Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 11:00

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ART STUDIO EST- LA CHAMBRE.

Written by
367
ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ  ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ART STUDIO EST- LA CHAMBRE.

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ  ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ART STUDIO EST- LA CHAMBRE.

Στα πλαίσια των επιτυχημένων θεσμικών και φεστιβαλικών ART WEEKENDS του διακεκριμένου ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου στο ART STUDIO EST-LA CHAMBRE, παράλληλα με το νέο Ημερολόγιο Τέχνης 2022 εκτίθενται μέχρι το τέλος του έτους 2021 σειρές αριθμημένων λιθογραφικών έργων, με χαρακτηριστικές ανατομικές σωματογραφικές συνθέσεις του καλλιτέχνη.

Το σημαντικό  και ξεχωριστό γεγονός της έκθεσης λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος του φιλότεχνου κοινού αλλά και των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ που το προβάλλουν συνεχώς  θα έχει  πιθανή  παράταση στο νέο έτος 2022.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς με την ιδιότητα του συνεργάτη και ειδικού συμβούλου του ART STUDIO EST που έχει ασχοληθεί με την συγκεκριμένη ενότητα και στο βιβλίο του ΄΄Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου " εκδόσεις Συλλογές επισημαίνει πως οι συνθέσεις αποτελούν : "...... σημείο αφετηρίας με συνολικό προσδιορισμό στην παράθεση του σώματος στον οποίο η οπτική αναλογικότητα εκπέμπει στοιχεία που διέπουν την φαντασιακή, την οραματική διάσταση , την ανανέωση και την υπεράσπιση των προοπτικών διευθέτησης . Βιώνοντας το υπάρχον επίπεδο ο δημιουργός εφαρμόζει πρωτοφανείς τρόπους που εστιάζουν στην ελπιδοφόρα δυναμική και στην μεταμορφωτική διάσταση , φέρνοντας σε καινοτόμο διάλογο σύγχρονους εικαστικούς ρυθμούς. Επιστρατεύει διαφορετικές τεχνικές που αρμολογούν διαπραγματεύσεις και τέμνονται γενετικά και διαμετρημένα . Οι ποικίλες ατομικές εκλάμψεις του αναδύουν μεταμοντέρνες πραγματώσεις και δομημένες αφαιρέσεις που μέσα από την εμβάθυνση καταλήγουν στην προωθούμενη ευταξία . Η προσωπική σφαίρα της ζωγραφικής του ενέχει την πολυδιάστατη, πολυκύμαντη και προικισμένη ταυτότητα της γραφής .Εντείνει στην διάρκεια μιας γόνιμης πορείας με καταθέσεις που λειτουργούν πολυσήμαντα σε κλίμακες, επιφάνειες και επίπεδα, που καλύπτουν επάξια αποδόσεις και αποτυπώσεις, που εισάγουν σε μια ατμόσφαιρα συναισθημάτων και δίνουν ευκαιρίες στην πρωτοπορία της διήθησης . Καθοδηγούν τις σχεδιαστικές οντότητες απερίσπαστα και επισυνάπτουν αναφορές επιδέξια και αυτόνομα στις φόρμες. Το περιεχόμενο και η μαζική ύλη των συλλήψεων και των αναπαραστάσεων φορτίζουν μια αισθαντική κατεύθυνση θαυμασμού προς τα επιτεύγματα. Τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία της απεικόνισης, την ένταση της αντίθεσης και το ξεχωριστό πρόσχημα που τις περιβάλλει . Με προσανατολισμό θέτουν τις βάσεις για την πορεία προς τις εκρήξεις της ανέλιξης και της αυτόβουλης βίωσης. Εισχωρούν διεξοδικά , ευρηματικά και διερευνητικά με αρμονικό τρόπο σε μια σχετική αυτονομία που διαχέεται από ένα πέπλο αισιοδοξίας".

