Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 12:47

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ TOY ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ", ΣΤΟ POLIS ART CAFÉ.

Written by
851
ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ TOY ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ "ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ", ΣΤΟ POLIS ART CAFÉ.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ KAI  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ  ΚΥΡΙΑΧΟΥΝ  ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ  TOY ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ  "ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ"   ΣΤΟ POLIS ART CAFÉ.                       

Από τις 9 Νοεμβρίου 2019 ως τις 10 Ιανουαρίου του 2020 διαρκεί η έκθεση ζωγραφικών έργων και ψηφιακών συνθέσεων του εικαστικού, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο "Εικαστικές εκτοξεύσεις"στο χώρο του Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, (Αρσάκειο- Αίθριο Στοάς του Βιβλίου) .   

Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικές ενότητες της αισθητικής του έρευνας και αποκρυστάλλωσης, με κύριο συνθετικό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, σαν προσωπογραφία ή σωματογραφία, αναδυόμενη από τη μνήμη και εκτοξευμένη στο κοσμικό περιβάλλον.  Ένα περιβάλλον χρωματικών πεδίων και γραφιστικών εκρήξεων (ζωγραφικά έργα) αλλά και ένα περιβάλλον ρεαλιστικών και συμβολικών καταστάσεων (ψηφιακές εικόνες). Δημιουργίες σύγχρονης οπτικής που εκφράζουν οράματα, αγωνίες, ενοράσεις και πόθους της ανθρώπινης σκέψης και του κοινωνικού συναισθήματος, με άμεσα βιωμένο και αυθόρμητο εικαστικό τρόπο. Ορισμένα από τα ζωγραφικά έργα έχουν εκτεθεί στις τιμητικές αναδρομικές εκθέσεις του καλλιτέχνη στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών το 2017-18 και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά το 2019. Συνθέσεις από τη σειρά των ψηφιακών εικόνων έχουν εκτεθεί στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι και εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ο Κώστας Ευαγγελάτος έχει συνεργαστεί με τον χώρο του Polis Art Café από το 2015 σε πολλές παρουσιάσεις ποιητικών εκδόσεων, λευκωμάτων και ημερολογίων, performance, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.     
                                                                                                      
 
O  γνωστός ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που έχει μελετήσει τα εκθέματα της έκθεσης επισημαίνει:                                                                                 
'’Με ακρίβεια και δεξιοτεχνία στην αναπαράσταση o Kώστας Ευαγγελάτος διατηρεί το μεγαλείο στην υπερβατικότητα και στην τεχνική οντότητα των αποδόσεων του. Οι καταθέσεις του προέρχονται από στοχαστικές σκέψεις. Απεικονίζουν με παραστατικό τρόπο αντιστίξεις με σημειογραφίες και αρχετυπικές εικόνες.  Ανακαλούν αναφορές με νοήματα και μηνύματα για το κοινό. 
Τα πρόσωπα,οι σωματογραφίες ,τα λουλούδια και τα σχήματα εμπεριέχουν μια ενοποιητική γραμμή που ως αντίληψη αποκαλύπτει ένα βαθυστόχαστο περιεχόμενο δεδομένων. Στον πυρήνα της τεχνοτροπίας του βρίσκεται ως φιλοσοφία ζωής η επικοινωνία με τον χώρο του σημερινού και του παρελθοντολογικού σημαίνοντος. Οι αφηγήσεις με έντονες χρωματικές απολήξεις διευρύνουν την εξιχνίαση ανάμεσα στο πριν και στο τώρα. Συγκροτούν σημασιολογικές ερμηνείες με αφετηρίες που αναδεικνύουν σημάνσεις ερεθισμάτων και επηρεασμών.  Καθορίζουν μια διαχείριση που επιδεικνύει τις συνεπαγόμενες συναισθηματικές και βιωματικές αυξομειώσεις. Τα επιτεύγματα που παρακολουθούμε πολλαπλασιάζουν αναβιώσεις από μια ονειρική ατμόσφαιρα νοσταλγίας και αναπόλησης με συναφή μετάλλαξη και συγκροτημένη ταυτότητα.  Επαναπροσδιορίζουν διαβαθμίσεις που ελέγχουν την προοπτική των προσανατολισμών ενώ παράλληλα προσδίδουν στις συλλήψεις δοτική εμβληματική έμφαση . Χάρη στην εσωτερικότητα που συντονίζεται με ογκολογική βαρύτητα η θέαση των πτυχών αντιπαραθέτει με πειστικότητα στιγμές όψεων.  Ο καλλιτέχνης αφομοιώνει τα επίπεδα της προχωρημένης παραστατικότητας καθώς κινητοποιεί αρμονικές κατανύξεις. Η αισθητική παρέμβαση του συμπληρώνεται με διαβαθμίσεις αξιώσεων που εύληπτα αναπαράγουν αλλεπάλληλες επεμβάσεις στην συνειδητή υφή.  Ο συνειρμικός κόσμος του διεισδύει ευπρόσδεκτα σε μια συλλογικότητα που κατευθύνει σε μοτίβα οριοθέτησης .
Οργανώνει ευρηματικά ένα αυθύπαρκτο και πολύσημο κύκλο διατυπώσεων.’’   
                                                                                        
