Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 17:54

Η Νανά Στ. Παπαϊωάννου γράφει για το ΥΦΑΔΙ ΖΩΗΣ της Σωτηρίας Κυρμανίδου

Written by
2405

 

Σωτηρία Κυρμανίδου : «ΥΦΑΔΙ ΖΩΗΣ- 6η Ποιητική Συλλογή (Τετάρτη 27 Μαϊου 2015- αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Λ.Β.Ε)

 

«Η τέχνη και η γλώσσα , η πνευματική και πολιτιστική επικοινωνία ενώνει τους ανθρώπους κάτω από τη φροντίδα του Θεού», έλεγε ο μεγάλος ρώσος συγγραφέας και ηθικός στοχαστής, Λέων Τολστόι. Και ο, επίσης, μεγάλος ρώσος συγγραφέας και φιλόσοφος Ντοστογιέφσκι καταθέτει :«Τίποτε άλλο δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο παρά η ομορφιά, που μέσα στην Τέχνη, την υψηλή, ίσως, λογοτεχνία, μπορεί να βρει κανείς.» Συγκεντρωθήκαμε, απόψε, στο ζεστό και φιλόξενο σαλονάκι της Ε.Λ.Β.Ε, για να υποδεχτούμε και γνωρίσουμε την εξαίρετη ποιήτρια και ακάματη συγγραφέα, κ. Σωτηρία Κυρμανίδου, μέλος της Ένωσής μας, με την 6η ποιητική της συλλογή , που φέρει τον τίτλο «ΥΦΑΔΙ ΖΩΗΣ», την οποία θα παρουσιάσει η εκλεκτή φιλόλογος και αισθαντική ποιήτρια, Μένη Καραγιαννίδου, καθώς και τα δύο παραμύθια της «Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ», που θα μας παρουσιάσει η αξιότιμη πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε, κ. Άννα Φαχαντίδου.

Διανύουμε μιαν εποχή, την μεταβιομηχνική και μεταμοντέρνα, που, δυστυχώς, φαντάζει αρκετά χρεοκοπημένη και οπισθοδρομούσα, όσον αφορά τις αξίες που υπηρετεί και τα ιδανικά που πρεσβεύει. Ο άνεμος της υψηλής τεχνολογίας σαρώνει, κυριολεκτικά, τα παραδοσιακά και ηθικά πρότυπα, υποβαθμίζει τις διαχρονικές παραδεδομένες αξίες, απεμπολεί τα ιερά θέσφατα, βομβαρδίζει με καταιγισμό πληροφοριών τους παθητικούς δέκτες - τηλεθεατές, που, εύκολα και αβασάνιστα, γίνονται θύματα μιας εσκεμμένης παραπληροφόρησης. Το κυνήγι των υλικών απολαύσεων, και ο ξέφρενος καλπασμός του σύγχρονου ανθρώπου για την κατάκτηση της ευτυχίας, σε λανθασμένους, όμως, δρόμους, αποτελεί μία φενάκη. Η ταχύτητα που κυριαρχεί σε κάθε πτυχή της ζωής του, σε κάθε δραστηριότητά του, έχουν προκαλέσει τη διάσπαση της προσωπικότητάς του. Του έχουν αλλάξει, σχεδόν, τον ψυχισμό , φαινόμενο που παρατηρείται,ιδιαίτερα, στη συμπεριφορά των νέων παιδιών, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσωματική τους υγεία και ισορροπία, καθώς και στην κοινωνική τους συμπεριφορά. Στην προκειμένη περίπτωση τι μέλλει γενέσθαι; Ο βρετανός ποιητής Matthew Arnolb αναφωνεί:« η ποίηση μπορεί να μας σώσει» και ο δικός μας ποιητής Γ.Σεφέρης καταθέτει: «Η τέχνη είναι το υψηλότερο μέσο που βοηθεί τους ανθρώπους να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον. Τίποτε δεν μας ενώνει καλύτερα από μια κοινή καλλιτεχνική συγκίνηση». Μόνο που, στην εποχή μας, ο πολιτισμός και η πολιτιστική αγωγή φαντάζει σαν κάτι το ουτοπικό ή το μη απαραίτητο, αφού τον πρώτο λόγο , σε όλα και στην ζωή μας έχει το υπερκαταναλωτικό μοντέλο του ανθρώπου, που δεν του χρειάζονται πνευματικά ερείσματα. Άλλωστε, φροντίζουν οι καθοδηγητές αυτού του ιδεώδους να τον εθίζουν σε πνευματικά απόβλητα ή σε μασημένη και ακίνδυνη, για τους ίδιους, τροφή. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν, άνθρωποι που αντιστέκονται και νομίζω πως θα υπάρχουν, πάντα, έστω και λίγοι, οι οποίοι θα αγωνίζονται για το καλύτερο, το υψηλότερο, αυτό που προσιδιάζει στην ανώτερη ανθρώπινη φύση. Χωρίς να είναι αποκομμένοι από την καθημερινότητα, με τα ποικίλα προβλήματά της , παράλληλα συνεισφέρουν στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι», με τις πνευματικές τους ανησυχίες και τις δημιουργικές τους υπερβάσεις, στο χώρο της Τέχνης και δη της λογοτεχνίας. Επιδιώκουν αυτό το ανθρώπινο πλησίασμα, που θα οδηγήσει στο συγκερασμό σκέψεων, προβληματισμών, στην ανταλλαγή συναισθημάτων και κοινών δημιουργιών. Κι αυτό επιτυγχάνεται, ως ένα σημείο, με συγκεντρώσεις, σαν την αποψινή, στην οποία θα μας δοθεί η ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί της πνευματικής δημιουργίας μιας εξέχουσας συγγραφέως, καταξιωμένης αγωνίστριας στο στίβο της ζωής και της κοινωνικής προσφοράς, της εκλεκτής φίλης Σωτηρίας Κυρμανίδου.

