Σάββατο, 04 Αυγούστου 2012 21:41

Ρεπορτάζ από την Ποιητική Συνάντηση στη Θάσο στις 29 Ιουλίου 2012

Written by
1908

Ποιητική Συνάντηση στη Θάσο, δίπλα στο κύμα ή αλλιώς... ένα πνευματικό γαϊτανάκι
Από την Φιλοπνευματική Στέγη Θάσου «ΑΙΘΡΙΑ ΝΗΣΟΣ» - Με συμμετοχές γνωστών κομοτηναίων ποιητών

Η Φιλοπνευματική Στέγη Θάσου «ΑΙΘΡΙΑ ΝΗΣΟΣ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων του καλοκαιριού 2012, διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή, 29 Ιουλίου στο χώρο του «Καρνάγιου» στο παλιό λιμάνι στο Λιμένα Θάσου, Ποιητική Βραδιά. Εκεί παρευρέθηκαν και απήγγειλαν τα ποιήματά τους, μεταξύ άλλων από την πόλη μας ο κ. Χασάν Αχμέτ συνοδευόμενος από την ποιήτρια γυναίκα του κ. Φυσσούν, ο ιδρυτής του «Μικρού Διάκοσμου» κ. Γιάννης Βουλτσίδης, από την Ελευθερούπολη ο κ. Βασίλης Βεργόπουλος, από την Καβάλα ο κ. Γεώργιος Αυγουστίδης και από τη Χρυσούπολη ο κ. Γεώργιος Καρυδάκης. Επίσης, στη Θάσο παρευρέθηκαν εκ Θεσσαλονίκης φερόμενοι η κ. Αικατερίνη Ποπόρτση, η κ. Όλγα Αθανασιάδου, ο κ. Αλέξανδρος Ακριτίδης, αλλά και οι «ντόπιες» κ. Σεβαστή Καλοπούλου, κ. Αφροδίτη Πάικου και ο επίσης «ντόπιος» κ. Σταυρόπουλος.

Τα συμβαίνοντα όμως στην ποιητική βραδιά της Θάσου μας τα αναδιηγείται η ίδια η διοργανώτρια και ποιήτρια, η φίλη μας Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου- Φιλιππίδου, με τον προσωπικό της λόγο, αφού η ίδια υποδέχτηκε τους ποιητές και άνοιξε τη βραδιά.


Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου- Φιλιππίδου λοιπόν…


«Καμαρώνω γι’ αυτήν την πολύτιμη συνάντηση-συνεύρεση τόσων ποιητών μαζί


Ζέστη...Πολλή ζέστη έχει σήμερα...Κι όμως εγώ νιώθω, το νιώθω. Ένα αεράκι, μια δροσιά.
Ένα ωραίο αεράκι που δεν κατεβαίνει ούτε απ’ το βουνό, μήτε από τη θάλασσα έρχεται.
Νιώθω εδώ και καιρό, έναν νέο Άνεμο Δημιουργίας να απλώνεται πάνω στη Θάσο μας.
Το θερινό σχολείο τέχνης, Η δημοτική χορωδία, Η Δημαρωγός με το κοινωνικό έργο,
Η ίδρυση του συλλόγου Μικρασιατών, Οι πολιτιστικοί μας Σύλλογοι Το Κάστρο, Πολύγνωτος Βαγής, Χατζηγιώργης, Όλοι οι Σύλλογοι μαζί, Όλοι οι άνθρωποι μαζί, φαίνεται να ‘χουν ξυπνήσει σαν από μαγεμένο ύπνο και να βρίσκονται δυναμικά στις επάλξεις του πνεύματος.
Καμαρώνω για τον τόπο μου, ναι, καμαρώνω! Για όλους έχει χώρο, πιστέψτε με. Όλοι ας βάλουμε από ένα λιθαράκι. Αλλά ας σεβαστούμε και ο ένας τον αγώνα του άλλου. Έτσι μονάχα δεν θα είμαστε, δήθεν. Έτσι δεν θα μας νικήσει η έπαρση. Έτσι μονάχα θα είμαστε όλοι μαζί.