 
Για την στοχευμένη τέχνη του Κώστα Ευαγγελάτου η βραβευμένη εικαστικός –αγιογράφος με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Μαριλένα Φωκά  επισημαίνει μεταξύ άλλων : ‘’…στην εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού, οι τέχνες σε οποιαδήποτε μορφή στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα και λειτουργούν ενίοτε ως ισχυρό πολιτικό εργαλείο. Κατά την άποψή μου, με την ίδια αποστολή η παρούσα έκθεση του εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο’’ Εικαστικές Εκτοξεύσεις ‘’ εκφράζει την έντονη πολιτική- με την αριστοτελική έννοια του όρου- ανησυχία για την πολιτιστική πορεία ενός ένδοξου έθνους που αντιμετωπίζει  σύγχρονα κοινωνικοικονομικής αλλά και υπαρξιακής φύσης ζητήματα.Η ιστορικότητα των έργων του Ευαγγελάτου που αποτελούνται από απεικονίσεις σε καμβά με μεικτή τεχνική, τονίζεται με τους  ιωνικούς κίονες  σε ελεύθερη απόδοση που βρίσκονται διάσπαρτοι στις απεικονίσεις του αλλά και τις σωματογραφίες που έχουν τη θέση κούρων, μεταφερόμενες με μεταμοντέρνα απόδοση στο σήμερα με την επίθεση σχεδιαστικών γραμμομορφών αλλά και συμβόλων όπως ο στόχος και τα βέλη, αναγνωρίσιμα  τεχνικά εκφραστικά μέσα του καλλιτέχνη. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το φόντο πάνω στο οποίο εκτυλίσσεται η εικαστική του αφήγηση που αποδίδεται σε  ποικιλόμορφες φωτοσκιάσεις,  επιμελώς συγκεχυμένα σε σημεία, χρωματικά σύνολα , αριστοτεχνικά επεξεργασμένες λεπτομέρειες  στην υφή των προσώπων , στοιχεία  που  συλλήβδυν λειτουργούν αφυπνιστικά σαν το χορό της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ‘’

Bιογραφικό :O  Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε (12-11-1957) στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Είναι πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Παν/μίου Αθηνών. 

Εικαστικές σπουδές: Ζωγραφική - θεωρία σύγχρονης τέχνης. University The New School for Social Research, New York. Καθηγητές: Allen David, Pearl Ehrlich. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο δημιουργικής γραφής στο State University of New York. Καθηγητής: Al. Poulin, jr.                                               

Κυριότερες Ατομικές εκθέσεις: Gallery of the Hellenic American Union, Αθήνα  1981 και 1986. / French Institute, παράρτημα Καλαμάτας 1983. / Gallery DADA, Αθήνα 1985, 1987, 1989, 1990. / GalleryF”, Αθήνα1989, 1990. / Art StudioEST”, 1994, 1995, 2004. / Αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη», Σύρος 1995. / ΚέντροΤεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας , Αθήνα  1999 και 2010. / Artower Agora, Αθήνα 2000. / ΣύγχρονηΠινακοθήκη Villa Ροδόπη, Αργοστόλι  2001-2019. / Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, Βαθύ 2004. / Χώρος Τέχνης«Αιγόκερως», Αθήνα 2006. / Down Town Art Gallery- A.M, Αθήνα 2007. / Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, Κέρκυρα 2010. / Λουτρά «Παράδεισος»- Bey Hamam, Θεσσαλονίκη 2010. / Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Δήμος Θεσσαλονίκης 2013. / Polis Art, Αθήνα 2015. / Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών,  ΊδρυμαΒούρου - Ευταξία, Αθήνα 2016-17 και 2018. / Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Δήμος Πειραιά 2016, 2017, 2019.       

Κυριότερες εκθέσεις Εξωτερικού: Writers and books INC, Rochester, Νέα Υόρκη 1984. / Fordham University at Lincoln Center, Lowenstein  Library Gallery, Νέα Υόρκη 1985. / «Les Fontaines» Centre Culturele, Chantilly, Γαλλία 1988. / Gallery “Opus”, Λευκωσία, 1996. / La Maison de la Grece, Παρίσι 2008, 2010. / School of Physics and Astronomy - University of LEEDS, U.K., 2017. / Le Centre de Sevres, Espace Jano, Παρίσι 2007, 2008, 2012, 2017.                                        

Κυριότερες Ομαδικές εκθέσεις : Gallery DADA, Αθήνα 1986-1993. / Αίθουσες Τέχνης «Επίπεδα» 1993. / Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας με το Art Studio “EST”, Αθήνα 1993, 1996, 2000. / Χώρος Τέχνης Vicky Drakos, Κολούμπια, Ν. Ιωνία 1992. / Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, 2004, 2005, 2008. / ACG Art Gallery, Deree,  2008, 2009. / Art Thessaloniki, Melkart Gallery-Paris, Θεσσαλονίκη 2016. / Art Athina, Melkart Gallery-Paris, Αθήνα 2017.                                                                          

Διεθνείς εκθέσεις: «Winterschool 1994”, Γλασκώβη 1994 / «European Echoes”, Γκετενμπόργκ  1997. / College Jaques-Cartie-Chauny, Παρίσι 2000. / Μουσείον της Πόλεως της Μόσχας (MOCKBA), 2007. / Akademie Der Kunste, Βερολίνο 2013. / Espace Peugeot, Melkart Gallery, Παρίσι  2016. / Galerie Au fil du Canal, Παρίσι 2018, 2019.            

Έχει βραβευθεί για τη δράση του από πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς συλλόγους και ενώσεις καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.                                                                                                        

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (EETE) από το 1991, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Σωματείου πολιτισμού «Culture4all-Πολιτισμός για όλους», της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρείας Ελλάδος, του Κέντρου Μελετών Ιονίου, κ. α. 

site: www.gisi.gr/evangelatos

 

Read 851 times

Latest from Super User