"Κατά Ιωάννη Αποκαθήλωση" Αντρέας Πολυκάρπου, Εκδόσεις vakxikon.gr
Κατά Ιωάννη Αποκαθήλωση
Αντρέας Πολυκάρπου
Είδος: Θέατρο
Εξώφυλλο: Ρίτσα Ξιούρη
ISBN: 978-960-9776-84-4
Σελίδες: 68
Τιμή: 7.00 €
Περιγραφή
Στο κείμενο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η Αποκάλυψη του Ιωάννη μέσα από το πρίσμα της γνωστικής φιλοσοφίας και τελεολογίας και υπό την ερμηνεία του ρομαντισμού.
Οι ρόλοι αλλάζουν πλήρως στη δική μας «αποκάλυψη». Ο Ιωάννης, ο Αδάμ, ο Ιούδας, ο Κάιν και ο Μεφιστοφελής αποτελούν σύμβολα και όχι λογοτεχνικές προσωπικότητες. Σύμβολα που ακμάζουν και παρακμάζουν μέσα στο ολιγοσέλιδο αυτό κείμενο, δίνοντας ώθηση σε μια «άλλη» προσέγγιση του «θείου κειμένου» που έγραψε ο Ιωάννης.
Από την αρχή μέχρι το τέλος κυριαρχεί το ερώτημα τι είναι ο Νόμος και τι πρεσβεύει για τις ζωές των ανθρώπων. Ο Νόμος ως θεϊκή προσταγή ή ως μια Δαμόκλειος σπάθη που αιωρείται σε μια παγκόσμια κοινωνία ενοχής; Ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο Ιωάννης ως «ο γραφιάς του Μέγα Νομοθέτη».
Μέσα στις λίγες αυτές σελίδες δίνεται μια διαφορετική ερμηνεία της Αποκάλυψης και μια άλλη προσέγγιση του τελικού νοήματος πέρα από αυτό που ήθελε να δώσει ο ίδιος ο Ευαγγελιστής. Το ερώτημα παραμένει: για ποιο Θεό έγραψε την Αποκάλυψη ο Ιωάννης;
Γνωρίστε τον συγγραφέα...
Ο Αντρέας Πολυκάρπου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1984, και από το 2004 μέχρι και σήμερα ζει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Το 2011 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Από το 2013 είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2008 και το 2010 βραβεύτηκε από την European Commission ως ο καλύτερος νέος, Κύπριος δημοσιογράφος και εκπροσώπησε τη χώρα του στους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς της Σλοβενίας και της Κωνσταντινούπολης. Το 2002, κατά την αποφοίτηση του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, του απονεμήθηκαν τα δύο Α΄ Βραβεία Δημοσιογραφίας. Το 2014 τιμήθηκε με το Β΄ Βραβείο Διηγήματος σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολείται με την έντυπη δημοσιογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε επαγγελματικά με αρκετά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο. Το 2006 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή Τα πρωτοβρόχια της ψυχής μου (Power Publishing), και το 2010 η δεύτερη ποιητική συλλογή Διάφανες βάρκες (Εν Τύποις). Το 2013 κυκλοφόρησε η τρίτη ποιητική του συλλογή Απρόσωπα φαγιούμ (Άπαρσις). Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας.
Latest from apostaktirio team
- Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου της συγγραφέα Ρένας Αθανασοπούλου «Το σεντούκι με τα χαμόγελα» (15/2, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)
- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΟΚ ΚΑΘΕ ΔΙΗΓΗΜΑ Ή ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» 2024-25
- Πρόσκληση για συγγραφή θεατρικού έργου HOTEL HELMOS
- "Αδέλφια Δίδυμα". Νέο τραγούδι από τη συνθέτη Αρετή Κοκκίνου. Ερμηνεύει η Θέλμα Καραγιάννη
- Παράταση παραστάσεων στο θέατρο Νους οι Γυναίκες στο Ντιβάνι της Βούλας Αργυροπούλου
- Δημήτρης Μπάσης «Ξένο Φεγγάρι», Από την σειρά «ΑΓΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ»
- Εναλλακτικό Πορτρέτο, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ (workshop) | Κυριακή 16 Φεβρουαρίου Στο CINEMARIAN
- ENDLESS DAZE – Έρχεται το διήμερο φεστιβάλ της εναλλακτικής σκηνής με τρεις βρετανικές και πέντε ελληνικές μπάντες Ι 14 & 15 Φεβρουαρίου (AUX CLUB & ARCH CLUB)
- 8ο Chania International Photo Festival Πρόσκληση Συμμετοχής Καλλιτεχνών
- Blank Wall Gallery, Ατομική Έκθεση Φωτογραφίας του John Vlahakis “Διαρκής Πόλη” - Enduring City"
- «Μαζί» του Φάμπιο Μάρρα στο θέατρο Altera Pars | Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου
- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 10ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΙΔΗ”
- o KOIMΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ στη Πάτρα 8 και 9 Φεβρουαρίου
- Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη | Τρίμηνος Κύκλος: ΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΟΥ ΤΑΙΝΙΑ!
- ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΣΤΟ CINEMARIAN ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ
- Οι Μικρές Κυρίες συνεχίζουν στο θέατρο Αλάμπρα: μια παράσταση και για αγόρια!
- H «σχεδία» του νερού και της δέσμευσης (τεύχος #130)
- ΤΟ ΜΠΟΡΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΡΟΖΑΣ, θεατρικός μονόλογος μετακομίζει στο θέατρο 104, από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου
- Μαρίκα Κλαμπατσέα-EROS: Μια μουσική performance για τα διαφορετικά πρόσωπα του έρωτα στις 14 και 15/2
- Η Χριστίνα Μαρκεσίνη στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, ώρα 22:00