''ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ'' του π. Γεωργίου Χριστοδούλου, Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου τέχνης, Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ένα βιβλίο του π. Γεωργίου Χριστοδούλου αφιερωμένο στα παιδιά που μιλάει για το Πάσχα
Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου τέχνης, Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)
Το βιβλίο του π. Γεωργίου Χριστοδούλου ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ πραγματεύεται την σπουδαιότητα της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης, του Πάσχα. Σκοπός του συγγραφέα του είναι να περιγράψει όλη τη μυσταγωγική περίοδο από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου μας και στοχεύει στην συνεργασία του γονέα, του κατηχητή και του ιερέα. Το παιδί μέσω του βιβλίου αυτού θα κατανοήσει την βαθιά σημασία της περιόδου από την βίωση των εθίμων, της νηστείας, των Ιερών Ακολουθιών, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Η εικονογράφηση έγινε από την αγιογράφο Πέγκυ Φούρκα ενώ η φιλολογική επιμέλεια από την φιλόλογο Αγάθη Μαγγάνου-Χριστοδούλου. Κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα ο μικρός Αναστάσης προετοιμάζεται για την Καθαρά Δευτέρα ενώ ρωτάει την μαμά του για το νόημα του εθίμου, και μαθαίνει για την νηστεία, την Εξομολόγηση, τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, την προετοιμασία για την Θεία Κοινωνία, και άλλα. Το Μεγάλο Σάββατο και την ημέρα της Ανάστασης με την ευκαιρία της επίσκεψης της γιαγιάς του στο σπίτι ο Αναστάσης η μαμά αλλά και ιερέας του διηγήθηκαν τα Άγια Πάθη και το νόημα της Ανάστασης. Ο Αναστάσης με την πρόσληψη αυτής της γνώσης βιώνει μια πνευματική ανάταση, «ένα εσωτερικό καρδιακό σκίρτημα που πλημμυρίζει την ψυχή του» και θεωρεί το φετινό Πάσχα σαν το ομορφότερο από όλα όσα είχε περάσει μέχρι τώρα. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, «ο άνθρωπος που βιώνει συνειδητά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την Ανάσταση μέσα από τη νηστεία και τις ακολουθίες της Εκκλησίας αξιώνεται να ζήσει στιγμές μοναδικής ψυχικής χαράς και ευφορίας».
Στην τελευταία σελίδα του βιβλίου υπάρχει αφιέρωμα στην Κυρά Σαρακοστή και δίνεται και μια συνταγή. Το βιβλίο προτείνεται από την ηλικία των 6 ετών.
Ο Πατέρας Γεώργιος Χριστοδούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ο.Ε.) συνέχισε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών (Α.Ε.Α.Α.). Έχει μετεκπαιδευτεί και εξειδικευτεί στο Εργαστήριο Νευροψυχολογίας του τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ειδική Αγωγή και την Ψυχολογία. Ταυτόχρονα έκανε και την πρακτική του άσκηση στην Παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγαλαῒα Κυριακού». Είναι διπλωματούχος καθηγητής βυζαντινής Μουσικής και έχει διδάξει σε διάφορες σχολές και Ωδεία της Αθήνας. Σήμερα υπηρετεί ως υπεύθυνος Νεότητας στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό όπου έχει ιδρύσει σχολή Βυζαντινής Μουσικής στο οποίο διδάσκει ο ίδιος καθώς και Κοινωνικό Φροντιστήριο για φοιτητές. Επίσης, έχει δημιουργήσει Εκπαιδευτικά Διαδραστικά Προγράμματα για επισκέψεις Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και Θεολογικών Σχολών. Συνεργάζεται με το ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας καθώς και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην επιμόρφωση κατηχητών και ιερέων Νεότητας, έχοντας παράλληλα διατελέσει και υπεύθυνος κατασκηνωτικών περιόδων. Έχει γράψει επίκαιρα άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό τύπο και το πρώτο του βιβλίο κατήχησης για παιδιά που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΣΑÏΤΗ είναι το «ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΜΕ ΧΡΙΣΤΌ». Είναι νυμφευμένος με την φιλόλογο Αγαθή Μάγγανου και πατέρας ενός τέκνου. Άλλα βιβλία του είναι : ΣΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, ΦΥΛΑΞΟΝ ΤΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΗΠΙΟΝ, ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΉΝΩΣΗ. Το βιβλίο του π. Γεωργίου Χριστοδούλου ΤΟ ΟΜΟΡΦΌΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΑΡ.
(Φωτογραφικό υλικό από το διαδίκτυο )
Latest from apostaktirio team
- «ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» 2025 ΕΤΟΣ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
- Η Κάτια Γέρου πρωταγωνιστεί στο εμβληματικό κείμενο του Hernán Rivera Letelier - “Η Αφηγήτρια Ταινιών”
- Η Gonia αποκαλύπτει τα YPOGEIA, έναν underground εκθεσιακό χώρο όπου η παράδοση συναντά το σύγχρονο design.
- H «σχεδία» του δικαίου και του συναισθήματος
- «Καραγκιόζης ο Νεοέλληνας» της Μαρίνας Πετρή στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
- ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΕΛΚ) - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ»
- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ - Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου της φιλολόγου και συγγραφέα Μαριάννας Τσιολπίδου (9/3/2025 - Νέο Σούλι Σερρών)
- Κατερίνα Βρανά: «Ντερμπεντέρισσα» | The final Countdown | 4 τελευταίες παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
- Θεατρικής παράσταση: «Κνέτλο Ζέλο: Ένας Ντελούλου στην Αθήνα»
- «Θελεστίνα» του Φερνάντο ντε Ρόχας / Απόδοση κειμένου-Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης / ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
- Blank Wall Gallery - Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ
- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 11ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΙΔΗ”
- ΜΠΛΕ - BLUE - Ομαδική Εικαστική Έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, Κολωνάκι
- 10ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
- "Γκρο Πλαν" του Γιώργου Μανιώτη στο θέατρο Μεταξουργείο
- Νέα ατομική έκθεση του Νίκου Ρεζίτη στο Darling του Πειραιά | Εγκαίνια 22 Φεβρουαρίου 2025
- Η Ευτυχία μου: Η μουσική δραμεντί του Νίκου Καραστέργιου στο Θέατρο Κάτω απ' τη Γέφυρα
- Η Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει τα Ελληνικά Τανγκό & Βαλς στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας 25/02
- 3ου B&W Athens Photography Δράσεις | Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025