Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 09:10

Συγκινητικό το αγκάλιασμα για το μουσικοθεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε στη Νέα Σελεύκειας Ηγουμενίτσας.

Written by
552
Συγκινητικό το αγκάλιασμα για το μουσικοθεατρικό έργο Στη Σμύρνη κάποτε στη Νέα Σελεύκειας Ηγουμενίτσας.

Συγκινητικό το αγκάλιασμα  για το μουσικοθεατρικό  έργο Στη Σμύρνη κάποτε στη Νέα Σελεύκειας Ηγουμενίτσας.

Συγκινητικό το αγκάλιασμα κι η αγάπη για το μουσικοθεατρικό  έργο Στη Σμύρνη κάποτε στον φιλόξενο τόπο της Νέας Σελεύκειας Ηγουμενίτσας.

Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση ανταμώσανε επί σκηνής μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές για να τιμήσουν  τα 100 χρόνια μνήμης για την Σμύρνη στο εξαιρετικό φεστιβάλ που συνδιοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σελεύκειας με την Περιφέρεια Θεσπρωτίας

 Ένα μουσικοθεατρικό έργο με 16 πρωτότυπα τραγούδια, το οποίο υπογράφουν ο ποιητής-συγγραφέας Θανάσης Σάλτας (θεατρικό κείμενο-στίχοι τραγουδιών), η σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη (σκηνοθεσία) και η συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου (μουσική σύνθεση έργου και κύκλου τραγουδιών).

Το έργο αποτελεί έναν πολιτισμικό ύμνο στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικη Σμύρνη, με λαογραφικές αναφορές στις βασικές συνοικίες όλων των εθνοτήτων (ελλήνων, αρμενίων, τούρκων, εβραίων, ευρωπαίων λεβαντινών) που συνυπήρχαν ως το 1922.

Στο έργο ζωντανεύουν όλοι οι πολιτισμοί και όλη η ιστορία της Σμύρνης. Από τις ξέγνοιαστες κοσμοπολίτικες βεγγέρες και τις βόλτες στην Προκυμαία, μέχρι τις συγκλονιστικές ημέρες του μικρασιατικού πολέμου και της καταστροφής της Σμύρνης. Ένα βαθιά οικουμενικό και αντιπολεμικό έργο, με συγκινητικές σκηνές και υπέροχα πρωτότυπα τραγούδια.

Θεατρικές και μουσικές περιπλανήσεις στα μπεζεστένια, έρωτες στους φραγκομαχαλάδες, κόρτε στο Σινέ Πατέ, χανούμισσες στους τουρκομαχαλάδες, αρμένισσες μάντισσες, η συνθήκη των Σεβρών, η προσευχή στην Αγία Φωτεινή, το μέτωπο στον Σαγγάριο, η μεγάλη φωτιά, ο διωγμός και η προσφυγιά….

Στη σκηνή συνυπάρχουν ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές συνθέτοντας θεατρικά και μουσικά τοπία από όλες τις γειτονιές της Σμύρνης.

Το μουσικοθεατρικό έργο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία επί 2 συνεχόμενα έτη στο Θέατρο της Ημέρας και έλαβε άριστες κριτικές από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων , ενώ παρουσιάστηκε εκτενές αφιέρωμα για το έργο στην τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα στην Αρένα της ζωής.

Ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας και η σκηνοθέτης Ιωάννα Μαστοράκη πραγματοποίησαν ενδελεχή μελέτη και ιστορική έρευνα για τον μικρασιατικό πολιτισμό και την πολυπολιτισμικότητα της Σμύρνης.  Έχουν βραβευτεί για τα έργα τους και έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές για τις θεατρικές παραστάσεις τους από κριτικό παραστάσεων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών – Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού, ενώ το 2019 βραβεύτηκαν στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου.

Το έργο θα παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό στο Δήμο Ηγουμενίτσας στις 27 Ιουλίου στη Νέα Σελεύκεια.  Ενώ Στις 8 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχει  στο Επετειακό Φεστιβάλ των Ιωνικών Εορτών του Δήμου Νέας Σμύρνης με αφορμή τα 100  χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης που διοργανώνεται στο Άλσος της Νέας Σμύρνης και θα ολοκληρώσει τον κύκλο των εμφανίσεων στο Δημοτικό Θέατρο-Θανάσης Βέγγος του Δήμου Κορυδαλλού.

Τα τραγούδια του ομώνυμου θεατρικού έργου κυκλοφορούν επίσημα από την FM Records ενώ το έργο συνολικά χαρακτηρίστηκε ως ένα μνημειώδες έργο για την Σμύρνη.

Mπορείτε να  ακούσετε το όλο το μουσικό album στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=3bWv4lIXc4Q

Συντελεστές:

Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών: Θανάσης Σάλτας

Σκηνοθεσία : Ιωάννα Μαστοράκη

Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου

Τραγουδιστές: Θέλμα Καραγιάννη, Ισίδωρος Πάτερος

Ηθοποιοί : (αλφαβητικά):

Ιωάννα Μαστοράκη , Θανάσης Σάλτας Αμαλία Κλημοπούλου.

Μουσικοί:

Βιολί: Γεωργία Μαρίνη ,Ακορντεόν: Αγγέλικα Παπανικολάου Κιθάρες: Αρετή Κοκκίνου,Τσέλο: Σταύρος Παργινός Μαντολίνο: Αρετή Κοκκίνου.

 

 

Read 552 times

Latest from Super User