Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 15:07

''Ξένοι μπουζουκίστες στην Λεμεσό'', αρθογράφος ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος

Written by
581
''Ξένοι μπουζουκίστες στην Λεμεσό'', αρθογράφος ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος

''Ξένοι μπουζουκίστες στην Λεμεσό'', αρθογράφος ο Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος

Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου - Οθωμανολόγος

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι Δρας Παντείου Πανεπιστημίου ( Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός ) Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Παν.Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ) Δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω. Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής

Το ότι η Ελληνική λαϊκή μουσική  είναι γνωστή  και αγαπημένη  στο εξωτερικό  , είναι γνωστό  εδώ και  60 χρόνια  τουλάχιστον . Πυλώνες  σε αυτή την εξοικείωση  έπαιξαν  οι ομογενείς  και φυσικά  οι μουσικοί  που ταξίδευαν και συμμετείχαν σε συναυλίες  στο εξωτερικό  . Κυρίαρχο  όργανο  ήταν και είναι  το μπουζούκι,  ως διακριτό  όργανο που σηματοδοτεί  τον ελληνικό  ήχο στους ξένους  ακροατές.  Όταν οι μεγάλοι  λόγιοι  ποιητές και συνθέτες  , έβαλαν το μπουζούκι  στις μουσικές  τους ,συνέβη  ένα διπλό  εξαιρετικό  φαινόμενο  . Αφενός  η μεγάλη  ποίηση  έφτασε  στον λαό  και τραγουδήθηκε  σε ταβέρνες  και  σπίτια  , αφετέρου  οι ξένοι  επικοινώνησαν  με τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο  , τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο,  κ.ά μαθαίνοντας  το έργο  τους . Ίσως  η δημοφιλία  αυτή τους χάρισε τα Νόμπελ, το βραβείο  Λένιν.  Ίσως ο ήχος του μπουζουκιού  να ήταν το  " αλάτι  " που νοστίμησε τα έργα και τα έκανε  οικεία  στους ξένους.

Έτσι, αλλοδαποί  , χωρίς γνώση της Ελληνικής Γλώσσας  , θέλησαν να μάθουν  μπουζούκι  , να μυηθούν  στα νάματα της Ελληνικής  λαϊκής  παράδοσης  , αλλά και της  έντεχνης  με μπουζούκι όμως . Και  έμαθαν και επικοινώνησαν με τον Ελληνικό  πολιτισμό  , πολλοί  έμαθαν  τη γλώσσα, την ιστορία  , ταξίδεψαν στην Ελλάδα,  στην Κύπρο  , ενώ αρκετοί έμειναν.  Το εύρος  των αλλοδαπών  που παίζουν μπουζούκι  και Ελληνική  μουσική  , φτάνει  από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη  , μέχρι την Αυστραλία  και την Ιαπωνία  !!!

Στη Λεμεσό  , δύο  τέτοιοι  επιστήμονες, που ζουν και εργάζονται  στον τόπο.

Ένας  Ρώσος,  ο Maksim Kozorez,  IT security  και ο Ισραηλινός Raviv Barzilay, Softwear engineer , που μαθαίνουν  μπουζούκι  και επομένως Ελληνική  μουσική από την καταξιωμένη  μουσικό,  σολίστρια και δασκάλα τους Λεμεσιανή Γεωργία Κόμπου.

Ο Maksim Kozorez ασχολείται  εδώ και 8 μήνες, αρχίζοντας  από το μηδέν   . Ο  Raviv Barzilay , είχε γνώσεις  μουσικής  και  μπάσου,  οπότε  μόλις  σε 1,5 χρόνο έχει γίνει  και μπουζουκίστας , με μαθήματα  στο Ωδείο της Μαρίας Διαμαντιδου.

Αμφότεροι  είναι γνώστες των ρυθμών της Ελληνικής λαϊκής  παράδοσης, της παρτιτούρας,  αλλα και ακουστικά  . Το μάθημα  γίνεται  στην αγγλική  γλώσσα,  είναι  δε απολύτως προσηλωμένοι στην εκμάθηση και την εξάσκηση , τόσο που  εντυπωσιάζουν  κάθε  φορά  τη δασκάλα  τους Γ. Κόμπου.

Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει από Μ. Βαμβακάρη  και Βασίλη Τσιτσάνη,  μέχρι  Ζαμπέτα,  Θεοδωράκη  , Ξαρχάκο  σε δύσκολα  κομμάτια  που απαιτούν  δεξιοτεχνία.

Η διεθνής  παράδοση των αλλοδαπών  - που ξεκίνησε  πριν περίπου  60 χρόνια  -  συνεχίζεται  ενισχυμένα  και παράδειγμα  είναι οι δύο προαναφερόμενοι.

Read 581 times

Latest from apostaktirio team