Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 06:21

Διαγωνισμός Διηγήματος – Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο

Written by
1650
Διαγωνισμός Διηγήματος – Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
 

Οι Εκδόσεις iWrite και Πηγή καλούν τους Έλληνες συγγραφείς να παίξουν "Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο", γράφοντας το δικό τους διήγημα, "δανειζόμενοι" την ατμόσφαιρα που αποπνέει το παγκόσμιο συγγραφικό και τηλεοπτικό φαινόμενο "Game of Thrones" με  ίντριγκες, δολοπλοκίες, κυνήγι για εξουσία, αυτοκρατορικές γραμμές αίματος, δολοφονίες, συνωμοσίες, κρυφούς έρωτες, ευνούχους, μυθικά πλάσματα και φανταστικά όντα.

Μετά τις επιτυχημένες συμμετοχές των εκδόσεών μας, τα τελευταία χρόνια, στα events του Fantasticon και της Fantasmagoria, αλλά και των σχετικών συλλογικών έργων που κυκλοφορήσαμε μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμών και ειδικών συνεργασιών (βλ. “Ιστορίες της γιαγιάς Ιτιάς”, “Ζόμπι στην Ελλάδα”, “Εφιαλτικές Ιστορίες”, “Ιστορίες του ανάμεσα” κ.α), αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια στις κινήσεις έμπρακτης στήριξης της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω γνωριμίας μας με τους αναγνώστες του συγκεκριμένου λογοτεχνικού πεδίου, αλλά και της διάθεσής μας για την ανάδειξη νέων συγγραφικών ταλέντων και πρωτότυπων σεναρίων, ανακοινώνουμε την προκήρυξη ενός πρωτότυπου διαγωνισμού διηγήματος με τίτλο Παιχνίδια του Θρόνου στο Βυζάντιο.

Είναι γεγονός πώς η σειρά Game of Thrones (ελλ. μτφ. “Παιχνίδι του Στέμματος”) αποτελεί κατά την τρέχουσα δεκαετία ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο, έχοντας κερδίσει εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Βέβαια, τα ομώνυμα βιβλία του George R.R. Martin είχαν κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια πριν (το πρώτο εκδόθηκε το 1996), έλκοντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών της λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Η επιτροπή μας δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να καταλήξει σε μία λέξη: Βυζάντιο! Η Βυζαντινή αυτοκρατορία (ή αλλιώς Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία) υπήρξε συνέχεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι απαρχές της τοποθετούνται το 330, όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος εγκαινίασε την Κωνσταντινούπολη ως την πρωτεύουσα του νέου του κράτους, ενώ η οριστική της πτώση ήρθε κατά το 1453, με την άλωση της Πόλης.

Από τις πρώτες δεκαετίες της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους, οι Έλληνες λόγιοι ήρθαν αντιμέτωποι με ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, που ταλανίζουν ακόμη τους σύγχρονους στοχαστές. Αποτέλεσε το Βυζάντιο φυσική συνέχεια του αρχαίου ελληνικού κόσμου; Ποια η σχέση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με την έννοια της ελληνικότητας;

Αυτή εδώ η προσπάθεια δεν έχει σκοπό να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα (δεν πρόκειται άλλωστε για μία ιστορική πραγματεία). Αναγνωρίζουμε, όμως, πώς ως νεοέλληνες, αποτελούμε -σε ιδιοσυγκρασιακό επίπεδο- περισσότερο μία συνέχεια της Βυζαντινής κοινωνίας, παρά απ’ ευθείας απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, κάτι που αντανακλάται στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας μας διαχρονικά.

Το γεγονός αυτό δίνει στους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να πλάσουν, με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με άλλους λαούς, φανταστικούς κόσμους οι οποίοι βρίσκονται από άποψη περιεχομένου και αισθητικής πολύ κοντά στον κόσμο του Martin, προσθέτοντας, φυσικά, και τις δικές τους προσωπικές πινελιές.

Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε όλους τους συγγραφείς του Φανταστικού, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μας στείλουν ένα διήγημα (έκτασης 1.000 με 2.500 λέξεων) με φόντο μια φανταστική ιστορία συνωμοσιών και δολοπλοκίας από την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, δίχως να αποκλείεται η παρουσία του μεταφυσικού στοιχείου ή μυθικών πλασμάτων σε αυτή.

Για τις Εκδόσεις Πηγή και iWrite, απώτερος σκοπός τέτοιου είδους διαγωνισμών είναι η ανάδειξη και η προώθηση του πεδίου της Λογοτεχνίας του Φανταστικού στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Επιθυμούμε να δώσουμε ευκαιρίες σε Έλληνες συγγραφείς να αναδείξουν το ταλέντο τους, παντρεύοντας ένα ανερχόμενο ρεύμα Λογοτεχνίας με την Ιστορία, τη λαογραφία, τη φαντασία τις ιδιαίτερες κοσμοθεωρητικές μας αντιλήψεις και τη σύγχρονη πραγματικότητα που μας περιβάλλει, είτε ζούμε στα αστικά κέντρα, είτε στην επαρχία.

Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό θα συμπεριληφθούν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στο 2018 στο αναγνωστικό κοινό, μαζί με τη βράβευση του συγγραφέα που θα διακριθεί ανάμεσα στους συμμετέχοντες. 

Ο χρόνος που θα γίνει η βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και η επιτροπή που θα βραβεύσει τον συγγραφέα, θα γνωστοποιηθούν με το πέρας των διαγωνισμών.

Από τα διηγήματα που θα συγκεντρωθούν θα επιλέξουμε εκείνα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και θα συμμετάσχουν σε μία συλλεκτική έκδοση βιβλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις Εκδόσεις iWrite (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | 2311 27 28 03 ή 21 10 12 6900).

Λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό!

Διάρκεια
Ως ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού ορίζεται η 1η Μαρτίου 2018.

Αποστολή διηγημάτων

Οι συγγραφείς μπορούν να αποστείλουν το έργο τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή σε ψηφιακό αρχείο (σε cd κ.λπ.) στη διεύθυνση Κωλέττη 15 & Εμ. Μπενάκη, Εξάρχεια, Τ.Κ. 10 681, Αθήνα.
Οι αποστολές των διηγημάτων πρέπει πάντα να γίνονται με την ένδειξη “Για τον Διαγωνισμό Διηγήματος – Παιχνίδια του θρόνου στο Βυζάντιο”. Επίσης, θα πρέπει πάντα να υπάρχει ως συνοδευτικό υλικό ένα βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα (έως 150 λέξεις), καθώς και στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, email κ.λπ.).

Βραβεία Διαγωνισμού

Πρώτο βραβείο: Έκδοση έργου στην ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις iWrite.

Όλοι οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως βράβευσης ή όχι, θα λάβουν ειδική υποτροφία από τις Eκδόσεις iWrite της τάξεως του 20% για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης του έργου τους.

Τέλος, θα δοθούν τιμητικοί έπαινοι διάκρισης στα 3 πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν.

Περισσότερα για τους όρους συμμετοχής εδώ. 

Εκδόσεις iWrite | Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή
www.iWrite.gr | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αθήνα | Κωλέττη 15 - Κέντρο | 211 01 26 900
Θεσσαλονίκη | ΦΙλίππου 49 - Κέντρο | 2311 27 28 03

 

 

Read 1650 times

Latest from apostaktirio team