Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 08:48

Αυτοτελές σεμινάριο στην Ιστορία της Τέχνης με τίτλο: Ο Σουρεαλισμός και η επίδρασή του στη Δύση

Written by
228
Αυτοτελές σεμινάριο στην Ιστορία της Τέχνης με τίτλο: Ο Σουρεαλισμός και η επίδρασή του στη  Δύση

Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης

Με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Ο σουρεαλισμός και η επίδρασή του στον δυτικό πολιτισμό

Από τους ντανταϊστές και τον Αντρέ Μπρετόν στη σύγχρονη Ελλάδα και τον Μπομπ Σφουγγαράκη!

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, 20:30 στο Cinemarian

Σε αυτή τη συνάντηση θα μιλήσουμε για το κίνημα που άλλαξε όχι μόνο την τέχνη σε όλες της μορφές, αλλά και τον τρόπο σκέψης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Από τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ ως την Ιαπωνία και την Ελλάδα το κίνημα αυτό πέρασε σαν τυφώνας και σάρωσε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού και όχι μόνο.

Η  λέξη σουρεαλιστικός έγινε η Merriam Webster's word of the year το 2016 επειδή περιγράφει με χρήσιμο τρόπο την πραγματικότητα

Με παραδείγματα από τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία, τη λογοτεχνία, και άλλες τέχνες θα συζητήσουμε για τη φιλοσοφία του κινήματος μα περισσότερο για την επίδρασή του σε αυτές τις τέχνες, τις αισθητικές που εισήγαγε και την επιρροή του σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες της εποχής μας. Ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης τέχνης  έχει τις ρίζες του εδώ!

Οι ιδέες και οι πρακτικές του σουρεαλισμού (αρκετές είναι κληρονομιά από το DADA) δίνουν έμπνευση σε καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, αλλά και κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει η δημιουργικότητα. Στην παρουσίασή μας θα αναφερθούμε με παραδείγματα σε αρκετές από αυτές.

Η ιστορία της τέχνης μπορεί να μας κάνει να απολαμβάνουμε καλύτερα την τέχνη, να βρούμε δημιουργικές ιδέες και έμπνευση για ότι κάνουμε στη ζωή μας (ειδικά αν είμαστε οι ίδιοι καλλιτέχνες), να δούμε τις ιστορικές μας γνώσεις από μια νέα οπτική και να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο. Η ιστορία τέχνης είναι ένας πλούσιος κόσμος συναισθημάτων, ιδεών, αισθητικών, τεχνικών, τεχνολογιών, τρόπων ζωής και ιστορικών στιγμών που επηρέασαν τον πολιτισμό μας. 

Προσοχή:

Η παρουσίαση αυτή είναι δυνατόν να θίξει  θρησκευτικά συναισθήματα, ηθικές και κοινωνικές αξίες! Ελάτε με ανοιχτό μυαλό και σουρεαλιστική διάθεση…

Πληροφορίες:

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στις 20:30. (διάρκεια εκδήλωσης 2 ώρες με δεκάλεπτο διάλειμμα)

Παρακαλούμε να είστε στο χώρο 15 λεπτά πριν την εκδήλωση, για να εξασφαλίσετε  θέση και να ξεκινήσουμε την ώρα μας. Κρατήσεις θέσεων στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Cinemarian, Σισμάνη 16, Νέος Κόσμος (πλησίον μετρό ΦΙΞ)

Είσοδος: 10 ευρώ

Περισσότερες εκδηλώσεις μας: www.andreaskatsikoudis.com/news

Και:  diafragma26.gr

Read 228 times

Latest from apostaktirio team