Κυριακή, 03 Ιουνίου 2018 17:55

«Ορίζοντας το καλό βιβλίο» Άρθρο του Γιώργου Σιούτζου

Written by
1208
«Ορίζοντας το καλό βιβλίο» Άρθρο του Γιώργου Σιούτζου

 

«Ορίζοντας το καλό βιβλίο» 

του Γιώργου Σιούτζου 

Τι κάνει ένα βιβλίο καλό; Μπορεί ένα βιβλίο να θεωρείται καλό αν έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία και μία μέσης ποιότητας γραφή; Μία εξαιρετική τεχνική γραφής με λιγότερο συναρπαστική ιστορία κάνει ένα καλό βιβλίο; Τα βραβεία έχουν σημασία; Ποια είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιείτε για να μετρήσετε εάν ένα βιβλίο αξίζει να το διαβάσετε; Πρέπει ένα βιβλίο για να είναι καλό για να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου; Γιατί ή γιατί όχι; Αυτά είναι λίγα από τα πολλά φιλοσοφικής φύσεως ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό του καλού βιβλίου. Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε λοιπόν το θέμα.

Μια συναρπαστική ιστορία και η σωστή ανάπτυξη χαρακτήρων είναι βασικοί δείκτες γία τον χαρακτηρισμό ενός βιβλίου ως καλό. Ο συγγραφέας πρέπει να είναι σε θέση να γράψει την ιστορία με τρόπο που προσελκύει έναν αναγνώστη και κρατά την προσοχή ζωντανή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός ή αυτή είναι ένας μεγάλος συγγραφέας σε αρμονία με τα λογοτεχνικά πρότυπα, αλλά μάλλον ότι μπορεί να πει μια καλή ιστορία.

Ένα καλό βιβλίο είναι αυτό που κάνει τον αναγνώστη να νιώσει. Τον κάνει ταξιδιώτη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Είναι ο μύθος που δημιουργεί ένα γερό δέσιμο με τον αναγνώστη που θα τον ακολουθεί πολλά χρόνια και θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό του καθώς θα είναι σαν να έχει βιώσει τις καταστάσεις. Πιστεύω ότι ένα βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί καλό αν αφηγείται μια σπουδαία ιστορία που αγγίζει το μυαλό και την καρδία τον ανθρώπων και μπορεί να πυροδοτήσει αλλαγές στη ζωή τους και ας είναι μέτρια η γραφή. Μια εξαιρετική και ρεαλιστικά ρομαντική, δραματική, χιουμοριστική, κοινωνική κτλ. πλοκή μπορεί να ειπωθεί και να μεταδωθεί ακόμα και όταν η γραφή είναι μέτρια και τεχνικά μη άρτια. Ένα βιβλίο είναι καλό για τον αναγνώστη όταν κάνει τη διαφορά στη ζωή του και μπορεί να πυροδοτήσει μία αλλαγή σε αυτόν.

Βέβαια τα παραπάνω είναι μόνο η προσωπική μου άποψη με την οποία σίγουρα πολλοί θα διαφωνήσουν. Ίσως καλό βιβλίο για κάποιους είναι αυτό που μέσω της αφηγηματικής του τεχνικής και της συγγραφικής σωστότητάς του τέρπει τους αναγνώστες και ας μην έχει σπουδαία υπόθεση και «ψυχή». Ίσως η έμφαση σε συγγραφικές τεχνικές και σωστά πρότυπα να νομιμοποιεί το χαρακτηρισμό «καλό». Όπως και να έχει σίγουρα το να χαρακτηρίσεις ένα βιβλίο καλό είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

 

 

 

 

Read 1208 times

Latest from apostaktirio team