Ο καλλιτέχνης αναφέρει σε κείμενο του: Η απελευθέρωση της σκέψης μέσα από την τέχνη και η κατανόηση ότι ο ίδιος ο έρωτας, το κορμί και το πάθος μπορούν να εκφραστούν μέσα από καλλιτεχνικά δημιουργήματα που έχουν κύριο συνθετικό στοιχείο το αισθησιακό ανθρώπινο σώμα ήταν πεποίθηση μου από τα νεανικά μου χρόνια. Πολλά έργα, ανατομικές μελέτες και σωματογραφικά συμπλέγματα τα φιλοτέχνησα στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των εικαστικών σπουδών μου, στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των εκθέσεων μου εκεί από το 1988- 2019 και εντατικά στο ατελιέ μου στην Αθήνα από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα". Η ποιήτρια Edna Millay έχει γράψει στην ποιητική της συλλογή με τίτλο "Μοιραία συνέντευξη": Μόνον ο Ευκλείδης είδε την ομορφιά γυμνή. Εννοεί βέβαια ότι ο κορυφαίος θεμελιωτής της Γεωμετρίας του τρισδιάστατου χώρου μπόρεσε να συλλάβει και να δει την καθαρή ποίηση και την ομορφιά που προσδίδουν οι αρμονικές αναλογίες του Κόσμου μας. Σε αντιπαράθεση με τον Κόσμο, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να θεωρηθεί σαν μία συνισταμένη μικρογραφία των δυνάμεων και των σχέσεων που διέπουν το σύμπαν. Η θέαση, η αφή και η μελέτη του σώματος οδήγησε τον άνθρωπο από την παλαιολιθική εποχή, όπως καταδεικνύουν έξοχες τοιχογραφίες σπηλαίων στην απεικόνιση του. Στην πορεία των αιώνων το σώμα σαν αισθητικό αντικείμενο έχει αποδοθεί με κάθε δυνατή εικαστική προσέγγιση και ερμηνεία. Η επισταμένη εκ του φυσικού ανατομική μελέτη του σώματος, με ώθησε στην εικαστική του απεικόνιση, η οποία προέρχεται από την προσπάθεια μου, για βιωματική μετουσίωση των αναλογιών που η όραση και η φαντασία μου διακρίνουν. Οι Σωματογραφίες είναι συνθέσεις με το γυμνό ανθρώπινο σώμα, οι οποίες παρόλο που συχνά απουσιάζει το πρόσωπο, εκφράζουν ποικίλες ψυχικές καταστάσεις. Τα σώματα είναι χαραγμένα με εννοιολογικές ενδείξεις και σύμβολα, που κατά την άποψη μου προσδίδουν αισθησιακή και εγκεφαλική διάσταση στη σωματική Μονάδα.                 Ο σχεδιασμός και η ποιητική χρωματική αντίληψη των σωματογραφιών μου, που με μία εν δυνάμει κίνηση αναδύονται και εγγράφονται στο χώρο, με ιδιότυπη γραφή εννοιών, συντείνει στον τονισμό της άποψης ότι Σώμα=Σύμπαν. Συντελεί στην οπτική μεταβολή της εικόνας σε αισθησιακό κίνητρο. Κίνητρο που γονιμοποιεί και αναπαράγει την γυμνή ομορφιά του κόσμου μας."

Οι "Σωματογραφίες" του Κώστα Ευαγγελάτου έχουν λάβει διεθνώς κριτικές και έχουν εκδοθεί σε συλλεκτικά portfolios, Ημερολόγια και λευκώματα τέχνης. Η διάσημη Αμερικανίδα σεξολόγος Δρ. Ρούθ, DR. RUTH, ήταν ιδιαίτερα επαινετική για τις Bodygraphics-Σωματογραφίες.

ART WEEEKENDS / ART CALENDAR 2022 ART STUDIO EST-LA CHAMBRE COSTAS EVANGELATOS ΠΡΑΤΙΝΟΥ 87, (περιοχή Εθν. Πινακοθήκης). ΑΘΗΝΑ ( Επισκέψεις με προσυνεννόηση και τήρηση των οδηγιών προστασίας του ΕΟΔΥ) Πληροφορίες: τηλ: 210 7294259.

Read 367 times

Latest from apostaktirio team