Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 11:25

2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

Written by
187
2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

Μετά την άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του 1ου Δρόμου Θυσίας "Κακολύρι 1944", ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός-Περιβαλλοντολογικός- Αναπτυξιακός Σύλλογος Ταξιαρχών αισθανόμενος την ιστορική ευθύνη, για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης του «Ολοκαυτώματος του Κακολυρίου» από τα Γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και της αναγνώρισης της θυσίας των προγόνων του, αποφάσισε να καθιερώσει τον αγώνα, ως ετήσιο αθλητικό γεγονός, το οποίο θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης των  δραματικών γεγονότων της 24ης Μαΐου 1944 και προκηρύσσει τον 2ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ «ΚΑΚΟΛΥΡΙ 1944».

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 και θα εμπεριέχουν αγώνες δρόμου απόστασης 10,5 km, 5 km και 1,5km.

Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών στις  24 Μαΐου 1944 και το Κακολύρι, το πιο πολύπαθο χωριό της Εύβοιας, κατά την περίοδο της Κατοχής, δυστυχώς ακόμα δεν έχει δικαιωθεί και αναγνωριστεί από την Ελληνική Πολιτεία ως ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος.

Στις 24 Μαΐου 1944, το χωριό Ταξιάρχες (Κακολύρι) της περιοχής Κύμης της Ευβοίας έζησε την τραγικότερη μέρα της σύγχρονης ιστορίας του. Γερμανικά στρατεύματα των Ες-Ες εισέβαλαν και επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή σφαγή και καταστροφή. Οι εικοσιτέσσερις συλληφθέντες κάτοικοι μεταξύ αυτών και έφηβοι, φανερά κακοποιημένοι, το απόγευμα της ίδιας ημέρας,  αντικρίζουν το εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με ακόμα έξι κατοίκους από τα χωριά Πύργος, Ανδρονιάνοι, Βίταλο και Ωρολόγιο. Συνολικά τριάντα αθώοι άνθρωποι πέφτουν νεκροί στην τοποθεσία του σημερινού ναού του Αγίου Συμεών, ενώνοντας  το αίμα τους με των Ελλήνων των Θερμοπύλων, του Μεσολογγίου, των Καλαβρύτων, και του Δίστομου ποτίζοντας το δένδρο της Ελευθερίας.

Ιστορική αναδρομή των γεγονότων της 24ης Μαΐου 1944: https://www.dromosthisias.gr/p/blog-page.html

Οι αγώνες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταξιαρχών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Προέδρων των χωριών Πύργου, Ανδρονιάνων και Γιάννηδων,  χωριά τα οποία συμμετείχαν και είχαν θύματα στα γεγονότα του Μαΐου 1944.

Οι αγώνες υποστηρίζονται και από ομάδες εθελοντών από όλη την Εύβοια:

• Σύλλογος Δρομέων Ευβοίας

• TankTrail

• Fetesclub4x4

• Manikia Project

• Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας - Rescue Team 312

• Εθελοντές Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Οι αγώνες περιλαμβάνουν:

• Αγώνα δρόμου 10,5 km (Σάββατο 18 Μαΐου, 17:00)

• Αγώνα δρόμου 5 km (Σάββατο 18 Μαΐου, 17:05)

• Αγώνα δρόμου 1,5 km για παιδιά (Κυριακή 19 Μαΐου, 11:00)

Η συμμετοχή στους αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ με εθελοντική συνεισφορά για την ενίσχυση των δράσεων των διοργανωτών και του σκοπού ανάδειξης των Ταξιαρχών ως Μαρτυρικού Χωριού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δρόμο Θυσίας θα βρείτε στο site: https://www.dromosthisias.gr

Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής αθλητών: Δρόμος Θυσίας 2024, Κακολύρι/Ταξιάρχες (1944) (google.com)

 

 

Read 187 times

Latest from apostaktirio team