Γεώργιος Τόλης - Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ - Θησείο

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 (στις 6:30μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» τοu Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66A & Θεσσαλονίκης, Θησείο - 1ος όροφος) εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση του Γιώργου Τόλη, με τίτλο «Περιπλανήσεις της φαντασίας».
Ο Γιώργος Τόλης γεννήθηκε το 1954 στον Πεντόλακκο Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, όπου είχε καθηγητή τον γλύπτη και ζωγράφο Παύλο Βρέλλη. Σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με μακρές παραμονές στην Κούβα, τον Καναδά και τη Ρωσία. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού Μόσχας και στην Ελλάδα (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο κ.ά.). Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Αρμενικό Μουσείο Μόσχας και Πολιτισμού των Εθνών με τίτλο «Οι μύθοι μου, η ζωή μου, τα όνειρά μου» (2021) και έναν χρόνο αργότερα, ακολούθησε η δεύτερη ατομική έκθεση, με τίτλο «Ένα βήμα πέρα από τη Φαντασία», στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων (2022).
Όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Μινώταυροι και Σάτυροι, Κάρμεν και Αρχάγγελοι, Μήδεια και Αρλεκίνοι, Σύμπαν και Κβαντική συνθέτουν το εικαστικό περιβάλλον του έργου μου, όπου ξεχειλίζουν έντονα χρώματα, αμέτρητα σχήματα, πρόσωπα και γραμμές. Ζωγραφίζω εικόνες, μορφές, τα βιώματά μου, τις εμπειρίες των περιπλανήσεών μου σαν Οδυσσέας, αποζητώντας τον ψυχικό τόνο που απαιτεί η ψυχή μου και η φαντασία μου. Από μικρός πορεύομαι μοναχικά, είμαι αυτόφωτος. Μου αρέσει να αλητεύω σε παράξενα μονοπάτια της τέχνης, το αποτέλεσμα της οποίας καταθέτω ως πρόσφορο αγάπης στη ζωγραφική».
Ο Ιστορικός Τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης και Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης χαρακτηρίζει τον George Tolis ως «το ζωγράφο του αφιλτράριστου, του μυστηριακού και της πολυπολιτισμικότητας» και τη ζωγραφική του «ένα δυναμικό κοκτέιλ γκράφιτι, αφαίρεσης, τέχνης του δρόμου, ιστορίας της τέχνης και της παγκόσμιας κουλτούρας που αντανακλά τη φρενήρη ενέργεια της σύγχρονης ζωής..»
Όπως σημειώνει «...η ζωγραφική του George Tolis δεν είναι συμβατική. Όνειρα, σύμβολα, ασυνήθιστες αντιπαραθέσεις προτρέπουν το θεατή σε διαρκή εξερεύνηση, σ‘ ένα διαφορετικό και πολύ απαιτητικό ταξίδι γνώσης, εξομολόγησης και τελικά, αυτογνωσίας! Είτε ζωγραφίζει με λάδι ή με νερομπογιές στο μουσαμά ή στο χαρτί, είτε δίνει μορφή σε ακανόνιστες κοτρόνες, η τέχνη του George Tolis δίνει μια άλλη προοπτική στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: αντι-ακαδημαϊκή, ωμή και άμεση, εκφραστική, πολύπλοκη και πολυπολιτισμική, διεθνή και βαθιά ανθρώπινη. Μια ζωγραφική που πατά στην ελληνική κουλτούρα και την ίδια στιγμή συγκεφαλαιώνει τον πολιτισμικό πλούτο των λαών για να υφάνει μια ζωντανή και πάλλουσα αφήγηση που απηχεί την παγκόσμια συλλογική εμπειρία».
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γιώργος Τόλης, Περιπλανήσεις της φαντασίας, ατομική έκθεση
Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων,
Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο - 1ος όροφος
(Παλαιό Πιλοποιείο, στάση Μετρό Κεραμικός ή Θησείο)
Εγκαίνια έκθεσης : Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 (στις 6:30μ.μ.)
Ο κ. Κωνσταντίνος Βρέλλης, Συνδιευθυντής του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Παν. Βρέλλη, θα προλογίσει την έκθεση.
Ιστοσελίδα Γεωργίου Τόλη: www.tolis-art.com
Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διάρκεια από Παρασκευή 1 Μαρτίου έως Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024.
Ώρες λειτουργίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:
Τρίτη με Παρασκευή από 11π.μ. έως 7 μ.μ. και
Σάββατο & Κυριακή 10 π.μ. έως 3μ.μ.
Latest from apostaktirio team
- Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Αλέξανδρου Ακριτίδη παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη (Εύοσμος, 11/6)
- Παρουσίαση βιβλίου: «Ευκαιρίες ζωής» του Φίλιππου Ζάχαρη - Εκδόσεις Αποστακτήριο (Καλαμάτα, 31.5.2025)
- «Υπαίθριες δραστηριότητες και περιβαλλοντικά παιχνίδια» του Γεώργιου Κεχλιμπάρη - Εκδόσεις Αποστακτήριο (26.5.2025 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
- ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ & ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ: ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 3ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (25.5.2025)
- Παρουσίαση βιβλίου: «Ευκαιρίες ζωής» του Φίλιππου Ζάχαρη, Εκδόσεις Αποστακτήριο (Λάρισα - 23.5.2025)
- Blank Wall Gallery Παγκόσμιες Εκθέσεις: Η Τρίτη Pop-Up Έκθεση πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη
- "Το Τόξο και η Λέξη" του Αλέκου Βασιλάτου
- Εντυπωσιακό finissage της ομαδικής έκθεσης ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, την Παρασκευή, 16 Μαΐου και παράλληλη έναρξη των 3ήμερων πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων του ομώνυμου Πολιτιστικού Φεστιβάλ
- Σεμινάριο Θεατρικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ | Jocasta M. - Yπό το βλέμμα του Χρώματος - Ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου ΚΑΜΙΝΙ
- 4ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2025
- Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Αλέξανδρου Ακριτίδη παρουσιάζεται στις Σέρρες, Κυριακή 18 Μαΐου 2025
- Παρουσίαση συλλογικού έργου "ANTE PORTAS" - Εκδόσεις Αποστακτήριο (17.5.2025 - Αξιούπολη Κιλκίς)
- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ - Μελανογραφίες και Παιχνιδίσματα - Ατομική έκθεση στο ΚΑΜΙΝΙ, Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου
- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ - ατομική έκθεση ζωγραφικής στο καφέ ΡΑΜΝΟΥΣ
- ''FAMILY SECRETS'' του Enrico Luttmann, στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
- Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης με τον Ανδρέα Κατσικούδη - Εννοιολογική Τέχνη (Σάββατο 31/5/2025 στο CINEMARIAN)
- 3ος Δρόμος Θυσίας "Κακολύρι 1944"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στην Αθήνα (Εκδόσεις Αποστακτήριο, 5/5/2025)