Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 10:51

5ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού "Compartments Dance Project": 18/9 -2/10 στην Αμαξοστοιχία Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Written by
444
5ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού "Compartments Dance Project": 18/9 -2/10 στην Αμαξοστοιχία Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

5ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

«Compartments Dance Project»

18 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2022

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ  

Μετά από τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project» επανέρχεται για 5η χρονιά στην Αμαξοστοιχία - Θέατρο  το Τρένο στο Ρουφ καθημερινά από την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022.  

14 χορευτικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο μοναδικό παγκοσμίως σιδηροδρομικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού και συνομιλούν με τους θεατές μέσα από πρωτότυπες χορευτικές performances σύντομης διάρκειας (10-20 λεπτά), καθημερινά για ένα συνεχές 15ήμερο.  

Σκηνικό χώρο του Φεστιβάλ έως τώρα αποτελούσαν το New Wagon με τα 12 μικρά «διαμερισματάκια» του (compartments) αλλά και κάθε απρόβλεπτος σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας-Θέατρο.  

Στη φετινή διοργάνωση ο προβολέας φωτίζει το νέο εξοπλισμένο υπαίθριο stage της Αποβάθρας του Τρένου στο Ρουφ, όπου οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες επέλεξαν για να παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους.  

Σχετικά με τη θεματολογία των performances η Τατιάνα Λύγαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, σημειώνει:

Οι νέοι καλλιτέχνες σε κάθε διοργάνωση διευρύνουν το γενικό θεματικό πλαίσιο του «ταξιδιού» που θέτει το φεστιβάλ ερευνώντας θέματα που προβάλλουν οι εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και οι προβληματισμοί της εποχής.

Στη φετινή διοργάνωση το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών εστιάζεται σε προσωπικές και εσωτερικές «διαδρομές» και διεργασίες, στην επιδραστική ιδιότητα του χρόνου, την αναζήτηση της ταυτότητας, τη θέση της γυναίκας απέναντι στα πατριαρχικά και κοινωνικά στερεότυπα, τη θέση του ατόμου απέναντι στις ρίζες, την κοινωνία και το παρελθόν, την αποδόμηση της δυαδικότητας, την αναζήτηση της επικοινωνίας αλλά και την επίδραση της τεχνολογίας στη δημιουργία ψευδαισθήσεων.  

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Τατιάνα Λύγαρη / Υπεύθυνος καλλιτεχνικών ομάδων Ευθύμης Χρήστου / Υπεύθυνος κοινού Βασίλης Ψυλλάς / Φωτογραφίες Υπατία Κορνάρου / Video - Μοντάζ Γιώργος Χαρίσης / Επικοινωνία ArtsPR  

PERFORMANCES

Όλες οι performances παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19.30 έως τις 23:30 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο (18/9-2/10/2022)  

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances τής κάθε ημέρας από 19.00 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.  

Οι performances αναλυτικά:  

AUTOPILOT...OFF

Ιωάννα Τόλιου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί γρήγορους ρυθμούς χωρίς, πολλές φορές, να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας τη στιγμή που συμβαίνει. Η ρουτίνα της καθημερινότητας εγκλωβίζει τον άνθρωπο σε μία κατάσταση «αυτόματου πιλότου». Ο χώρος της αποβάθρας είναι το σημείο συνάντησης ερμηνευτών και θεατών. Πότε θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν την αμοιβαία ύπαρξή τους στον χώρο και να βιώνουν τον παρόντα χρόνο; Ο «αυτόματος πιλότος» είναι έτοιμος να απενεργοποιηθεί (;)

ιδέα/χορογραφία/μουσική επιμέλεια Ιωάννα Τόλιου ερμηνεία Ομάδα Χορού CORPUS LINGUA (Μαρία Καραλή, Γωγώ Τασιούλα)  

Endless rain

New_ton Company

Τέσσερις γυναίκες διηγούνται, με τα σώματά τους, τον εγκλωβισμό που συχνά βιώνουν λόγω κοινωνικών και πατριαρχικών καταλοίπων και τις συμπεριφορές που συχνά αυτά γεννούν και αναπαράγουν. Το συλλογικό αυτό τραύμα, αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να διαμορφώσει συμπεριφορές και καταστάσεις που, ενίοτε, είναι επώδυνες και καταπιεστικές. Η ομάδα αποπειράται να μεταφέρει στη σκηνή όσα το γυναικείο σώμα συχνά δέχεται ως αποτέλεσμα τέτοιων συμπεριφορών.

