Print this page
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 07:38

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Μικρά Ασία, χαίρε!- 1922-2022» 100 ΧΡΟΝΙΑ

Written by
1181
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Μικρά Ασία, χαίρε!- 1922-2022» 100 ΧΡΟΝΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΟΣ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Μικρά Ασία, χαίρε!- 1922-2022» 100 ΧΡΟΝΙΑ

Η Μητρόπολή μας με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, απευθυνόμενη στις Ενοριακές Νεανικές Εστίες διοργανώνει μεγάλο διαγωνισμό με θέμα:

«Μικράς Ασίας μνήμη 1922-2022».

Μαθητές όλων των τάξεων, φοιτητές αλλά και γενικότερα νέοι της Μητρόπολής μας μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό παρουσιάζοντας καλλιτεχνικές δημιουργίες με περιεχόμενο είτε:

α) εικαστικό β) λογοτεχνικό – μουσικό γ) βίντεο – σποτ

Σκοπός του διαγωνισμού δεν είναι μόνο να προσεγγίσουμε το ανθρώπινο κομμάτι αυτής της εθνικής απώλειας, αλλά κυρίως να προσεγγίσουμε «τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ιωνίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης«. Να δηλώσουμε ότι «είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν θα πάψουμε να θυμόμαστε την ιστορία μας, που ξεπερνά τα όρια του Κράτους μας, και να πούμε σε όλους εκείνο που έλεγε ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας, όταν τον ρωτούσαν πότε θα φύγει το Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη. «Όταν στερέψουν όλα τα αγιάσματα της Πόλης». Γιατί ο πολιτισμός είναι ένα μέγεθος που δεν φυλακίζεται, δεν μπορεί να χαθεί, όπως δεν μπορεί να φυλακιστεί και να χαθεί το φώς, παρά μόνο όταν χαθεί αυτός ο κόσμος«[1].

Όροι συμμετοχής

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή και να υποβάλετε τα έργα σας στην ιστοσελίδα e–neotita–imnst.gr δηλώνοντας την ενορία, τα άτομα, τις ηλικίες και τον τρόπο με τον οποίο θα πάρετε μέρος.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό μπορεί να γίνει είτε ατομικά, είτε ομαδικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο στα άτομα που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό από κάθε Ενοριακή Εστία(μπορούν να λάβουν μέρος παραπάνω από μία ομάδες από κάθε Ενορία).

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάποιου ατόμου στον διαγωνισμό είναι να μην έχει ξεπεράσει το 29ο έτος της ηλικίας του.

Η δουλειά που θα παρουσιάσει κάθε άτομο- ομάδα θα πρέπει να έχει περιεχόμενο που θα ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

α) εικαστικό (ζωγραφιά, ψηφιδωτό, κολάζ, χειροτεχνία)

β) λογοτεχνικό – μουσικό(άρθρο, δοκίμιο, ποίημα, διήγημα, τραγούδι)

γ) βίντεο-σποτ (αφιέρωμα, σκετς, ταινία μικρού μήκους έως 30′)

δ) εκφραστική ανάγνωση πατήστε εδώ για πληροφορίες

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των καλλιτεχνικών δημιουργιών είναι η 31η Αυγούστου 2022.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα γίνει το φθινόπωρο του 2022, κατά το οποίο η οργανωτική επιτροπή θα αξιολογήσει τις συμμετοχές και θα ξεχωρίσει τις τρεις καλύτερες για κάθε κατηγορία, οι οποίες και θα βραβευτούν.

*Η επικοινωνία για οποιοδήποτε λόγο θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας e–neotita–imnst.gr.

Εκεί θα βρίσκετε οτιδήποτε χρειάζεστε για τον διαγωνισμό.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ορισμός:  Είναι η προσπάθεια να ερμηνεύσει και να αποδώσει κανείς στους ακροατές με τη χρήση της φωνής και, σε περιορισμένο βαθμό, την έκφραση του προσώπου και το βλέμμα, το περιεχόμενο λογοτεχνικών κειμένων.

Υλικό: Κείμενα από τη σύγχρονη και προγενέστερη  ελληνική λογοτεχνική παραγωγή τα οποία αναφέρονται στο γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής. Ενδείκνυνται τα έργα των λογοτεχνών που ανήκουν στη Γενιά του 1930, αλλά και της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Οδηγίες:

1. Η ανάγνωση έχει στόχο την ερμηνεία του κειμένου με τη χρήση της φωνής και της έκφρασης, όχι με την αναπαράσταση ή τη δραματοποίησή του.

2. Επιδιώκεται η οπτική επαφή με το ακροατήριο, αλλά πρέπει πάντα να διατηρείται η αίσθηση ότι το κείμενο διαβάζεται και δεν απαγγέλλεται.

3. Είναι απαραίτητο να ονομάζονται ο τίτλος και ο συγγραφέας του έργου. Η εισαγωγή, που σκοπό έχει να προσφέρει στο ακροατήριο ό, τι είναι απαραίτητο για την κατανόηση και την απόλαυση του κειμένου, μπορεί να ποικίλλει ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, αλλά συνεκτιμάται στην τελική αξιολόγηση της ανάγνωσης.

Χρονική Διάρκεια: Η ανάγνωση του κειμένου μαζί με την εισαγωγή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 λεπτά και να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά.

Εκ του Ιδρύματος Νεότητος

Read 1181 times

Latest from apostaktirio team