Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 17:40

Ο Θεόδωρος Πάλλας σχολιάζει το μυθιστόρημα της Άννης Παπαθεοδώρου, «Ευτοπία, η γέννηση ενός νέου κόσμου» (Άνεμος Εκδοτική)

Ο Θεόδωρος Πάλλας σχολιάζει το μυθιστόρημα της Άννης Παπαθεοδώρου, «Ευτοπία, η γέννηση ενός νέου κόσμου» (Άνεμος Εκδοτική)

«Ευτοπία, η γέννηση ενός νέου κόσμου»
Άννη Παπαθεοδώρου
Βιβλίο τρίτο
Άνεμος Εκδοτική 

Διαβάζοντας το τρίτο μέρος - βιβλίο της τριλογίας «ΕΥΤΟΠΙΑ» (η γέννηση ενός νέου κόσμου) της Άννης Παπαθεοδώρου το κύριο ερώτημα που μου γεννήθηκε είναι αν η συγγραφέας τελικά επιδιώκει να μας δώσει μια ιστορία που διαδραματίζεται στο μέλλον ή αν αυτό που επιθυμεί είναι να μας αφυπνίσει για τη ζωή μας στο παρόν. Πιστεύω ωστόσο ότι αυτά τα δύο παντρεύονται και δένονται ομαλά, ενώ φαίνεται ότι η συγγραφέας, με τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, πέτυχε να δημιουργήσει ένα έργο που για καιρό ονειρευόταν. 

Θα ήθελα να μείνω σε κάποια σημεία του μυθιστορήματος που μου τράβηξαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Αρχικά, πιστεύω πως τα λόγια της συγγραφέως πως «ο κόσμος δεν χτίζεται από χιλιάδες μοναχικά και εγωπαθή “εγώ”, χτίζεται μόνον όταν αυτά ενωθούν και γίνουν “εμείς”», είναι ο κανόνας - λογική, που διέπει όλο το μυθιστόρημα και πάνω σ’ αυτήν τη λογική κινούνται και οι ήρωες του βιβλίου. Η λογική αυτή στηρίζεται σε μια ιδεολογία που βλέπει όλους τους ανθρώπους ίσους. Μια ιδεολογία που είναι ιδιαίτερα φιλεύσπλαχνη, καθώς μέχρι και αυτοί που λεηλάτησαν τις ζωές όλων, οι εχθροί των πολλών, αυτοί που θανάτωσαν χιλιάδες και δε μετάνιωσαν για τα έργα τους, αν και πρέπει να τιμωρηθούν, καταδικάζονται σε αυτό που ποτέ στη ζωή τους δεν έκαναν: να δουλέψουν για να επιζήσουν. 

Μέσα στο βιβλίο παρακολουθείς μια ιδεολογική αντιπαράθεση, αλλά χωρίς να υπάρχει διάλογος, αντίλογος, ή η αναγραφή κάποιων μανιφέστων. Η αντιπαράθεση αυτή δίνεται μόνο με τις πράξεις. Από τη μια βλέπεις την τρομοκρατία ενός ολιγαρχικού συστήματος που καταστρέφει τις ζωές όλων και από την άλλη τον αγώνα των πολλών για μια πιο αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που μπορεί να είναι ακόμη στα σπάργανα, μα που όλοι πιστεύουν πως καθώς μεγαλώνει και εδραιώνεται θα βρει τον δρόμο της. 

Η συγγραφέας δεν προτιμά τη μονοπρόσωπη αφήγηση αλλά χρησιμοποιεί ένα πλήθος ηρώων που συνεχίζουν ο ένας την αφήγηση του άλλου προσθέτοντας ο καθένας τα προσωπικά του στοιχεία-βιώματα. Στα πρόσωπα αυτά η συγγραφέας προσπαθεί να προσδώσει τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα, ενώ ο αναγνώστης αφήνεται ελεύθερα να σκεφτεί και να αποφασίσει αν τελικά η συγγραφέας επιτυγχάνει τους στόχους της μέσα απ’ αυτό το έργο. 

Οι ήρωες αφηγούνται, σε πρώτο άμεσο πρόσωπο, τον αγώνα τον δικό τους, της οικογένειάς τους αλλά και όλων των ανθρώπων για μια καλύτερη κοινωνία. Το άγχος, ο φόβος αλλά και ο πόνος πολλές φορές των δικών τους ανθρώπων μετριάζεται από τον αγώνα για το παγκόσμιο καλό και την επικράτησή του. Ο αγώνας τους, για μια πανανθρώπινη πιο δίκαιη κοινωνία, πιο ανθρώπινη και πιο δημοκρατική περνάει από πολλά στάδια και καταλήγει με την επικράτησή τους. 

Η αφήγηση κυλά ομαλά, τα πρόσωπα που εναλλάσσονται δεν κουράζουν τον αναγνώστη, ενώ όταν νιώθει αμυδρά να τον περικλείει κάποια μονοτονία, οι αλλαγές στην πλοκή, που εμφανίζονται αιφνιδιαστικά, τού τονώνουν την αγωνία. Έτσι η γραφή συνεχίζει να τρέχει, τα πρόσωπα συνεχίζουν να αλλάζουν, δημιουργώντας μια ιστορία που κινείται γύρω από τους αφηγητές και προσθέτοντας πολλά πρόσωπα του κόσμου, γνωστά και αγνώστα που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. 

Εύχομαι η συγγραφέας να πέτυχε να “χτίσει” αυτό που επιθυμούσε, καθώς ο πόθος της για έναν κόσμο πανανθρώπινο και άμεσα δημοκρατικό αλλά και το πάθος της για την αλλαγή του κόσμου που ζούμε είναι στοιχεία διάχυτα μέσα στο βιβλίο της.  

Θεόδωρος Πάλλας, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας     

Σελίδα του βιβλίου: https://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/eutopia3.html 

Η Άννη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δούλεψε σε διάφορες εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα. Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολήθηκε κυρίως με θέματα της πόλης. Κυψελιώτισα γέννημα θρέμμα, ανήκει σε μια άτυπη συλλογικότητα, την Ομάδα Κατοίκων Κυψέλης. Δεν εγκατέλειψε ποτέ το ενδιαφέρον της για την οικονομία, καθώς και την πολιτική, διαβάζοντας πάρα πολλά σχετικά βιβλία. Σημαντικό ενδιαφέρον της είναι το σκάκι, και είναι μέλος του Α.Ο. Πήγασος Κυψέλης. Ζει πάντα στην Κυψέλη και έχει έναν γιο. 

Έργα της: 

(2020) Ευτοπία: Η γέννηση ενός νέου κόσμου, Άνεμος Εκδοτική

(2019) Ευτοπία: Η φλόγα της επανάστασης, Άνεμος Εκδοτική

(2018) Ευτοπία: Τα χρόνια του μανιφέστου, Άνεμος Εκδοτική

 

 

 

Read 86 times