Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 08:38

Δέκα διεθνή βραβεία για την ταινία Ταξίδι Πνοής

Written by
381
Δέκα διεθνή βραβεία για την ταινία Ταξίδι Πνοής

Δέκα διεθνή βραβεία έχει αποσπάσει η  ταινία Ταξίδι Πνοής  η οποία ξετυλίγει με ιδιαίτερο και δημιουργικό τρόπο την σπουδαία καλλιτεχνική διαδρομή του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιώργου Μεσσάλα σε σκηνοθεσία Χρήστου Ν.  Καρακάση

Η ταινία ξεφεύγει από τα συνήθη πορτραίτα και εμβαθύνει στον εσωτερικό κόσμο της τέχνης, πλαισιωμένη από κείμενα και μουσική σένσουαλ όπερας, σε σύνθεση και ερμηνεία Βασιλικής Κάππα.

Την ταινία πλαισιώνουν αριστοτεχνικά οι αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν από κοντά τη διαδρομή του καλλιτέχνη.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

O Γιώργος Μεσσάλας  Βοηθός και  φίλος του Αλέξη Μινωτή και του Αλέξη Σολoμού συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες περιοδείες του Εθνικού Θεάτρου. Το 1973 ίδρυσε το «Μοντέρνο Θέατρο» Από το 1992 έως το 2012 στεγάστηκε επαγγελματικά στο θέατρο Αλκυονίδα. Η κινηματογράφηση διήρκεσε ενάμισι χρόνο ολοκληρώνοντας αβίαστα τη σεναριακή φόρμα και αφήνοντας τις ιδέες και τους συσχετισμούς να ωριμάσουν προκειμένου να αποτυπωθεί στην οθόνη η βαθύτερη σκηνοθετική πρόθεση και να συνδυαστεί με τα πολύτιμα στιγμιότυπα του ψηφιοποιημένου υλικού από παραστάσεις του παρελθόντος, που αποτελούν από μόνα τους ένα ιστορικό αρχείο ανεκτίμητου πλούτου για το ελληνικό θέατρο.

Οργάνωση παραγωγής Βασιλική Κάππα Σενάριο –σκηνοθεσία- Φωτογραφία Χρήστος Ν. Καρακάσης Φωτογραφία –Συμπληρωματικές λήψεις Ορέστης Δούρβας Ορφέας Δούρβας Μουσική Σύνθεση - Κείμενα - Ερμηνεία Βασιλική Κάππα βοηθοί Παραγωγής Μαρία Κάππα, Νίκος Ψαλτάκης Παραγωγή Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα Συνεργάτης-Συμπαραγωγός-Διανομή: Εταιρεία Tickets Tickets

IMDB ταινίας https://www.imdb.com/title/tt15364240

IMDB σκηνοθέτη https://www.imdb.com/name/nm3765821

Εμφανίζονται και μιλούν για τον Γιώργο Μεσσάλα

Γιώργος Μεσσάλας

Ο Σαίξπηρ είναι η μεγάλη μου αγάπη, ο έρωτας

Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος

Με τη ζωή του και την προσφορά του στο θέατρο έδειξε ήθος καθ’ όλη τη διαδρομή και έχει αποκτήσει την εκτίμηση των σοβαρών ανθρώπων

Ιωάννα Ηλιάδη Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων Κυψέλης

Ο Γιώργος Μεσσάλας εκτός από εξαιρετικός καλλιτέχνης νομίζω είναι απ’ τους καλύτερους ηθοποιούς που έχει ακόμα η Ελλάδα, είναι και καταπληκτικός άνθρωπος, έχει μια τεράστια ψυχή.

Κώστας Γεωργουσόπουλος Συγγραφέας κριτικός Θεάτρου

Έμαθε την τέχνη του θεάτρου δίπλα σε θηρία του θεάτρου. Και τα τίμησε, τίμησε τη μαθητεία του. ο Γιώργος Μεσσάλας στο θέατρο,  δεν ευτέλισε την τέχνη του.

Αννα Συνοδινού  Ηθοποιός

Tολμάει να μάχεται και να νικά με την αμέριστη συμπαράσταση του αθηναϊκού κοινού και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου της θεατρικής τέχνης στον τόπο μας.

Τάσος Ευαγγέλου  Επιχειρηματίας

Ο Γιώργος προσεγγίζει ένα κοινό τελείως διαφορετικό αν θέλετε απ’ τον ίδιο προβάλλοντας στην ουσία αυτό που κάνει, το θέατρο

Ολγα Πολίτου Ηθοποιός

Ο Γιώργος είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, σπουδαίος ηθοποιός, εκλεκτός σκηνοθέτης, γράφει, είχε χρόνια το Μοντέρνο Θέατρο, μαθήτευσε κάτω από έναν πολύ μεγάλο και σπουδαίο ηθοποιό τον Αλέξη τον Μινωτή και την Κατίνα την Παξινού

Θάνος Καλιώρας  Ηθοποιός

ο Γιώργος έμαθε τον Μινωτή και από τον Σολομό που ήτανε βοηθός τους να είναι πολύ αυστηρός και εποικοδομητικός σε ότι ανέβαζε στο θέατρο δεν πήγαινε δηλαδή σε σε εκμοντερνισμούς των έργων που ανέβαζε ,θεωρούσε ότι ο συγγραφέας πρέπει να αναδεικνύεται από το έργο του

Βασίλης Παλαιολόγος Ηθοποιός

Ήτανε εκείνη τη χρονιά που ανέβασε το ομώνυμο έργο του Νικολάι Γκόγκολ και για μένα ήτανε ένα πολύ σημαντικό βήμα  που τον γνώρισα και συνεργαστήκαμε και που έγινε κι η αιτία να ξεκινήσω τη θεατρική μου πορεία.

