Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 08:14

Η «σχεδία» της ενσυναίσθησης και του σχολικού αθλητισμού

Written by
60
Η «σχεδία» της ενσυναίσθησης και του σχολικού αθλητισμού

Η «σχεδία» της ενσυναίσθησης και του σχολικού αθλητισμού

Κάνουμε τζόγκινγκ στα θρανία, περιηγούμαστε στο κέντρο της ενσυναίσθησης, βρίσκουμε τη γιατρειά σε ένα αερόστατο, διαβάζουμε το παραμύθι με την μπάλα, ανιχνεύουμε την κληρονομιά της λήθης.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Σεπτεμβρίου 2024 (τεύχος #125). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 28 Αυγούστου στους δρόμους της πόλης.

«Τζόγκινγκ στα θρανία». Από τη «φυσικά δραστήρια μάθηση» έως τα υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης, διεθνώς, η φυσική αγωγή αποτελεί εκπαιδευτική προτεραιότητα. Στον τόπο μας υποτιμάται, παρά τα αποδεδειγμένα γνωστικά και κοινωνικά της οφέλη. «Ο επιπλέον χρόνος για τη σωματική δραστηριότητα στο σχολείο ενεργοποιεί άμεσες χημικές αλλαγές, που αυξάνουν την προσοχή και ενισχύουν τη γνωστική απόδοση», επισημαίνει στη «σχεδία» ο Κλεάνθης Σχοινάς, πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής (ΠΕΝΑΦΑ).

«Στο κέντρο της ενσυναίσθησης». O πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος εξηγεί γιατί η κοινωνία της πρόνοιας προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, με ποιον τρόπο η τέχνη συνιστά από τα λίγα εναπομείναντα απάγκια της ψυχής μας, πώς ο αλτρουισμός ξεχωρίζει από την καταναγκαστική προσφορά, ενώ υπογραμμίζει ότι η απάντηση στην καχυποψία που περιβάλλει την κοινωνία των πολιτών δεν βρίσκεται στην αποστασιοποίηση.

«Το αερόστατο ως γιατρειά». Η χοροθεραπεία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους μας, με ευεργετικά αποτελέσματα για συνανθρώπους μας με ψυχώσεις ώς και αναπτυξιακές διαταραχές. Και όμως, παραμένει μη αναγνωρισμένη στον τόπο μας. «Ο χοροθεραπευόμενος “ξαναζεί” συναισθήματα και εμπειρίες της πρώιμης παιδικής του ηλικίας και τα εκφράζει, αποδραματοποιώντας έτσι την προσωπική του ιστορία», υπογραμμίζει στη «σχεδία» η χοροθεραπεύτρια δρ. Αλέξια Μαργαρίτη.

«Η κληρονομιά της λήθης». Ο Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, στη συνέντευξή του στη «σχεδία», φέρνει στην επιφάνεια τα ξεχασμένα μνημείων των «άλλων»,  υπογραμμίζει την επιστημονικοφάνεια να αναζητούμε φυσικές ομοιότητες με Μινωίτες ή Μυκηναίους, ενώ μας καλεί να απαγκιστρώσουμε το κλασικό παρελθόν από την πατριαρχία και την άγρια ηθική του πολέμου.

«Το παραμύθι με την μπάλα». Μια χαρούμενη ιστορία με απρόσμενους πρωταγωνιστές μεταφέρεται από τις αθηναϊκές γειτονιές στη Σεούλ, εκεί όπου τα γκολ θα σμίξουν με τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή.

Οι Λευτέρης Σαββίδης και Αντώνης Δουραμάνης διηγούνται μία πολύχρονη φιλία, ενώ πια συναντιούνται και ως συνεργάτες σε ένα podcast που μας ταξιδεύει σε προγενέστερες δεκαετίες. Στα «Λόγια της πλώρης» ο Χρήστος Αλεφάντης αναφέρεται στα παιδιά που παίζουν, ενώ μία γυναίκα μάς μεταφέρει στη Λέσβο της κτηνοτροφίας, των Αποκριών, των παραδοσιακών γάμων, μα και της ραπτικής. Παράλληλα, μια παρέα φίλων έχουν μετατρέψει ένα σημείο της πόλης σε μια γωνιά γαστρονομίας, χαλαρότητας και συντροφικότητας.

Επιπλέον, ο Κωστής Μπακόπουλος και ο Νίκος Δάτσης αποτυπώνουν μέσα από τους φακούς τους στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Σεπτεμβρίου 2024 (τεύχος #125).

 

Read 60 times

Latest from apostaktirio team