Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 19:28

Έκθεση design της Paula Lakah στην Art Appel Gallery / 22 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2019

Written by
616
Έκθεση design της Paula Lakah στην Art Appel Gallery / 22 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2019

ART APPEL GALLERY
Έκθεση Design
της
Paula Lakah
με τίτλο 
"Unfolding Attitudes"
 
Εγκαίνια Τρίτη 22 Οκτωβρίου, 20:00
 

Η Art Appel Gallery παρουσιάζει έργα από όλες τις ενότητες της δουλειάς της designer και εικαστικής καλλιτέχνιδας Paula Lakah από 22 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2019.
Φωτιζόμενα γλυπτά από plexiglas και μέταλο, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα και κοσμήματα από διαφορετικά υλικά σε μία συνύπαρξη με διάθεση παιχνιδιού.
Μια πολύ ιδιαίτερη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση που υπογραμμίζει όλο το φάσμα της δημιουργικης έμπνευσης της καλλιτέχνιδας.
Όλα τα έργα της είναι εμπνευσμένα από μύθους.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2019

ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η δουλειά της Paula Lakah επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική και γλυπτική σχέση μεταξύ σώματος και χώρου. Οι δημιουργίες της φανερώνουν την αμφίδρομη ενέργεια, τους αλληλοσυσχετισμούς και τις μεταξύ τους συναρτήσεις. Είναι μεσολαβητές-σύμβολα ανάμεσα στον κόσμο του αισθητού και την επικράτεια του πνευματικού.

Τα έργα, είτε γλυπτά και αντικείμενα design, είτε φωτιστικά και κοσμήματα είναι, πολύ συχνά, εξελιγμένα παιχνίδια. Οι καλλιτεχνικές επινοήσεις της κρύβουν εκπλήξεις που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ο παρατηρητής αποκτά την απροσδόκητη ικανότητα να γίνεται συνδημιουργός τους. Εξετάζοντάς τα, ανακαλύπτει τις δυνατότητές τους να αλλάζουν, να μεταμορφώνονται, να ζωντανεύουν. Μετατρέπονται με αυτό τον τρόπο σε «αντικείμενα – φετίχ» με «υπερφυσικές» ιδιότητες.
 
Στα έργα της κυριαρχεί η έντονη γεωμετρία της φόρμας και οι φουτουριστικές, μεταμοντέρνες αναφορές. Οι αναγωγές της φόρμας σε τρίγωνα, κύκλους, καμπυλόγραμμα και τεθλασμένα σχήματα, που παραπέμπουν σε βασικές δομές της ύλης και της φύσης (κρύσταλλοι, κυψελίδες,  αλυσίδες dna, κτλ.),  αλλά και τα αρχετυπικά σύμβολα, λειτουργούν ως «σήματα» μνήμης.
 
Η έννοια της εναλλαγής,  της εισχώρησης ή και παρεμβολής του ενός μορφολογικού στοιχείου μέσα στο άλλο και του ενός υλικού μέσα στο άλλο, είναι χαρακτηριστικά του ύφους του συνόλου της δουλειάς της καλλιτέχνιδας. Τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, όχι πάντα εμφανή με την πρώτη ματιά, υπηρετούν την τοποθέτηση της δημιουργού απέναντι στην ύλη: «Αξιοποίησε ότι έχεις, χρησιμοποίησε το για μια καινούργια σύνθεση, βρες τη θέση που του αναλογεί. Έτσι μετασχηματίζεις και μεταμορφώνεις».
 
Κύριο χαρακτηριστικό στα έργα της είναι η σχεδιαστική ευρηματικότητα, η πλαστικότητα, η πολυμορφία και η δημιουργική εναλλακτικότητα στη χρήση τους, λειτουργική και αισθητική. Ως προς το τελικό αποτέλεσμα, η έμφαση δίνεται στις λιτές φόρμες και, στις τελευταίες της δουλειές, στην ελαφρότητα και τη διαφάνεια. Ο μινιμαλισμός στην καλλιτεχνική της έκφραση υπηρετεί την ανάδειξη της ουσίας και την αξία της μορφής.

Ευγενία Μίγδου
Δημοσιογράφος - Αρθρογράφος
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1954. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στη Γερμανική Σχολή της Αθήνας. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου του Μονάχου / Technical University of Munich και συνέχισε μεταπτυχιακά με αντικείμενο την αναστήλωση παλαιών κτηρίων.  Οι σπουδές της στην αρχιτεκτονική αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη διερεύνηση των πλαστικών τεχνών και την ενασχόληση με το design, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Παράλληλα, καταπιάστηκε με την κεραμική, τη χρυσοχοΐα και τον πειραματισμό με πληθώρα υλικών.  
 
Οι δημιουργίες της περιλαμβάνουν:

  • Γλυπτά και γλυπτικές συνθέσεις
  • Πολυμορφικά έπιπλα
  • Φωτεινά σινιάλα / Φωτιστικά 
  • Γλυπτικά Κοσμήματα 
  • Αντικείμενα design
  • Performances/δημιουργία τρισδιάστατων γλυπτικών έργων/ενοτήτων σώματος και χώρου (σκηνικά, κοστούμια, ήχος, φως, χορογραφία). 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, και σε γνωστές γκαλερί, στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος.
 
Δημιουργίες και αντικείμενα design της Paula Lakah διατίθενται στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη και στο Μουσείο Ελίζα και Βασίλη Γουλανδρή.
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Εγκαίνια: Τρίτη 22 Οκτωβρίου, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2019
Υπεύθυνη γκαλερί: Κατερίνα Σωτηρίου, 6908 788267

 
ART APPEL GALLERY
Νεοφύτου Βάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ: 211 11 540 30
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.artappelgallery.gr

Facebook: Art Appel Gallery
Instagram: @appel.gallery
 
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:30
(Την ημέρα των εγκαινίων η gallery ανοίγει στις 20:00)
Σάββατο 11:00 – 15:00
Κυριακή κλειστά
Δευτέρα κατόπιν ραντεβού
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Read 616 times

Latest from Super User