«Καραγκιόζης ο Νεοέλληνας» της Μαρίνας Πετρή στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
«Καραγκιόζης ο Νεοέλληνας»
της Μαρίνας Πετρή στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
Αφιέρωμα στη Μυκονιάτισσα ζωγράφο και συγγραφέα Μαρίνα Πετρή με τίτλο «Καραγκιόζης ο νεοέλληνας» παρουσιάζει το ΜΕΤΗ (Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου) Κρήτης από τις 1 έως 21 Μαρτίου. Το σημαντικό έργο της θεματικής αυτής παρουσιάστικε για πρώτη φορά στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα το 2009 και ακολούθησαν εκθέσεις στο Παλαιό Σισύτιο – Κάστρο των ιπποτών Ρόδου , Ροτόντα – Καλλιθέας Ρόδου, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Κέντρο Τέχνης Γιάννης Ρίτσος – Αιγάλεω, Μουσείο Άμστερνταμ Βαν Γκονγκ, the Angel art fair – London, Another space gallery (Geneva)- Μύκονος και Exhibit8 – Art Gallery – Λεμεσός Κύπρος.
Η Μαρίνα Πετρή ξεκίνησε το ταξίδι αυτής της εικαστικής κατάθεσης το 1999 και κάθε έργο είναι ξεχωριστό, γιατί ο Καραγκιόζης είναι πολύπλευρος και ανεπανάληπτος.
Η τεχνοκριτικός Μπία Παπαδοπούλου γράφει για τον εγγενή χαρακτήρα των έργων:
« Η Μαρίνα Πετρή,… μετατρέπεται η ίδια σε πολυπράγμων καραγκιοζοπαίκτη και κινεί τα νήματα του εικαστικού παιχνιδιού… Ο Καραγκιόζης ο νεοέλληνας είναι ελεύθερος και χορτασμένος… τα ξέρει όλα… ψοφάει για επίδειξη… θύμα της μόδας και του ντιζάιν, έχει «ευρωπαϊκή» εξάρτηση… του φιλότεχνου, του εν δυνάμει συλλέκτη… με τους αγαπημένους του καλλιτέχνες: τον περιθωριακό Caravaggio, τον λάγνο Balthus, τον εξωτικό Gauguin, τον μεσογειακό Picasso… τον Braque του κινήματος του κυβισμού-, τον εκρηκτικό Pollock, … διεισδύει με θράσος στα έργα … των αναγεννησιακών, των φωβ, των ναμπί, των κυβιστών ή των εξπρεσιονιστών…. Ανήκει επιπλέον στη Δύση τον πολιτισμό της οποίας γέννησε η αρχαία Ελλάδα…. Η μορφολογία των έργων αναπτύσσεται σε συνάρτηση με την εννοιολογία τους… εσκεμμένα εμπλέκουν διαφορετικά ύφη γραφής, ετερογενείς αναφορές… βαριές κορνίζες μετατρέπονται σε μέρος του έργου… Αντίθετη με τους κανόνες που υπαγορεύει το διεθνές σύστημα της τέχνης - το οποίο θέλει τους καλλιτέχνες να είναι υπόδουλοι στην εκάστοτε trendy αισθητική…, η Πετρή αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο να επικοινωνήσει βιωματικά και δημιουργικά… τιμά με τον δικό της τρόπο την ελληνική πολιτιστική παράδοση αλλά και τις απόψεις των καλλιτεχνών της γενιάς του ΄30… υμνεί την «ελληνική γραμμή»… σε ένα ενιαίο αποτέλεσμα, χωρίς σοβαροφάνειες».
Με την ίδια επεισοδιακή ατμόσφαιρα, θα δοθεί περφόρμανς στα εγκαίνια και ομιλία με βίντεο προβολή στο κλείσιμο της έκθεσης για την αρχαία ιστορία του Καραγκιόζη μέχρι εισβολή του στην σύγχρονη τέχνη από την καλλιτέχνιδα, με συμμετοχή των Ηρακλειωτών καλλιτεχνών, σκηνοθέτη και λογοτέχνη Περαντωνάκη Αντώνη και τον Καραγκιοζοπαίχτη Ανδρέα Τυμπακιανάκη.
Την έκθεση χορηγούν: το Super Market Flora – Mykonos, η Skin Medical Secrets Ιατρικό κέντρο υπηρεσιών Αισθητικής Δερματολογίας της Δρ Αγνής Αλμπανοπούλου Δερματολόγου Αφροδισιολόγου, Το Πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Αχείλλειον – Φυσικοθεραπευτής Δρίβας Νικόλαος – Μύκονος και Χορηγός επικοινωνίας: περιοδικό Πατρινόραμα.
