Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 08:31

Η «σχεδία» της ψυχικής υγείας και της εργασίας

Written by
18
Η «σχεδία» της ψυχικής υγείας και της εργασίας

Η «σχεδία» της ψυχικής υγείας και της εργασίας

Ζούμε τις ακροβασίες του μυαλού, μένουμε στη σκηνή της εργασίας, θωρούμε τα τοπία των πνευμάτων, διανέμουμε τα βατ της αλληλεγγύης, παίρνουμε ένα ανασφαλές μεροκάματο. 

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Οκτωβρίου 2024 (τεύχος #126). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

«Οι ακροβασίες του μυαλού». Ένας δημοσιογράφος και πρώην αιρετός άρχοντας εξηγεί την ανάγκη που ένιωσε να αποκαλύψει τη ζωή του με τη διπολική διαταραχή, θέλοντας, έτσι, να συμβάλει στην άμβλυνση του στίγματος, γιατί θεωρεί πια την ασθένεια «φίλη του», για ποιο λόγο η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής είναι ολέθρια, αλλά και πώς η δημαρχιακή του θητεία λειτούργησε για εκείνον θεραπευτικά. «Κόβοντας τα φάρμακα, τα συμπτώματα θα επανέλθουν εφιαλτικά. Αλλά δεν θέλεις να αποδεχθείς ότι η αρρώστια είναι πιο δυνατή από σένα», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στη «σχεδία» ο κ. Βαγγέλης Μάστορας.

«Στη σκηνή της εργασίας». Από εκπαιδευτικούς στα νησιά που βιώνουν την έξωση μέχρι βιοπαλαιστές που φιλεξενούνται σε ξενώνες, η αστεγία όλο και περισσότερο αφορά και εργαζόμενους. «Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τα πράγματά τους, δυο σακ βουαγιάζ, μαζί στη δουλειά. Οι περισσότεροι, όμως, αποκρύπτουν  την αστεγία τους, από ντροπή», τονίζει η Μαρία Νικολάου, senior project manager στην ΑΜΚΕ Emfasis.

«Τα τοπία των πνευμάτων». Ένας καταξιωμένος λογοτέχνης και διπλωμάτης αναζητεί στην Ανατολή τη σύνδεση των ορατών πραγμάτων με τα αόρατα, την ευτυχία στη θέαση του ήλιου που δύει στον Νείλο, εντοπίζει τις ρίζες του Καραγκιόζη στην Ινδονησία, ενώ συνδυάζει την περιπλάνηση με το ρίζωμα στο Αιγαίο. «Στην Άπω Ανατολή, η ώσμωση με το μυστικό, το απόκρυφο, το μεταφυσικό, η συνύπαρξη με τις αόρατες δυνάμεις είναι κάτι το πολύ έντονο», επισημαίνει στη «σχεδία» ο κ. Γιώργος Βέης.

«Τα βατ της αλληλεγγύης». Από διανομή της περισσευούμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες φτωχών νοικοκυριών, γαλλικές οργανώσεις στέκονται στο πλευρό των θυμάτων της ενεργειακής φτώχειας.

«Ανασφαλές μου μεροκάματο». Παρά την έκρηξη των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας, αυτά παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ το σχετικό προστατευτικό νομικό πλαίσιο είναι ελλιπές.

Η stand up comedian Κατερίνα Βρανά και η επαγγελματίας στο χώρο της επικοινωνίας Βάσω Σωτηρίου μάς περιγράφουν μια δεκάχρονη φιλία.  Στα «Λόγια της πλώρης» ο Χρήστος Αλεφάντης θίγει το δικαίωμα στη φυσική ανάγκη, ενώ μία γυναίκα μάς μεταφέρει στη Μακεδονία των καπνών, των χελιδονισμάτων, του κουρμπανιού, μα και των γλυκισμάτων.  Παράλληλα, σε μια γωνιά της πόλης, η χρυσοχοΐα σμίγει με τη μαγειρική, ενώ η Πόλη συναντά την Αντιόχεια.

Επιπλέον, ο Κωστής Μπακόπουλος και ο Νίκος Δάτσης αποτυπώνουν μέσα από τους φακούς τους στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Οκτωβρίου 2024 (τεύχος #126).

 

Read 18 times

Latest from apostaktirio team