Μάκης Πατέλης Ηθοποιός

Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος του θεάτρου, ένας θεατράνθρωπος, τον σέβομαι για όλη την πορεία του στο χώρο

Πάρης Αμοργινός Δρ  Οδοντιατρικής Καλλιτεχνικός Δ/ντής σε μουσικά events

Τελειώνοντας την ερμηνεία του στο Ημερολόγιο ενός τρελού ο Γιώργος ο Μεσσάλας, ομολογώ ότι συνέβη κάτι συγκλονιστικό γιατί σηκώθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και οι θεατές της παράστασης και τουλάχιστον για δέκα λεπτά τον χειροκροτούσανε και του φώναζαν «Μπράβο Μαέστρο».

Βασίλης Πρίτζας Δ/ντής Bazaar

Μιλάει με τους πάντες, έχει πάντα ένα καλό λόγο για όλους και έχει ένα πεδίο συζήτησης με όλους.

Αλέξης Μεσσάλας Αθλητής-Ψυχολόγος

Ήθελε πάντα τα πράγματα να λειτουργούν επί σκηνής και πίσω απ’ αυτή σε υπερθετικά άριστο βαθμό

Δημήτρης Λυμπερόπουλος Δημοσιογράφος

Ο Μεσσάλας έχει αφιερώσει τη ζωή του στο θέατρο και μέσα από την Αλκυονίς έδωσε μοναδικές παραστάσεις, χάρισε στο κοινό, σε δύσκολες εποχές και με δύσκολα έργα.

Παναγιώτης Σπηλιόπουλος Ηθοποιός Σκηνοθέτης

Ήμουνα τυχερός που τον γνώρισα γιατί έμαθα δίπλα του πολλά πράγματα, έμαθα πως πρέπει να φέρομαι στον χώρο του θεάτρου, έμαθα θέατρο.

Σπύρος Μπιμπίλας Ηθοποιός

Ο Γιώργος είναι η αρχή των Επιδαυρίων για μένα

Αναστασία αδερφή Γιώργου Μεσσάλα

Εχει μπει στην καρδιά μου το «Ημερολόγιο ενός Τρελού» Αυτό το έργο δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ.

Σωτήριος Πράπας Καρδιοχειρούργος

θέλω να μείνει στην ιστορία σαν επιμύθιο όχι μόνο ο θεατράνθρωπος αλλά και ο άνθρωπος.

Γιώργος Φραντζεσκάκης Ηθοποιός Σκηνοθέτης

Εβλεπα τη σκέψη του πως προετοιμάζει χωρίς να το καταλάβεις, την παράσταση που πρόκειται να ανεβάσει. Και νομίζω ότι αυτή ήταν και η βάση μου να γίνω μετά σκηνοθέτης. Του οφείλω πολλά.

Ντένη Θεμελή Ηθοποιός σύζυγος Γιώργου Μεσσάλα

Η δουλειά μας είναι αέρας. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Ένας αέρας, μια πνοή μες στη δική μας την ψυχή και ίσως μια πνοή στις ψυχές των ανθρώπων που έχουν δει αυτές τις παραστάσεις. Όλων μας.

Βασιλική Κάππα  Εικαστικός-Συγγραφέας-Σκηνοθέτιδα

Οι μέρες περνούν και εσύ πάντα γελάς,Πώς καταφέρνεις πάντα να είσαι συνομήλικος με όλους,Πώς γίνεται τόσοι άνθρωποι διαφορετικοί ,Νέοι νεότεροι μα και παλαιοί ,Να έχουν να μοιραστούν μαζί σου μνήμες,Να σε νιώθουν όμοιο τους, κοντινό τους,Να σε σκέφτονται με το μικρό σου όνομα.

Χρήστος Ν. Καρακάσης  Σκηνοθέτης –Παραγωγός -Συγγραφέας

Σε κάθε παράσταση όταν τελείωνε συζητούσε με τους θεατές θέλοντας να τους μυήσει στη μαγεία της τέχνης. Σε μια πρωτοποριακή δική του στάση που κατέβαινε σαν απλός θεατής στο σκαλάκι της Αλκυονίδας να μυρίσει κι ο ίδιος τα καθίσματα την ατμόσφαιρα δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα διαδραστική λειτουργία με το κοινό ενώ η παράσταση είχε τελειώσει.

 

Read 381 times

Latest from Super User