Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 10:06

Έρωτος Ύβρις - Το Αίμα των Ατρειδών, στο Χώρο Τέχνης της Ηχόδρασης

Written by
274
Έρωτος Ύβρις - Το Αίμα των Ατρειδών, στο Χώρο Τέχνης της Ηχόδρασης

Έρωτος Ύβρις

Το Αίμα των Ατρειδών

Η Ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ είναι δημιουργία του Νίκου Τουλιάτου που ασχολείται µε την ρυθμική, ηχητική προσέγγιση στις παραστάσεις. Ο ήχος μετατρέπεται σε ρόλο. Το Έρωτος Ύβρις είναι µια Performance Λόγου, Κίνησης, Ήχου και Ρυθμού µε την μορφή Ορατόριου που ξεκίνησε από το Ίδρυμα  Μιχάλη Κακογιάννη το 2019 και συνεχίζεται σαν Αέναος Κύκλος για 5η χρονιά στο Χώρο Τέχνης της Ηχόδρασης, Γενναίου Κολοκοτρώνη 12 στο Κουκάκι. Απαραίτητη κράτηση στο 6940739441 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση αυτής στήσαμε όλο το έργο. Πήραμε μονολόγους και κείμενα των 6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείμενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την βασική μετάφραση του Νίκου Περέλη μονολόγων και χορικών, φτιάξαμε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαμε να είναι κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθμιση των κειμένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, μέση και τέλος.

Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια,

Χρυσόθεµις για πρώτη φορά όλοι μαζί, ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουμε να συνομιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Αντιμετωπίζουν άμεσες κατηγορίες από τα θύματα τους και μπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για ότι έκαναν στην ζωή τους, είτε µε πράξεις είτε µε την σιωπή τους στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου. Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή.

Νίκος Τουλιάτος.

Ταυτότητα Παράστασης:

Παραγωγή:  ΗΧΟΔΡΑΣΗ ΑΜΚΕ

Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης

Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος, Simone Mongelli, Solis Barki

Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί

Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη

Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης

Ενδυματολογική πρόταση: Γιώργος Γάτσιος

Παίζουν:

Ειρήνη Καπελώνη - Δικαστής

Νίκος Τουλιάτος - Αγαμέμνων

Νίκη Νικολούδη - Ιφιγένεια

Ντομένικα Ρέγκου - Κλυταιμνήστρα

Ρένα Κουμπαρούλη - Ηλέκτρα

Γιάννης Ντάσιος - Ορέστης

Ευγενία Λιούτα - Χρυσόθεµις

Κέλλυ Νικηφόρου - Εισαγγελέας

Χώρος Τέχνης της Ηχόδρασης

Είσοδος: 10€

Μειωμένο 5€

Από 5/3 κάθε Κυριακή 21:30

Διάρκεια: 60’

Read 274 times

Latest from Super User