Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 14:01

«ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ -HYMN TO LIBERTY» - Έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Written by
378
«ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ -HYMN TO LIBERTY» - Έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

«ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ -HYMN TO LIBERTY» 

 Έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

 με επιμέλεια του Δρ. Μεγακλή Ρογκάκου αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

«Ύμνος στην Ελευθερία -Hymn to Liberty» τιτλοφορείται η έκθεση που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Κερκυραϊκής κληρονομιάς υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  και της υποστήριξης του Ιονίου Πανεπιστημίου, του δήμου Κέρκυρας και του Iδρύματος Τηνιακής Κληρονομιάς με την επιμέλεια του Δρ. Ιστορίας Τέχνης  Μεγακλή Ρογκάκου.

« Σχεδιασμένες να προάγουν τον ρόλο του Εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) στον εορτασμό της 200ης επετείου από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία αφορά στην Απελευθέρωση του Έθνους από τον Οθωμανικό ζυγό και την δημιουργία ενός εθνικού κράτους, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έθεσε υπό την αιγίδα της εκδηλώσεις που φέρουν τον γενικό τίτλο «Ύμνος στην Ελευθερία -Hymn to Liberty».  Μέρος αυτών των εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν διαλέξεις και κονσέρτα, είναι οι δύο εκθέσεις τέχνης  που επιμελήθηκε ο ΜΑ ΜΑ PhD Μεγακλής Ρογκάκος, «Ύμνος στην Ελευθερία -Hymn to Liberty», μια έκθεση ιστορικού περιεχομένου  στην Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας  (4-21 Αυγούστου 2021  και “Ex-Staseis: Attempts at the Representation of Liberty” «Εξ- Στάσεις: Απόπειρες στην Αναπαράσταση της Ελευθερίας », μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Ίδρυμα Πολιτισμού της Τήνου (10 Ιουλίου-10 Σεπτεμβρίου 2021).

  Η έκθεση με ιστορικό περιεχόμενο «Ύμνος στην Ελευθερία -Hymn to Liberty» περιλαμβάνει τα εξής τμήματα με τα εξής πορτραίτα  : 1) σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού Διαφωτισμού: Ρήγας Βελεστινλής, Αντώνιος Μαρτελάος, Ανδρέας Κάλβος και Αδαμάντιος Κοραής 2) των πρωτεργατών του Εθνικού ‘Ύμνου : Διονύσιος Σολωμός και Νικόλαος Χαλικιόπουλος -Μάντζαρος  3) όλους τους  κεντρικούς ήρωες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας : τους « Έλληνες » σειρές από τον Άνταμ Φρίντελ ( Adam Friedel) και γλυπτά μπούστα και αγάλματα του Γιώργου Μεγούλα 4)   Ιωάννης Καποδίστριας από τον Sir Thomas Lawrence και 5) κεντρικές φιγούρες του Φιλελληνισμού :Λόρδου Βύρωνα (Lord Byron) και Ιωάννη Γαβριήλ Εῦνάρδου (Jean-Gabriel Eynard). Επιπροσθέτως, η εν λόγω έκθεση παρουσιάζει σημαντικές απεικονίσεις στιγμών της Απελευθέρωσης, όπως την Άλωση της Τριπολιτσάς (1821). την Έξοδο του Μεσολογγίου (1826) και την Ναυμαχία του Ναυαρίνου (1828). Αξιοσημείωτη είναι η παρουσίαση της  «Χάρτας της Ελλάδος» ή   «Χάρτας του Ρήγα » του  François Müller σε πλήρη ανάπτυξη σε 12 μέρη διαστάσεων 200 x 210 εκ . Με την ευγενική χορηγία της Γενναδείου βιβλιοθήκης. Εν κατακλείδι, αξίζει  επίσης να  αναφερθεί η συμπερίληψη της  Άποψης της Στράτα Ρεάλε στην Κέρκυρα – View of Strada Reale in Corfu (1836) του Samuel Prut , που αποδίδει μια σπάνια εικόνα της περιόδου, με την ευγενική χορηγία της Φιλελληνικής Συλλογής Βαρκαράρης, Αθήνας.

  Το λεύκωμα το οποίο συνοδεύει την έκδοση είναι είναι ένας μεγάλος φόρος τιμής στην εθνική επέτειο του 1821.  Περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική Επανάσταση από ειδικούς (Σπύρος Νικολάου, Νικόλαος Κουρκουμέλης και Έλενα Μανθεοπούλου, μια παρουσίαση των προγόνων, ηρώων και υποστηρικτών της Αναγέννησης (Μεγακλής Ρογκάκος ,ΜΑ ΜΑ PhD Iστορικός Tέχνης- Επιμελητής Εκθέσεων,  Γιώργος Κεντριωτής Κοσμήτορας της Σχολής Ιστορίας & Μετάφρασης-Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου  και Βασιλική Μπαλιώτη,  Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός.και ειδική έρευνα υποστηριζόμενη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σχετική με τον ρόλο της Επτανήσου στον Αγώνα της Εθνικής Απελευθέρωσης  (Γιάννης Πιερής, Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας,  για την Κέρκυρα, Κατερίνα Δεμέτη, Αρχαιολόγος- Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων για την  Ζάκυνθο, Θεόδωρος Ζαφειράτος για  την Κεφαλλονιά, Μαρία Ρούσσου, Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας  και Μαρία Τασσοπούλου, φιλόλογος για την Λευκάδα, Μάχη Παῒζη -Αποστολοπούλου – Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών ΕΙ.Ε.Λ.Β.Ε για την Ιθάκη, Ελένη Χάρου Κορωναίου, φιλόλογος - πρώην Προϊσταμένη Τοπικού Αρχείου Κυθήρων για τα Κύθηρα και Σπύρος Μπογδάνος, απόφοιτος Παντείου, Λογοτέχνης, Λαογράφος  για τους Παξούς).

  Το δεύτερο μέρος, το οποίο αφορά στην έκθεση σύγχρονης τέχνης με τον τίτλο “Ex-Staseis: Attempts at the Representation of Liberty” «Εξ- Στάσεις: Απόπειρες στην Αναπαράσταση της Ελευθερίας », περιλαμβάνει μια πραγματεία 200 σελίδων και έναν σύντομο σχολιασμό για την έκθεση από τον επιμελητή τους , διαθέσιμα σε δυο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά )  σε συμβολική τιμή. 

  Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 31 Αυγούστου 2021. Η προσέλευση των προσκεκλημένων θα γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων covid-19 ( πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test) και η επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο θα γίνεται κατά ομάδες 8 ατόμων.

  Η έκθεση «Ύμνος στην Ελευθερία-Hymn to Liberty» με τον υπομνηστικό της χαρακτήρα 200 χρόνια μετά την Απελευθέρωση εμφορείται από ένα πνεύμα σύζευξης και ανάδειξης των πνευματικών, σωματικών, υλικών, διπλωματικών και πολιτικών καταθέσεων για την επίτευξη της απόκτησης του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας, που ξεκινώντας από την ελευθερία του πνεύματος κατέστη για τους Έλληνες γεωγραφική και πολιτειακή πραγματικότητα και σημείο αναφοράς για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

(Πηγές : MEGAKLES ROGAKOS,Art Historian & Exhibition Curator, διαθεσ. στο :https://megaklesrogakos.wordpress.com/2021/08/03/hymn-to-liberty/, Αύγουστος 2, 2021,  www.corfuland.gr )

 

 

 

Read 378 times

Latest from apostaktirio team