Νυμφών 3, Πόρος Ηράκλειο, Κρήτης
Τηλ: +30 697 697 4000
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 18:00-20:00
Για περισσότερες πληροφορίες: 6978064528
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
H Μαρίνα Πετρή είναι η σημαντικότερη εν ζωή καλλιτέχνης της Μυκόνου, ζωγράφος και συγγραφέας. Έχει μαθητεύσει στην ΑΣΚΤ (BA) με δασκάλους τους , Μυταρά, Μαυροίδη, Μόραλη στο τμήμα της ζωγραφικής και Νικολαΐδη στη γλυπτική, και μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal College of Art (MA) του Λονδίνου με τον Paul Huxley καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στην ΕΕΔΕ, Marketing Επιχειρήσεων. Το έργο και η ανθρωπιστική προσφορά της έχει διακριθεί στην Ελλάδα και εξωτερικό από σημαντικούς φορείς όπως η UNESCO, η Unicef, η Ένωση Διεθνούς ‘Ύφεσης και Ειρήνης ( με κριτές τον Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Βρεττάκο και Τάκη Σινόπουλο) και άλλους φορείς .Έχει δραστηριοποιηθεί σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Συρία, Ρωσία, Ιαπωνία, Ελλάδα και είναι μέλος της ΑΧΕΠΑ και του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων.
Ο Αντώνης Περαντωνάκης είναι καταξιωμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και λογοτέχνης της Κρήτης. Έχει σταθερή και διαχρονική αξία για την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του ΝΟΤΟΥ και ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Καθηγητών Νομού Ηρακλείου και ενεργός εκπαιδευτικός – καθηγητής Γαλλικών.
Ο Αντρέας Τυμπακιανάκης γεννημένος το έτος της Ολυμπιάδας 2004 είναι σπουδαστής Δραματικής Σχολής παίζει πιάνο, κιθάρα και μπουζούκι, συνθέτει μουσική και είναι μέλος της Ένωσης Καραγκιοζοπαιχτών.
Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μ.Ε.Τ.Η.) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2000 ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από τον Κωστή και την Ειρήνη Σχιζάκη με σκοπό τη συλλογή και υποστήριξη του έργου των Κρητών δημιουργών και δράσεις που προβάλει καλλιτέχνες από ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
* Πίνακας: Ο Καραγκιόζης που κλαίει, έργο παστέλ σε χαρτί 50Χ30 cm, 1999. Βασισμένο στη "Γυναίκα που κλαίει'' του Πικάσο.
Latest from apostaktirio team
- Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2026 - Ελληνοαυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος
- ''Nothing to Hide'': Μια παράσταση για όσους τολμούν να φανούν
- 22ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος για το έτος 2026 από την Ένωση Λογοτεχνών Β. Ελλάδας
- "Αρμονία – Ανάμεσα στο χρώμα και την ύλη", ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών
- Εθελοντική Αιμοδοσία από την ομάδα «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ»
- «Λυσιστράτη» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
- Ένα νέο single | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΣΙΟΣ Feat Χριστίνα Τσεμαλίδου | ''ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ'' & ''ΖΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ''
- Παραδοσιακό γλέντι στο Θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου από τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Η Ροδιά»
- Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι»
- 8ο PHOTONET GALLERY - ΑΘΗΝΑ, "ΜΕΛΑΝΥΘΡΟΣ"
- Ledisi (US) “For Dinah” live στην Αθήνα
- Θανάσης Σαμαράς «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» | Stand Up Comedy
- Αρσέν Λουπέν: Το μυστήριο της Κούφιας Βελόνας
- NAOMI MUTOH "La Pesanteur et la Grâce" SOLO BUTOH PERFORMANCE
- SWAN — Το Ακροβατικό υπερθέαμα της Κίνας που κατέκτησε το Μπολσόι έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- H Χρυσάνθη Ιακώβου σχολιάζει τη συλλογή διηγημάτων του Τάσου Χανλίογλου «Να σε παρηγορήσω ήρθα», Εκδόσεις Αποστακτήριο
- ΔΟΓΜΑ ΜΠΕΓΚΙΝ: Ένα ταξίδι στο εφιαλτικό 2125 από την Ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ
- «ΕΓΚΑΤΟΝ 2» του Αργύρη Χριστομάγνου
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
- Ομαδική Εικαστική Έκθεση "Σώμα καλοκαιριού"