χορογραφία/σκηνοθεσία Νάντια Παλαιολόγου μουσική Βασίλης Κλεφτάκης ερμηνεία Ναταλία Μπαρούς, Άννα Ουζουνίδου, Ειρήνη Παπανεοφύτου-Ιωάννου, Ελπίδα Σπύρου  

knot

Έλενα Σταυροπούλου

Mία performance-site specific project με σύγχρονο χορό και ζωντανή παραγωγή ήχου. Ο κόμπος, το δέσιμο, ο κόμβος, ο δεσμός, ο όζος, ο όμιλος, ο φιόγκος. Όλες οι ερμηνείες και οι συμβολισμοί της λέξης, σε συνάρτηση με τον ήχο που αυτή παράγει, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί. Η περίδεση, η μετακίνηση, το κουβάλημα, η αντίσταση, η τρυφερότητα, οι αναμνήσεις, ο χρόνος, η συσκευασία. Το σώμα της χορεύτριας-performer γίνεται ηχείο δημιουργίας ήχων και προοπτικής, επιπέδων και πολυμορφίας σε μια διαδρομή που κάνει κύκλους.

σύλληψη/χορογραφία Έλενα Σταυροπούλου μουσική Νίκος Καραδοσίδης σκηνικά/κοστούμια Έλενα Σταυροπούλου συνδημιουργία/εκτέλεση Μυρτώ Χαριτάκη  

Meeting point 

Έφη Τετρίγγα

Δύο άνθρωποι συναντιούνται. Ίσως για πρώτη φορά, ίσως για τελευταία. Μέσα σε μια λούπα, μια παρένθεση στον χρόνο. Παρακολουθούμε το κυνήγι των δύο σωμάτων που συναντιούνται και χωρίζονται, που ακολουθούν το ένα το άλλο, που αφουγκράζονται τη σιωπή.

χορογραφία Έφη Τετρίγγα ερμηνεία Σταύρος Κυριαζόπουλος, Μέγκι Ντιέλι, Έφη Τετρίγγα αφήγηση Δημήτρης (Τζίμης) Τσιμπίδας  

My Heart Belongs to ...?

Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης

Όταν η MARILYN MONROE μένει μόνη της, ξυπνά μέσα της η ανάγκη για φυγή, από τόπο, κοινότητα αλλά και ταυτότητα. Μια φυγή που φαντάζει ως μοναδικός δρόμος για την ελευθερία αλλά και ως αδιέξοδο. Εμβαθύνοντας στον σύνθετο ψυχισμό ενός ατόμου «σύμβολο», ενός σώματος εγκλωβισμένου μέσα στην εικόνα που έφτιαξε για τον εαυτό του αλλά και την εικόνα που του ετοίμασαν «οι άλλοι», αναζητούμε τα δυσδιάκριτα όρια της ταυτότητας.

xορογραφία/σκηνικήεπιμέλεια Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης ενδυματολόγος Τζένη Δελή εικαστικός, σύμβουλος Χαρά Τζεβελέκου ψυχολόγος, σύμβουλος Μένια Μποτοπούλου ερμηνεία Μαρίνα Γεωργακίλα, Τζένη Δελή, Καλλιαντάση Κωνσταντίνα, Ξανθίππη Μαγκαφώση, Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης  

Oubliette

Μιράντα Ζησιμοπούλου

Που αποθηκεύονται οι μνήμες; Που αποθηκεύεται το τραύμα; Ξεχνάμε ποτέ πραγματικά; Πόσο βασανίζουμε τους εαυτούς μας μέχρι να ξεχάσουμε; Το oubliette είναι μια performance που έχει σκοπό να τοποθετήσει, να εξερευνήσει και να απελευθερώσει αυτό το σημείο του σώματος που φέρει τις μνήμες, τον εξοστρακισμό τους και τις ενοχές μας για την ανάγκη να ξεχάσουμε.

