Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 16:35

''Η ΤΟΥΡΚΟΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, 1963-64'' - ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ

Written by
967
''Η ΤΟΥΡΚΟΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, 1963-64'' - ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ

Η ΤΟΥΡΚΟΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, 1963-64
ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ 

« Η ΤΟΥΡΚΟΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, 1963-64» 

Κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα το νέο βιβλίο του συγγραφέα-ερευνητή Αδάμου Κόμπου, «Η ΤΟΥΡΚΟΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ, 1963-64». Ο συγγραφέας στο νέο αυτό βιβλίο του καταπιάνεται με την καταγραφή της πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης που υπήρχε στην Κύπρο λίγο πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας 1959-60 και στην συνέχεια στα γεγονότα της πολύ ταραχώδους περιόδου του 1963-64. Μιας περιόδου που ήταν ο πρόδρομος των δεινών των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Μια πολύ μικρή μερίδα εθνικιστών, φανατικών και φασιζόντων Τουρκοκυπρίων με την καθοδήγηση και πολύ ενεργή, ηθική και υλική υποστήριξη της Τουρκίας, στράφηκαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την αποαναγνώριση και διάλυση της, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τους σχεδιασμούς του Τούρκου συνταγματολόγου Νιχάτ Ερίμ, που προέβλεπαν αρχικά την διχοτόμηση και στην συνέχεια την κατάληψη όλης της Κύπρου

Αυτή η μερίδα των φανατικών Τουρκοκυπρίων παρέσυρε ένα μεγάλο μέρος των υπόλοιπων Τουρκοκυπρίων, είτε με την θέληση τους είτε με το ζόρι να συμπορευθούν μαζί τους και να στραφούν με τα όπλα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίες. Στο βιβλίο αυτό γίνεται αναφορά στα πρώτα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην Λευκωσία την νύκτα της 21ης Δεκεμβρίου 1963, όπου οι Τουρκοκύπριοι στασιαστές άρχισαν να κτυπούν τις Ελληνοκυπριακές περιοχές και μάλιστα με υπεροπλία και ετοιμοπόλεμοι, συγκρινόμενοι με την αοπλία των Ελληνοκυπρίων.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην όλη πολιτικοστρατιωτική κατάσταση στη Λεμεσό την περίοδο εκείνη, όπου γίνεται λεπτομερής αναφορά των μαχών που έλαβαν χώραν για να αντιμετωπιστεί η τουρκοανταρσία, η παρανομία και η αυθαιρεσία μερίδας Τουρκοκυπρίων και Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονταν παράνομα στη Κύπρο και ιδιαιτέρως στη Λεμεσό, για την οποία γίνεται εκτενής περιγραφή.

Σ’ αυτό περιγράφεται η στρατιωτική δομή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και η κατανομή των φυλακίων των στρατιωτικών σχηματισμών, και του οπλισμού των. Αναφέρονται όλες οι μάχες που έλαβαν χώραν στη Λεμεσό στις 12-13 Φεβρουαρίου 1964 και τα αποτελέσματά τους.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ακόμη ένα πνευματικό ιστορικό έργο που αναφέρεται στην Λεμεσό. 

Ο Αδάμος Κόμπος γεννήθηκε στη Λεμεσό, στην ενορία Τσιφλικουδιών, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ηλεκτρονικά και δίδαξε στις Δημόσιες Τεχνικές Σχολές, Λεμεσού και Λάρνακας. Συνέγραψε πέντε βιβλία για ηλεκτρονικά και υπήρξε εκδότης διευθυντής του περιοδικού Εφηρμοσμένη Ηλεκτρονική. Επίσης συνέγραψε τα βιβλία: Αγώνας Ζωής Μάρω Κόμπου και Η Τελευταία Προσγείωση. Αρθρογραφεί στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, για πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, εθνικά και άλλα θέματα. Είναι επιχειρηματίας στον τομέα των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συσκευών. Πολιτεύεται και ήταν τέως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λεμεσού και αντιπρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού. Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Μάρω Κόμπου, που στηρίζει θεραπείες καρκινοπαθών στο εξωτερικό.

 

Read 967 times

Latest from apostaktirio team