Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 07:08

Δημιουργική γραφή και αφήγηση στο χώρο του μουσείου και της εκπαίδευσης | Για ενήλικες

Written by
515
Δημιουργική γραφή και αφήγηση στο χώρο του μουσείου και της εκπαίδευσης | Για ενήλικες

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Δημιουργική γραφή και αφήγηση στο χώρο του μουσείου και της εκπαίδευσης | Για ενήλικες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ημερομηνία: 17/09/2022 - 18/09/2022

Ώρα: 10:00 - 16:00

Τοποθεσία

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Βιωματικό εργαστήριο 12 ωρών, με τη μέθοδο της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη, στα πλαίσια της έκθεσης «Σπύρος Παπαλουκάς l Γνωστά και Άγνωστα Έργα», και με αφορμές από εκθέματα του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ιστορίες κρύβονται παντού!

Πόσο μάλλον σε έναν χώρο Τέχνης όπου κάθε έργο έχει τη δική του, μικρή ή μεγάλη, αληθινή ή φανταστική…Ο βίος του καλλιτέχνη, ο τρόπος που δημιουργεί, όσα μπορούμε να δούμε σε πρώτο επίπεδο και όσα μπορούμε να φανταστούμε ερχόμενοι σε επικοινωνία με ένα έργο, ο χώρος, μια αφανής λεπτομέρεια, ένα παιχνίδι της φαντασίας, μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία ιστοριών.

Ένα απόλυτα διασκεδαστικό εργαστήριο όπου θα μάθουμε να φτιάχνουμε ιστορίες πολλών ειδών με γρήγορες, εύκολες, και ευέλικτα εφαρμόσιμες τεχνικές σε πάρα πολλά πεδία εκπαίδευσης, δημιουργίας, αυτογνωσίας. Υπέροχες αφορμές τα εκθέματα από την τρέχουσα έκθεση αλλά και από εκθέσεις άλλων ετών του Ιδρύματος Θεοχαράκη που θα μας ανοίξουν πόρτες στη φαντασία και τη δημιουργικότητα με τρόπο απολαυστικό.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο πληροφορεί και προσφέρει εργαλεία και τεχνικές για δημιουργική γραφή και μυθοπλασία μέσα σε θεματικούς χώρους, όπως αυτούς των μουσείων, καθώς και τρόπους που μπορούν αυτές οι τεχνικές να εμπλουτιστούν και να εφαρμοστούν σε διαφορετικές περιπτώσεις όπως σχολεία, μουσεία, δημιουργική απασχόληση παιδιών ή ενηλίκων, αυτογνωσιακές ομάδες κ.α.)

Ενδεικτικές θεματικές:

Τεχνικές δημιουργίας πρωτότυπων ιστοριών πάνω στα εκθέματα και το υλικό μιας έκθεσης.

Δημιουργία νοητικού χάρτη πάνω σε μια ενότητα με εκπαιδευτικό ή δημιουργικό χαρακτήρα.

Εξειδικευμένα παραδείγματα εφαρμογών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.

Ανάμεσα σε άλλα θα φτιάξουμε: αυθόρμητες ιστορίες, ιστορίες με προδιαγραφές, αστείες ιστορίες, με ανατροπές, ιστορίες με στόχο εκπαιδευτικά προγράμματα, χαϊκού, ποιητικές φόρμες, nonsense, διαφημίσεις και πολλά – πολλά ακόμα!

Θα διερευνήσουμε τα βασικά συστατικά στην κατασκευή μιας ιστορίας, τον τρόπο επεξεργασίας της ανάλογα με το είδος και τη μορφολογία του κειμένου, τον συντονισμό των λέξεων και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η ιστορία μας, κείμενα για παιδιά, εκπαιδευτικά κείμενα, διαθεματικά κείμενα κ.α.

Το σεμινάριο είναι διαδραστικό και θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους  εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη με κεντρικό σημείο διεξαγωγής την αίθουσα Σπύρος Παπαλουκάς όπου εκτίθεται μόνιμα συλλογή έργων του.

Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές, σπουδαστές σχετικών σχολών, αφηγητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, κ.ο.κ. αλλά και σε άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Θα δοθεί πλούσιο υλικό κατά την διάρκεια και μετά την περάτωση του σεμιναρίου. Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν χρειάζεται κάποια προεργασία ή ικανότητα.

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός και συντονισμός σεμιναρίου: Σάσα Βούλγαρη

Η μέθοδος εκπαίδευσης της Σάσας Βούλγαρη με λίγα λόγια:

Με βαθιά γνώση στην προφορική αφήγηση δημιουργεί σύγχρονες γέφυρες καλλιτεχνικής δημιουργίας, εκπαίδευσης και αυτογνωσίας που αξιοποιούν την ιστόρηση σε καινοτόμες δράσεις και νέα πεδία. Βασικοί τομείς της μεθόδου είναι η τεχνική της προφορικής αφήγησης, η δημιουργική γραφή, η καλλιέργεια της φωνής καθώς και στοιχεία αυτογνωσίας και ετερογνωσίας.

17 & 18 Σεπτεμβρίου 2022

Σάββατο & Κυριακή, 10:00-16:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100€ & 80€ για φοιτητές και ανέργους (αποστολή κάρτας/βεβαίωσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. κατόπιν της αγοράς).

Για προεγγραφές έως 6/9/2022 συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€ early booking

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Σάσα Βούλγαρη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Σάσα Βούλγαρη

Πρωτοπόρος της τέχνης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα από το 1993, διδάσκει την «Τεχνική της Αφήγησης και Δημιουργική Γραφή» με τη δική της μέθοδο από το 1995. Γνωστοποίησε ευρέως την προφορική νέο-αφήγηση στην Ελλάδα, με σταθερά προγράμματα σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα και την ελληνική τηλεόραση (ΕΤ1). Καθιέρωσε με σταθερά πολυετή προγράμματα την προφορική αφήγηση σε μουσειακούς χώρους (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Ισλαμικής τέχνης–Μπενάκη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή-Κέντρο Γαία, και πολλά άλλα). Είναι Ψυχοπαιδαγωγός (ΕΚΠΑ), με επιμόρφωση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας και σημαντική εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και άλλα ειδικά πλαίσια. Παρακολούθησε πολυετή μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη. Είναι η πρώτη Ελληνίδα προφορική αφηγήτρια που προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (δύο φορές υποψήφια της SCBWI-Greece το 2014 και το 2015). Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Από το 2013 συνεργάζεται με  το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις και συντονίζοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και αφηγήσεις σε σχολεία.

Read 515 times

Latest from apostaktirio team