σύλληψη/χορογραφία/ερμηνεία Μιράντα Ζησιμοπούλου  

PowerSet – Extract

Ολυμπία Αντώνενα

Ποιοι παράγοντες διατηρούν τις παρωπίδες μας και μας αποτρέπουν από το να δούμε πέρα από το στενό, προκαθορισμένο μονοπάτι; Ποιες είναι οι εσωτερικές διεργασίες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, που ποτέ δεν εξωτερικεύονται, που πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουμε ούτε παραδεχόμαστε; Κι όμως, αυτά καθορίζουν τις αποφάσεις, τις πράξεις, τις κινήσεις μας. Οι δυο χορεύτριες εξερευνούν το πέρασμα από το έσω στο έξω, από το «αυτοεπιβαλλόμενο» αδιέξοδο σε μια ιαματική αλληλεπίδραση.

σύλληψη Ολυμπία Αντώνενα συνδημιουργία Ολυμπία Αντώνενα, Βενετία Πάσχου, σε συνεργασία με την Ηλιάνα Κατσίγιαννη κείμενο/φωνή Κρίνα Δαλακλή, Μαριάννα Ράντου σύμβουλος δραματουργίας / props Σοφία Χιονίδου ερμηνεία Βενετία Πάσχου, Ηλιάνα Κατσίγιαννη   

Screenlight

Νίκος Σαμουρίδης

Σ' έναν κόσμο όπου η φωτεινή δέσμη μιας οθόνης υπερνικά το φυσικό φως, σ' έναν κόσμο όπου οι αισθήσεις εγκλωβίζονται στην οθόνη και μετατρέπονται σε ψευδαισθήσεις, τρεις άνθρωποι παλεύουν να συνυπάρξουν. Τρία σώματα, τρεις φωτεινές δέσμες, ένας κοινός χώρος και η ανάγκη για επικοινωνία ανακινούν τον νου προς την πραγματικότητα, όπου το screenlight κλείνει απλά με την κίνηση ενός αντίχειρα. 

σύλληψη/χορογραφία Νίκος Σαμουρίδης ερμηνεία Κατερίνα Σαμαρά, Χριστιάννα Ηλιοπούλου, Δαμιανός Άγγελος Ευσταθίου  

Testa: IDs in transition

Trial& - performing arts

TESTA/the protective outer covering of a seed
To project διερευνά την έννοια του «περιβλήματος» σ' ένα περιβάλλον δύο διαφορετικών φύλων. Μελετά τις κινητικές τους διαφορές όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις κοινωνικές κατασκευές, δημιουργώντας τρόπους μετάβασης ανάμεσα στις πολλαπλές έμφυλες δυναμικές. Στόχος των δημιουργών είναι η αποδόμηση της δυαδικότητας και των διαφορών τους και η δόμηση μιας πιο ρευστής δυναμικής. Δύο γυναικεία σώματα που ανακαλύπτουν νέους τρόπους επικοινωνίας επί σκηνής.

ιδέα/έρευνα ομάδα trial&-performing arts χορογραφία/ερμηνεία Υρώ Γαβριατοπούλου, Λυδία Ξουράφη βοηθοί χορογραφίας Μίνα Ντάλη, Ισιδώρα Φρέιζερ σκηνικός χώρος/φωτισμοί Κωνσταντίνος Ξουράφης μουσική Νεόφυτος Μαυρογένης  

UterUs

L.A.A.V.I. dance company

Η solo performance "UterUs" είναι εμπνευσμένη από την ποιητική συλλογή της Ευσταθίας Παύλου-Κατράκη με τίτλο «ΔΥΝΑΣΤΡΑ ΜΗΤΡΑ» και διαπραγματεύεται τη θέση της γυναίκας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων από την ίδια την κοινωνία. Με τη χρήση και τον συνδυασμό των σωματικών σχημάτων, της μουσικής, του λόγου και του ιδιαίτερου κοστουμιού, η performance γίνεται πιο διορατική όσον αφορά στη γυναικεία υπόσταση. Εμβαθύνοντας στον καθοριστικό ρόλο που παίζει το σώμα της (μήτρα) στον προσδιορισμό της μέσα στην κοινωνία, αναρωτιέται κανείς τελικά τι είναι φυσικό και τι επίκτητο.

χορογραφία/σκηνοθεσία Ίρις Κατράκη-Παύλου ερμηνεία Αριάννα Ζαρμακούπη σύνθεση Δημήτρης Σταυρόπουλος φωνή Στέλλα Μακρή κοστούμι Vicki BS.  

