Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 08:25

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Σωτηρίας Παπακωνσταντίνου «Ματθίλδη - Αγκάθινος Κύκλος» (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

Written by
894
Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Σωτηρίας Παπακωνσταντίνου «Ματθίλδη - Αγκάθινος Κύκλος» (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

«Ματθίλδη -Αγκάθινος Κύκλος»
Σωτηρίας Παπακωνσταντίνου
Εκδόσεις Αποστακτήριο

Το κοινωνικό μυθιστόρημα «Ματθίλδη -Αγκάθινος Κύκλος» είναι η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Σωτηρίας Παπακωνσταντίνου και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία, αφήνοντας στο τέλος μια επίγευση θλίψης μαζί με έναν κόμπο στο λαιμό.

Ο «Αγκάθινος Κύκλος» δονείται στο παρόν των δεκαετιών του ′70-′80 με τις όποιες αντιφάσεις τους για τη σύγχρονη Ελλάδα, την κοινωνία και τους ανθρώπους της που αναζητούν τα ''πατήματά'' τους. Στον πυρήνα της ιστορίας δυο ερωτευμένοι νέοι, η Ματθίλδη και ο Μιχάλης, και γύρω τους – ή καλύτερα απέναντι τους – οικογένεια, φίλοι και ένας κοινωνικός περίγυρος ως αμείλικτος κριτής των πάντων. Οι δυο ερωτευμένοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους χαράζουν το δικό τους μέλλον που περνά μέσα από την εκπλήρωση των φοιτητικών τους προσδοκιών και της επαγγελματικής τους αυτοπραγμάτωσης. Πορεύονται με μοναδικό σύμμαχο την αγάπη τους και έναν αξιακό κώδικα που μάχεται κάθε κατεστημένο. Η σύγκρουση αυτή άλλοτε τονώνει την αγάπη τους κι άλλοτε τους προσγειώνει απότομα σε μια πραγματικότητα που αλλιώς την ονειρεύτηκαν κι αλλιώς τη βιώνουν. Τα «αγκάθια» το ένα μετά το άλλο «τρυπούν» την ευτυχία τους…

Μέσα απ’ αυτό το φαινομενικό ‘love story’ ξεπηδούν πολιτικά πιστεύω εκείνης της εποχής που ευαγγελίζονταν έναν κόσμο δικαιότερο, όπου οι ίσες ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή δεν θα ήταν προνόμιο μιας και μόνο ελίτ. Το πιο ενδιαφέρον, βέβαια, δεν είναι αυτή καθαυτή η ιδεολογία, αλλά η υιοθέτηση και η εφαρμογή της από τους ήρωες του βιβλίου, καθώς για ορισμένους αυτή αναμασούσε τις αγωνιστικές δάφνες του παρελθόντος. Η συγγραφέας με περισσή τόλμη θίγει την πιθανή κατάληξη κάθε πολιτικής ιδεολογίας μέσα σε ένα πνιγερό και ασφυκτικό μικρόκοσμο, όπου φτώχεια, βία και ανισότητα κυριαρχούν.

Ωστόσο, το δυνατό ''στοίχημα'' του βιβλίου για μένα είναι ο ρεαλισμός όχι μόνο ως προς ζητήματα όπως ο θάνατος, η ενδοοικογενειακή βία, η μοναξιά, αλλά ο ρεαλισμός ως προς την ψυχική ασθένεια. Η συγγραφέας περνά έντονα το μήνυμα ότι η κατάθλιψη δεν είναι στίγμα, η παραμονή σε κάποια ψυχιατρική κλινική και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής δεν είναι αυτά που ορίζουν το άτομο σαν μια ετικέτα ή ταμπέλα. Μα πάνω απ’ όλα δεν είναι απαραίτητο όλα αυτά να αφαιρέσουν από τον νοσούντα τον ρόλο του γονιού ή οποιονδήποτε άλλο κοινωνικό ρόλο.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα Σωτηρία Παπακωνσταντίνου και είμαι σίγουρη πως το συγγραφικό της μέλλον διαγράφεται ευοίωνο.  

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος

Σελίδα του βιβλίου: https://www.apostaktirio-books.gr/product/ματθιλδη-αγκαθινοσ-κυκλοσ/

Read 894 times

Latest from Super User