ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΑ στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή ΚΗΦΙΣΙΑ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ | ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΑ στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, ΚΗΦΙΣΙΑ.
«Εκθέτοντας τη ΒΙΑ»
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019
ώρα 19:30 έως 22:30
στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Το ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ (Κασσαβέτη 18, Κηφισιά) εγκαινιάζει την
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019
και ώρα 7:30μ.μ. έως 10:30 μ.μ. την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα :
Εκθέτοντας τη ΒΙΑ
Η έκθεση διαρκεί από 6 έως 30 Νοεμβρίου 2019
Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.
Η έκθεση μεταφέρει μήνυμα υποστήριξης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
59 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, εκθέτοντας ή «εκθέτοντας» τη ΒΙΑ στα μάτια των θεατών.
Η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη επισημαίνει στο κείμενό της για την έκθεση:
«Από το σχολείο και τη δουλειά μέχρι το δρόμο και τα γήπεδα, πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε καταδικασμένες ανθρώπινες σχέσεις, η βία βάζει τη ζοφερή σφραγίδα της σημαδεύοντας ανεξίτηλα την αισιοδοξία και την αθωότητα. Δεν χρειάζονται παρά λίγες στιγμές για να περάσει κανείς από την όχθη της χαράς και της ξεγνοιασιάς στον εφιάλτη του φόβου και της ταπείνωσης. Ο εκμηδενισμός συχνά συντροφεύει τα θύματα στο υπόλοιπο της ζωής τους, και λίγες μόνο είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις ανθρώπων που με δύναμη και αποφασιστικότητα κατορθώνουν να επουλώσουν πλήρως τις βαθειές πληγές, είτε σωματικής, είτε ψυχολογικής βίας.
Ποιος όμως ο λόγος μια εικαστική έκθεση να ασχοληθεί με τη βία δίνοντάς της βάρος και υπόσταση; Η απάντηση είναι πως η τέχνη μπορεί όχι μόνο να τέρψει και να ψυχαγωγήσει, αλλά έχει και τη δύναμη να εγείρει ερωτήματα και να αφυπνήσει συνειδήσεις. Έτσι, εκθέτοντας τα έργα στο χώρο, δε δημιουργούμε απλώς μια εικαστική έκθεση, αλλά παράλληλα εκθέτουμε, με την αρνητική έννοια της λέξης, τη βία, φωτίζοντας κυριολεκτικά όλες τις σκοτεινές της πλευρές. Τα 62 σύγχρονα εικαστικά έργα της έκθεσης, αποτελούν 62 βροντερές φωνές ενάντια στη βία σε κάθε της μορφή, φανερή ή καλυμμένη πίσω από δοξασίες και στρεβλές ιδέες.
Το πνεύμα, λοιπόν, ενάντια της βίας, ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή της: μια μάχη που δίνεται από τους καλλιτέχνες, το έργο τους, και κατ’ επέκταση από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που κινητοποιούνται και παίρνουν σαφή θέση απέναντί της. Η τεράστια δύναμη της τέχνης ενάντια στη βία μπορεί να λειτουργήσει με χειρουργική ακρίβεια στην εξάλειψη του μορφώματος αυτού και να μας κάνει να πιστέψουμε πραγματικά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την καταπίεση και τις φοβίες, δίνοντας χώρο στα όνειρα και την ελπίδα.»
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Christina Pancess, Christine Abou Negm, Kim Roberts, Lydia Z., Zaxaroula Bongard, Χριστίνα Αγγελά, Αθανασία Αγοραστίδου, Νεκτάριος Αντωνόπουλος , Έλενα Αρσενίδου, Δημήτρης Αστερίου, Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου, Νίκη Βασιλοπούλου, Ευαγγελία Βεκιαροπούλου, Νίκη Γαργαλιάνου, Γιάννης Γιγουρτάκης, Σωτήρης Γιολδάσης, Κωστής Δάρας, Βασιλική Δημητράκου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ήλια Λιακάκου Θεοφιλίδου, Μανώλης Καλουδάς, Γιάννης Καμίνης, Μαρία Καραγεωργίου, Μαρία Καρασαββίδου, Στέλλα Κατεργιαννάκη, Χριστίνα Κατεργιαννάκη, Γιώργος Κεβρεκίδης, Γεωργία Κοκκίνη, Ιάκωβος Κολλάρος, Νίνα Κοταμανίδου, Μίνα Κουζούνη, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Αγγελική Κώσταλου, Λίνα- Ηράκλεια Θάνου- Μπάρμπα, Ελένη Λουκή, Κέλη Μελά, Νίκη Μιχαηλίδου, Κώστας Μπαρδώσας, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Μαρία Ντάρλα, Αναστάσιος Νυφαδόπουλος, Όθων Ξενικουδάκης, Όλγα Ξυθάλη, Σωτήρης Παπαγιάννης, Χρήστος Παπαγιαννόπουλος, Άσπα Παπαλεξανδρή, Εύα Παρσωτάκη, Γιάννης Πέτρου, Φαίδρα Ρητορίδου, Υρώ Ρούση, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, Μαρία Σταμάτη, Μανταλένα Τάνη, Τζώρτζια Τουλιάτου, Σουλτάνα Τρεπεκλή, Δήμητρα Φακάρου, Θωμαΐς Φέκα, Σέντη Χανιαδάκη, Μαρία Χαρκούτση
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 32 σελίδων, ο οποίος διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!
Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, τελευταία μέρα της έκθεσης και ώρα 2μ.μ., θα πραγματοποιηθεί διάλεξη που θα επιμεληθεί το Χαμόγελο του Παιδιού με θέμα σχετικό με τη ΒΙΑ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Concept – Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com // dimitriolazarou@gmail.com
Επιμέλεια & κείμενο έκθεσης: Όλγα Λατουσάκη
Επιμέλεια video έκθεσης και ραδιοφωνικού σποτ: Τάσος Πέτσας (Tasos P. Music)
Το τραγούδι «Give High Love» που συνοδεύει μουσικά το video της έκθεσης και το ραδιοφωνικό spot είναι του δημιουργού Τάσου Πέτσα.
Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή
Δημιουργικό – Επιμέλεια εντύπων: Σοφία Παπαδοπούλου
Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7:30μ.μ. – 10:30μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 6 έως 30 Νοεμβρίου 2019
Facebook link: https://www.facebook.com/events/2328428033953627/
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Κασσαβέτη 18,
145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ
Τηλ: 210 80 19 975
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: www.iett.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10π.μ. – 5μ.μ.
Κυριακή - Δευτέρα κλειστά
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Latest from apostaktirio team
- Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Αλέξανδρου Ακριτίδη παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη (Εύοσμος, 11/6)
- Παρουσίαση βιβλίου: «Ευκαιρίες ζωής» του Φίλιππου Ζάχαρη - Εκδόσεις Αποστακτήριο (Καλαμάτα, 31.5.2025)
- «Υπαίθριες δραστηριότητες και περιβαλλοντικά παιχνίδια» του Γεώργιου Κεχλιμπάρη - Εκδόσεις Αποστακτήριο (26.5.2025 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
- ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ & ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ: ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 3ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (25.5.2025)
- Παρουσίαση βιβλίου: «Ευκαιρίες ζωής» του Φίλιππου Ζάχαρη, Εκδόσεις Αποστακτήριο (Λάρισα - 23.5.2025)
- Blank Wall Gallery Παγκόσμιες Εκθέσεις: Η Τρίτη Pop-Up Έκθεση πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη
- "Το Τόξο και η Λέξη" του Αλέκου Βασιλάτου
- Εντυπωσιακό finissage της ομαδικής έκθεσης ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, την Παρασκευή, 16 Μαΐου και παράλληλη έναρξη των 3ήμερων πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων του ομώνυμου Πολιτιστικού Φεστιβάλ
- Σεμινάριο Θεατρικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ | Jocasta M. - Yπό το βλέμμα του Χρώματος - Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου ΚΑΜΙΝΙ
- 4ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025
- Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Αλέξανδρου Ακριτίδη παρουσιάζεται στις Σέρρες, Κυριακή 18 Μαΐου 2025
- Παρουσίαση συλλογικού έργου "ANTE PORTAS" - Εκδόσεις Αποστακτήριο (17.5.2025 - Αξιούπολη Κιλκίς)
- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ - Μελανογραφίες και Παιχνιδίσματα - Ατομική έκθεση στο ΚΑΜΙΝΙ, Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου
- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ - ατομική έκθεση ζωγραφικής στο καφέ ΡΑΜΝΟΥΣ
- ''FAMILY SECRETS'' του Enrico Luttmann, στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
- Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης με τον Ανδρέα Κατσικούδη - Εννοιολογική Τέχνη (Σάββατο 31/5/2025 στο CINEMARIAN)
- 3ος Δρόμος Θυσίας "Κακολύρι 1944"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 5/5/2025)