WORKING RHYTHM | the preview

Ζωή Ευσταθίου

Το project αποτελεί μία πρώτη εικόνα της διερεύνησης της ενδογενούς ρυθμικότητας εργαζομένων και της αίσθησης του περάσματος του χρόνου κατά την εργασία. Το πέρασμα του χρόνου αφορά στην υποκειμενική αντίληψη του χρόνου που περνάει και σχετίζεται με τη δραστηριότητα. Αποτελεί την αρχή μιας έρευνας, με σκοπό να μελετηθεί η ενδογενής ρυθμικότητα εργαζομένων σε διαφορετικούς κλάδους. 

σύλληψη/χορογραφία Ζωή Ευσταθίου επιστημονική σύμβουλος Αργυρώ Βατάκη μουσική έρευνα/σύνθεση/φωνή/μουσική παραγωγή Καλλιόπη Μητροπούλου μελέτη κοστουμιών Ελλάδα Δαμιανού βοηθός χορογράφου Μαλβίνα Ανδρώνη ερμηνεία Ναταλία Καλογεροπούλου, Νεφέλη Καφενταράκη, Μαρίνα Κλάδη, Ειρήνη Μωραϊτέλλη, Γιούλη Μπανούση  

Είμαι GIALLO

Ηλίας Μπαγεώργος 

Φως, ήλιος, λάμψη, ξεκίνημα, κέφι, πάρτι, πάμε, GIALLO! Το κίτρινο χρώμα αποκτά υλική υπόσταση και ζωντανεύει μέσα από την κίνηση, ως διάθεση, ως ταυτότητα, ως χορός. Μια μεταμόρφωση που μας μεταφέρει από τον γκρίζο ρεαλιστικό κόσμο στη groovy & εκθαμβωτικά κίτρινη πραγματικότητα του GIALLO.

χορογραφία/ερμηνεία Ηλίας Μπαγεώργος σχεδιασμός & κατασκευή κοστουμιού Francesco Infante μουσική σύνθεση Στέφανος Γιακουμάκης  

Ομφάλιος Λώρος

Λίλα Σαββουλίδου

Ο ομφάλιος λώρος είναι μόνο ο οργανικός δεσμός που μας ενώνει με την μήτρα; Ή αντικατοπτρίζει την σχέση μας με τους άλλους και τον ίδιο μας τον εαυτό; Αποκόπτεται ποτέ πραγματικά; Μια διαδρομή από το εμείς στο εγώ και τούμπαλιν. Η ανακάλυψη της βαθιάς μας ατομικότητας μέσα από μια πορεία ρήξης ή συμφιλίωσης με τις ρίζες, την κοινωνία, το παρελθόν.

σύλληψη/χορογραφία Λίλα Σαββουλίδου επιμέλεια ήχου Γιώργος Λαμπάδης ερμηνεία Μαρίνα Καββαδία, Λίλα Σαββουλίδου  

Χαμάμ

LOS - Αντώνης Παπαδάκης, Αλεξάνδρα Παππά

Μια χορευτική performance δύο ερμηνευτών, με αφορμή τις έννοιες του ταξιδιού και της αναχώρησης. Το τρένο είναι έτοιμο να ξεκινήσει και οι απροσδιοριστίες που συνοδεύουν τη φυγή, πυροδοτούν την αγωνία για το τι μπορεί να συμβεί. Η φαντασία αρχίζει να βράζει. Ο χώρος μεταμορφώνεται. Τι είναι γραφτό να συμβεί; Πώς μπορώ να το ξέρω; Μπορώ να διαπραγματευτώ με το άγνωστο; 

δημιουργία/ερμηνεία LOS- Αντώνης Παπαδάκης, Αλεξάνδρα Παππά  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

τηλ. γραφείου παραγωγής 210 9237076, τηλ. Θέατρο 210 5298922 - 6937604988

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως &Αμφιπόλεως

Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ

10' με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός

Δωρεάν υπαίθριο Parking  

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

www.totrenostorouf.gr

www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre

https://twitter.com/ToTrenoStoRouf

https://instagram.com/ToTrenostoRouf

https://www.youtube.com/user/totrenostorouf

https://www.facebook.com/FestivalCompartmentsDanceProjectYoungArtists/

 

Read 444 times

Latest from Super User