζει το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, ως μέρος των δράσεων του έτους 2020 για τη διασφάλιση της προβολής της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. 

Παρουσία και στην Αθήνα

Αυτό το διάστημα, συγκεκριμένα από 25 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου, έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα δείγμα της δουλειάς της Ζερβός και στην Αθήνα, καθώς η εικαστικός συμμετέχει στην ομαδική έκθεση "All Together Now" που φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (art-tounta.gr).

Έπειτα από δύο μήνες απομόνωσης, είκοσι επτά Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, παλιοί και νέοι συνεργάτες της γκαλερί, ένιωσαν την ανάγκη να μαζευτούν ξανά όλοι μαζί, αφού αποδείχθηκε περίτρανα όλο αυτό το διάστημα ότι όσο ανακουφιστική κι αν ήταν η διαδικτυακή θέαση εκθέσεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν' αντικαταστήσει τη φυσική επαφή με το καλλιτεχνικό έργο. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου με διευρυμένο ωράριο, από τις 12:00 έως τις 21:00, ακολουθώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. 

Βιογραφικό

Η Μαρία Ζέρβος είναι εικαστικός με καταγωγή από την Αθήνα. Σπούδασε εικαστικά στην Αθήνα, το Άμστερνταμ και τη Βοστώνη. Η δουλειά της περιλαμβάνει σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, με την ίδια να πρωταγωνιστεί αρκετές φορές στα δικά της βίντεο-projects. Μέσα από το έργο της, η δημιουργός ερευνά την αντιπαράθεση μεταξύ φύσης και πολιτισμού, μυθοπλασίας και ντοκουμέντου, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για μια πολιτικοκοινωνική κριτική.
Το 2012 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και δύο χρόνια αργότερα δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει, ακόμη, στο Πανεπιστήμιο Emerson College της Βοστώνης.

Δουλειά της Ζερβός έχει παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως σε διοργανώσεις, γκαλερί και ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ίδρυμα Ωνάση), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Αθήνας, καθώς και σε πολυάριθμες εκθέσεις σε ΗΠΑ, Αγγλία, Κίνα, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.

Έργα της ανήκουν σε συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (EMST), του Δ. Δασκαλόπουλου και της συλλογής Μπέλτσιου. Της έχουν απονεμηθεί βραβεία για το καλλιτεχνικό της έργο, υποτροφίες και χορηγίες μεταξύ άλλων από το ΝΕΟΝ, το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, το Mondriaan Fund, το AFK στην Ολλανδία και το Arte Laguna International Art Prize Award στη Βενετία. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το έργο της θα βρείτε στη σελίδα της: www.maria-zervos.com  

Πληροφορίες για τα έργα.

1. Ουρανός και Γη (Το Σχοινί) / Ακουαρέλες σε χαρτί / 70 Χ 100 cm / 2019

 2. Ουρανός και Γη (Το Στεφάνι) / Ακουαρέλες σε χαρτί / 70 Χ 100 cm / 2019

 3. Ουρανός και Γη (Το Ραβδί) / Ακουαρέλες σε χαρτί / 70 Χ 100 cm / 2019

 4. Ουρανός και Γη (Από Μηχανής Θεός) / Ακουαρέλες και μολύβια σε χαρτί / 70 Χ 50 cm / 2019

Read 620 times

Latest from apostaktirio team