Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 08:56

Β' ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας»

Written by
602
Β' ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Β' ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

«Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προκηρύσσουν τον Β΄  Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποιήματος με την ονομασία « Ιερότητα της γραφής -2024» 

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικής (Ε΄ + Στ΄  τάξεις), Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Θα δοθούν 1ο, 2ο και 3ο βραβείο ξεχωριστά για τις κατηγορίες:

• Ε΄ + Στ΄  τάξεις Δημοτικού

• Γυμνάσιο

• Λύκειο

Διάρκεια Διαγωνισμού

Ως ημερομηνία έναρξης του Διαγωνισμού ορίζεται η 16η Ιανουαρίου 2024 και ως ημερομηνία λήξης η 29η Φεβρουαρίου 2024. Κάθε συμμετοχή που θα σταλεί εκτός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου θα θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν θα γίνεται αποδεκτή.

Το θέμα του Διαγωνισμού

Το θέμα του διαγωνισμού για όλες τις βαθμίδες  ορίζεται  ως  εξής:

Με αφορμή τα 50χρονα της εισβολής αλλά και τα όσα τραγικά συμβαίνουν σε Παλαιστίνη, Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο,  με στόχο την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών για έναν κόσμο ειρήνης,  προτείνουμε  λίγους στίχους από τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Οι στίχοι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για να γράψουν τα παιδιά το δικό τους ποίημα.

Μοναχὴ τὸ δρόμο ἐπῆρες,
ἐξανάλθες μοναχή,
δὲν εἶν᾿ εὔκολες οἱ θύρες,
ἐὰν ἡ χρεία τὲς κουρταλῆ.
Ἄλλος σου ἔκλαψε εἰς τὰ στήθια
ἀλλ᾿ ἀνάσασιν καμιὰ
ἄλλος σοῦ ἔταξε βοήθεια
καὶ σὲ γέλασε φρικτά.
Ταπεινότατή σου γέρνει
ἡ τρισάθλια κεφαλή,
σὰν πτωχοῦ ποὺ θυροδέρνει
κι εἶναι βάρος του ἡ ζωή.
Ἀπὸ στόμα ὅπου φθονάει,
παλικάρια, ἂς μὴν ῾πωθῇ,
πῶς τὸ χέρι σας κτυπάει
τοῦ ἀδελφοῦ τὴν κεφαλή.
Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους
τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά:
«Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους,
δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά».
 

Η Υποβολή των κειμένων

• Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα μόνο ποίημα έκτασης μέχρι 30 στίχους  που να μην έχει δημοσιευθεί σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.  Τα ποιήματα   που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι σε γραμματοσειρά 12 Times New Roman ελληνικά, διάστιχο 1.5 και υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Παρακαλούμε οι συμμετοχές να αποστέλλονται σε word document.

• Η υποβολή των προτάσεων μπορεί να γίνει στη  διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο ηλεκτρονικό μήνυμα θα προηγείται το ποίημα και μετά  θα συμπληρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία του/της διαγωνιζομένου/-νης στο τέλος του ποιήματος:

• Όνομα παιδιού

• Τάξη (Τμήμα) και σχολείο

• Τίτλος ποιήματος

• Όνομα και αριθμός κινητού τηλεφώνου πατέρα

• Όνομα και αριθμός κινητού τηλεφώνου μητέρας

• Ηλεκτρονική διεύθυνση για επικοινωνία

Όροι του Διαγωνισμού

i. Από το σύνολο των συμμετοχών θα διακριθούν τριάντα (30) ποιήματα, δέκα (10) από κάθε βαθμίδα που θα εκδοθούν α. σε  έντυπη ειδική συλλογή και β. Θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας / Ελλάδα και στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας. Θα αναρτηθούν επίσης στη σελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

ii.  Για την έντυπη  έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα  και αποδέχονται ότι μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου στα βιβλιοπωλεία που αντιστοιχεί στο ποσοστό των δικαιωμάτων των συγγραφέων θα παραχωρηθεί για κάλυψη των εξόδων της έκδοσης.

iii. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και  είναι οριστική. Σε όλους τους διακριθέντες θα απονεμηθεί έπαινος και τιμητικό δίπλωμα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η βράβευση και η απονομή επαίνων και τιμητικών διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση  στη Λάρνακα, στις 20 Μαρτίου 2024, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

iv. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να μεταβάλουν τις ημερομηνίες του Διαγωνισμού.

v. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων.

Η Κριτική Επιτροπή

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής: Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος, ποιητής, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Π.Δ.Μ.).

Αντιπρόεδρος: Αρτεμίου – Φωτιάδου Ελένη, ποιήτρια, Eπιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης

Μέλη: 

Καλογήρου Τζίνα, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διδακτικής της

Αντωνιάδου-Χριστοφίδου Άνδρη, ποιήτρια, Τέως Εκπαιδευτικός 

Δρ Κρεμμύδας Κώστας, ποιητής, εκδότης

Χλωπτσιούδης Δήμος, ποιητής, υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής (Π.Δ.Μ.)

Δρ Ιωσηφίδης Σ. Ιωσήφ, Ποιητής, Τέως Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Read 602 times

Latest from apostaktirio team