Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 16:39

Ένα "πρόβατο" πρωταγωνιστεί στην έκθεση του Evangelion Studio στο Electra Art space by SKOUFA Gallery

Written by
117
Ένα "πρόβατο" πρωταγωνιστεί στην έκθεση του Evangelion Studio στο Electra Art space by SKOUFA Gallery

Το Evangelion Studio παρουσιάζει στην γκαλερί Electra Art space by Skoufa Gallery από τις 18 έως 29 Ιουνίου την ατομική έκθεση «Ελληνικότητα και Σουρεαλισμός» με θέμα την ελληνική λαϊκή παράδοση υπό μια σουρεαλιστική οπτική.

Το Evangelion Studio, χαρακτηρίζεται για τον σχεδιασμό έργων σύγχρονης τέχνης με βάση το Bauhaus και τον Σουρεαλισμό. Στην έκθεση η καλλιτέχνις Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια σειρά χρηστικών αντικειμένων και πινάκων που χαρακτηρίζονται για την ελληνικότητά τους, ιδωμένη μέσα από μια ανατρεπτική ματιά.

Κεραμικοί «Πετεινοί» και βάζα, καθώς κι ένα κάθισμα «Πρόβατο» ως συνέχεια της πολυθρόνας «Λάμα» σε φυσικό μέγεθος ντυμένο με τις βασικές αποχρώσεις του Μπαουχάους, γίνεται το επίκεντρο της έκθεσης με τον επισκέπτη να αποτελεί μέρος της. 

Ανάμεσα στα νέα έργα και οι χαρακτηριστικοί  πίνακες ∙ φωτογραφίες ζωγραφισμένες με γεωμετρικές πινελιές και επιπρόσθετα φώτα nano-led σε σημεία που «ζωντανεύουν» τον πίνακα αλλά και τα πολυμορφικά νέον φωτιστικά που χρησιμοποιούνται είτε ως γλυπτά είτε ως πίνακες.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. 

Το Evangelion Studio

Με έδρα τον Πειραιά, το όνομα Evangelion Studio αποτελεί ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο όνομα της καλλιτέχνιδος και στη λέξη «Ευαγγέλιο», με την έννοια του δώρου που προσέφεραν στους θεούς για τη χαρμόσυνη είδηση της νίκης. Έτσι και τα αντικείμενα Evangelion studio, αναπόφευκτα προσφέρουν την αίσθηση της απόλυτης ευχαρίστησης.

Η βάση του Evangelion studio είναι η μίξη αυτών των δύο τόσο αντίθετων εννοιών με αποτέλεσμα το οξύμωρο: Από τη μία τα βασικά χαρακτηριστικά του Bauhaus όπως, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα που πρακτικά εκφράζεται στις γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα των αντικειμένων σε συνδυασμό με το παράλογο, την παντοδυναμία του ονείρου, και το αλλόκοτο του Σουρεαλισμού. Αυτές οι δύο τόσο αντίθετες έννοιες συνθέτουν τα δημιουργήματα Evangelion.

Η Βάγγω Καβρουλάκη είναι η σχεδιάστρια αυτών των έργων υψηλής δεξιοτεχνίας, χρησιμοποιώντας υλικά όπως πλέξιγκλας, ξύλο και γύψο σε γεωμετρικούς συνδυασμούς που καταλήγουν σε σουρεαλιστικές φόρμες. Το Evangelion ακολουθούν αυτοί που φιλοξενούν τα πιο ενδιαφέροντα πάρτι, οι πολυπολιτισμικοί, οι λάτρεις του cult και όσοι πιστεύουν στο οξύμωρο.

Η δημιουργός

Η Βάγγω Καβρουλάκη, αν και με πατέρα έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ξυλογλύπτες, σπούδασε Φαρμακευτική στην Ιταλία. Εκεί ήταν αναπόφευκτη η προσκόλλησή της στον κόσμο της Τέχνης, οπότε συνεχίζει και με σπουδές στη Μόδα. Ένας παγκόσμιος διαγωνισμός την στέλνει στην Ισπανία με υποτροφία στο Istituto Europeo di Design. Εκεί είχε έντονη επιρροή από την Αρχιτεκτονική, οπότε κάνει μία στροφή ζωής στον σχεδιασμό αντικειμένων.

Επιστρέφει Ελλάδα και από τότε σημαντικές συνεργασίες συμπληρώνουν την πορεία της. Όπως με το 'Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, την LG Hellas Electronics, το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη και την αποκλειστική συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη για τον σχεδιασμό σε σύγχρονη απόδοση ενός ελληνορωμαϊκού αγαλματιδίου από την μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Milan Design Week το 2023 και το 2024.

Τον Ιούνιο του 2024 παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Electra Art space by Skoufa Gallery.

 

Read 117 times

Latest from Super User