Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 10:11

INDAK Art Lab: Παιδικά εργαστήρια για ευτυχισμένους ενήλικες

Written by
444
INDAK Art Lab: Παιδικά εργαστήρια για ευτυχισμένους ενήλικες

«Δεν με ενδιαφέρει πώς κινούνται οι άνθρωποι, αλλά τι είναι αυτό που τους κινεί». -Pina Bausch

Αυτή η φράση της θρυλικής χορεύτριας και χορογράφου ήταν η «σπίθα» που οδήγησε την Εύα Σταυρογιάννη (χορογράφος, καθηγήτρια αυτοσχεδιασμού και κίνησης, απόφοιτη της κρατικής ακαδημίας χορού της Μόσχας) και την Ήρα Παπακωνσταντίνου (ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής-αυτοσχεδιασμού) δύο νέες γυναίκες με πλούσιο βιογραφικό και δράση, στη δημιουργία του INDAK Art Lab. Του καινούριου χώρου παραστατικών τεχνών στο Παγκράτι που έρχεται με φόρα να φέρει την αλλαγή.

Στο INDAK art lab, πιστεύουν ότι οι παραστατικές τέχνες δεν είναι απλώς μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά κυρίως ένα όχημα για θετική αλλαγή που ξεκινά από μέσα μας και επεκτείνεται σ' όλο τον κόσμο. Γι' αυτό και από το πλούσιο πρόγραμμα σπουδών του δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παιδικά εργαστήρια.

Σε μια ηλιόλουστη αίθουσα που μοιάζει με ζεστή φωλιά, έμπειροι θεατροπαιδαγωγοί, ακολουθώντας τις επιρροές της δανέζικης κουλτούρας που προωθεί το να περνάμε όμορφα μαζί, ψυχαγωγούν αλλά και εκπαιδεύουν τα παιδιά. Τους δίνουν τα εργαλεία για να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι ενήλικες. Να εκφράζονται αποτελεσματικά, να έχουν ενσυναίσθηση, ν' αγκαλιάζουν το διαφορετικό. Όλα αυτά, μέσω της τέχνης. Αβίαστα και με ροή. Άλλωστε, INDAK στην Ταγκαλόγκ- την επίσημη γλώσσαν των Φιλιππίνων- σημαίνει να κινείσαι αρμονικά και ρυθμικά.

Tiny Stars: (για παιδιά 2-4 ετών)

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τρελοί, οι γονείς δυσκολεύονται ν' ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ιδιαίτερα όταν τα μωρά φτάνουν τα terrible two και τα tantrums δίνουν και παίρνουν, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η αγάπη και ο ποιοτικός χρόνος είναι πάντα η απάντηση. Η ουσιαστική σύνδεση και το μαγικό υπερ-όπλο: το παιχνίδι, τα μέσα.

Δύο φορές την εβδομάδα, ο χώρος του INDAK Art Lab υποδέχεται παιδιά 2 έως 4 ετών και τους γονείς τους. Μέσα από τη μουσικοθεατρική αγωγή, τις εναλλαγές ρόλων και το αισθητηριακό παιχνίδι (messy play, καλάθια αισθήσεων, κολλάζ υφών κ.ά) μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν, μαθαίνουν, καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλο και την ίδια στιγμή συνδέονται ουσιαστικά.

Οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι σχεδιασμένες σύμφωνα με τις αρχές του Intensive Interaction for Early Years, του μοντέλου που βοηθά τα παιδιά, στα πρώιμα στάδια της ζωής τους, ν' αναπτύξουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες. Ν' αποκτήσουν αίσθηση του εαυτού τους, του σώματός τους, των ανθρώπων γύρω τους καθώς και του περιβάλλοντός τους, να ηρεμούν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα δύσκολα συναισθήματά τους. Ακόμη και το πώς να θυμώνουν σωστά- ναι, είναι κι αυτό χρήσιμο!

Με τη βοήθεια των έμπειρων θεατροπαιδαγωγών, οι γονείς μιλούν τη γλώσσα των παιδιών, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούν καμία λέξη. Αντίθετα, μιμούμενοι τις κινήσεις, τις εκφράσεις, ακόμη και τα βαβίσματά τους. Έτσι, τα διευκολύνουν ως προς την επικοινωνία αλλά και το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης μαζί τους.

Mini Performers (για παιδιά 5-7 ετών)

Στο INDAK Art Lab, ένα απόγευμα κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένο στην εξερεύνηση της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Οι Mini Performers ανακαλύπτουν τον κόσμο του χορού και του θεάτρου. Και την ίδια στιγμή, χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους, βρίσκουν τη φωνή τους και αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες ζωής, όπως την ομαδικότητα και την ενσυναίσθηση. Όλα αυτά, φυσικά, μέσα από την πιο σπουδαία τεχνική στον κόσμο: το παιχνίδι!

Σ' αυτό το εργαστήριο οι γονείς δεν είναι παρόντες στην αίθουσα, αλλά με έναν μαγικό τρόπο είναι σαν να είναι πάντα εκεί. Συμμέτοχοι! Εκτός από τις παραστάσεις των παιδιών που θα παρακολουθήσουν τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι, στο τέλος κάθε μήνα στο inbox τους φτάνει μια ταινία μικρού μήκους με τις καλύτερες στιγμές των μικρών τους performers!

-Και για τα δύο εργαστήρια, υπάρχει η δυνατότητα ενός δωρεάν δοκιμαστικού μαθήματος.

-Στο Tiny Stars, όπως και στο Mini Performers μια φορά τον μήνα πραγματοποιείται συνάντηση με παιδοψυχολόγο, η οποία αναλύει μία διαφορετική θεματική κάθε φορά γύρω από το παιδί και το παιχνίδι με επιπλέον κόστος συμμετοχής 5€ (προαιρετικά).

-Μέσα στη χρονιά, ανάλογα με τη ζήτηση, θα ανοίγουν επιπλέον τμήματα.

 To INDAK Art Lab μέσα από τα λόγια των δημιουργών του

Η ανακάλυψη του κόσμου μέσω των αισθήσεων και η αποκάλυψη αυτού μέσα από την τέχνη. Το ερώτημα που ξυπνάει την έρευνα κι έτσι το INDAK art lab βαφτίζεται Ερευνητικό. Το πάθος να δοκιμάσουμε το ένα και μετά το άλλο εύρημα στην πράξη και να δούμε τι θα προκύψει το καθιστά Πειραματικό. Η ανάγκη να τα κάνουμε όλα αυτά μαζί ως ομάδα το κάνει Κέντρο για να συγκεντρωνόμαστε. Ο γεμάτος ήλιο και φως χώρος στο Παγκράτι γίνεται το σπίτι του. Αυτό που μας ωθεί να προσθέσουμε στον άδειο χώρο κίνηση και ήχο, μας φέρνει στον δρόμο των Παραστατικών Τεχνών.

Εύα Σταυρογιάννη - Ήρα Παπακωνσταντίνου

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα του INDAK Art Lab καθώς και ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών του εδώ: https://www.indak.gr/

 

 

Read 444 times

Latest from apostaktirio team