Καμαρώνω και γι’ αυτήν εδώ την πολύτιμη συνάντηση-συνεύρεση τόσων ποιητών μαζί, για την οποία χρειάστηκε απλά να πάρω σε δύο χαρτιά τα ποιήματά μου και να ‘ρθω εδώ να τα πω ξεκούραστα, δίχως να αγχωθώ, γιατί απλά υπήρχε η Στέγη, η νεοϊδρυθείσα Πνευματική Στέγη. Και υπάρχει τόση πείνα, είμαστε νηστικοί, αληθινά νηστικοί από τέτοιες συναντήσεις με τις αληθινές λέξεις, με την αληθινή ουσία των πραγμάτων.


Η Πόλις των Ιδεών στις μέρες μας έχει τόσο λίγους κατοίκους!!! Ζητά απεγνωσμένα να κατοικηθεί κι εμείς διψάμε απεγνωσμένα να πιούμε νερό από την πηγή των υδάτων, την ποίηση, τον λόγο τον αληθινό τον περιούσιο.


Πριν σας πω τα ποιήματά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους φίλους της ποίησης που είναι απόψε κοντά μας. Αυτούς που ήρθαν όχι για να πουν κάποιους στίχους, αλλά για να ακούσουν. Τι είναι η ποίηση στις μέρες μας άλλο από λόγος εξοστρακισμένος; Αφού ούτε στα βιβλιοπωλεία τα περισσότερα δεν έχει ένα ράφι. Δεν χρειάζεται ποιητές άλλους η ποίηση. Φίλους, φίλους να τη διαβάσουν χρειάζεται.


Καρδιακοί φίλοι και συγκάτοικοι στην Πόλη των Ιδεών


Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και καρδιακούς μου φίλους και συγκάτοικούς μου στην Πόλη των Ιδεών που ήρθαν σήμερα από μακριά γι’ αυτή τη βραδιά, απαντώντας θετικά στο κάλεσμά μου.

• Από την Κομοτηνή, τον πολυγραφότατο ιατρό κ. Χασάν Αχμέτ με τη ζωγράφο ποιήτρια γυναίκα του κ. Φυσσούν.
• Από τη Θράκη, τον ιδρυτή του Θρακικού θεάτρου σκιών, Πρόεδρο του Μικρού Διάκοσμου κ. Γιάννη Βουλτσίδη.
• Από την Ελευθερούπολη το Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου, ποιητή, κ. Βασίλη Βεργόπουλο.
• Από την Καβάλα τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Αυγουστίδη.
• Από τη Χρυσούπολη το νέο Θάσιο δημιουργό κ. Γεώργιο Καρυδάκη.
• Και, τέλος, από τη Θεσσαλονίκη, τους συγγραφείς κ. Αικατερίνη Ποπόρτση, κ. Όλγα Αθανασιάδου και κ. Αλέξανδρο Ακριτίδη, που απάντησαν θετικά στο κάλεσμά μου και είναι κοντά μας.
• Σας ευχαριστούμε που ήρθατε και ενωθήκατε μαζί μας, μαζί με την ποιήτρια-ζωγράφο κ. Σεβαστή Καλοπούλου που είναι εδώ, την κ. Αφροδίτη Πάικου, τον κ. Σταυρόπουλο. Έτσι δημιουργούμε όλοι μαζί ένα πνευματικό γαϊτανάκι.

Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα τέτοιων εκδηλώσεων, όχι ο καθένας να πει τα δικά του, να απαγγείλει σαν να ήταν παιδί τους στίχους του, αλλά να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε και να κοινωνήσουμε τον Υπέρτατο Θείο Λόγο, την Ποίηση.

Στη Στέγη εύχομαι να έχει συνέχεια, και αυτές οι βραδιές να γίνονται πιο συχνά στη Θάσο μας.
Άλλωστε, εδώ και χρόνια, και επιθυμώ αλλά και παλεύω να γίνει: Η ΘΑΣΟΣ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ. Γιατί όχι;
Το όραμα ας πάρει σάρκα»


πηγή: http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=154890&categoryid=10

Read 1908 times

Latest from Super User