Διαβάζοντας το πλούσιο βιογραφικό της και εντρυφώντας στο ποιητικό της έργο, μπορώ να καταθέσω την ταπεινή μου γνώμη, σε γενικές γραμμές, και να σας εκμυστηρευτώ πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, στέρεες αξίες και αγωνιστικό προφίλ, στοιχεία που διαμόρφωσε μέσα από τις ποικίλες δοκιμασίες της ζωής. Χρόνια, τώρα υφαίνει στον αργαλειό της λογοτεχνικής της δημιουργίας και όχι μόνον, τα συναισθήματά της, τις αγωνίες της, τους προβληματισμούς της, τις βαθύτερες, υπαρξιακές της αναζητήσεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες της. Με ύφος απλό, λυρικό και νοσταλγικό, με λόγο εκφραστικό και εικονοπλαστικό μεταπλάθει τα βιώματα και τα κομμάτια της μνήμης της σε στίχους, κάνοντας τις δικές της πολύχρωμες ψηφιδωτές, ποιητικές αναπαραστάσεις. Σπάει τα δεσμά της εγωιστικής μοναχικότητας, προσφέροντας απλόχερα συμπόνια, αγάπη, λόγια παρηγοριάς στον πονεμένο συνάνθρωπο. Για την Σωτηρία Κυρμανίδου η αγάπη και η αλληλεγγύη δεν είναι μια αόριστη και αφηρημένη έννοια, αλλά ένα χάδι, ένας λόγος παρήγορος, είναι κατάθεση ψυχής και το ξεχείλισμα της καρδιάς της σε πρόσωπα υπαρκτά και αληθινά. Την ευχαριστούμε για όλα αυτά και της ευχόμαστε πάντα να είναι πρωτοπόρα στις αξιακές της αναζητήσεις, να δημιουργεί και να έχει χαρούμενες στιγμές στη ζωή της.

 

Νανά Στ. Παπαϊωάννου

 


Read 2405 times

Latest from Super User