Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2024 10:56

Τελευταίες 6 παραστάσεις για το «Φοβάμαι, ταυρομάχε» του Pedro Lemebel | Στο θέατρο «Μεταξουργείο»

Written by
139
Τελευταίες 6 παραστάσεις για το «Φοβάμαι, ταυρομάχε» του Pedro Lemebel | Στο θέατρο «Μεταξουργείο»

Το «Φοβάμαι, ταυρομάχε» του Pedro Lemebel που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την περασμένη σεζόν, αποσπώντας θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του για δεύτερη χρονιά!

Ένα συγκλονιστικό κείμενο για την αποδοχή της διαφορετικότητας από τον συγγραφέα που έγινε η φωνή όλων των καταπιεσμένων, των περιθωριοποιημένων, όλων των αδικημένων.

Το «Φοβάμαι, ταυρομάχε» περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σ' έναν μεσήλικα ομοφυλόφιλο, την «Τρελή» και έναν νεαρό φοιτητή, μέλος επαναστατικής οργάνωσης, επί δικτατορίας Πινοσέτ. Τους δύο αυτούς «αταίριαστους» χαρακτήρες φέρνει κοντά η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Πινοσέτ το 1986. Κάτω από τον συνεχή φόβο της σύλληψής τους, θα δεθούν συναισθηματικά και ο ένας θα αλλάξει τη ζωή του άλλου.

Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε και ένα ακόμη ζευγάρι, το οποίο εκφράζει έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, τον Πινοσέτ και τη γυναίκα του.

ΈΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στην παράσταση υπάρχουν ντοκουμέντα και ηχητικό υλικό από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ. Άλλωστε ο Lemebel είχε δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο Radio Tierra, μέσω του οποίου απευθυνόταν «στους ανθρώπους που δεν αγόραζαν βιβλία, γιατί δεν είχαν χρήματα να τα αγοράσουν ή γιατί δεν ήξεραν καν ανάγνωση».

Το «Φοβάμαι, ταυρομάχε» είναι ένα βαθιά πολιτικό κείμενο, που μέσα από την αποδόμηση του δικτατορικού καθεστώτος, αποδομεί και κάθε μορφή απολυταρχικής εξουσίας. Ένα μανιφέστο για την ανατρεπτική δύναμη της αγάπης και της τρυφερότητας, ενάντια στην καταστολή των αυταρχικών καθεστώτων σε οτιδήποτε «διαφορετικό».

Η ΆΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Η ανταπόκριση του κοινού στις περσινές μας παραστάσεις, η μεγάλη προσέλευσή του, αλλά και η συναισθηματική συμμετοχή του σε αυτές, με συγκίνησαν βαθύτατα και μου έδωσαν μεγάλη χαρά. Αγάπησα και αγαπώ πολύ το κείμενο του Λεμεμπέλ, γιατί είναι βαθιά ανθρώπινο και συγχρόνως πολιτικό. Έτσι είμαστε πολύ χαρούμενοι, οι συνεργάτες μου κι εγώ, που θα συναντηθούμε μαζί σας για δεύτερη χρονιά, στο θέατρό μας, το "Μεταξουργείο", με το "Φοβάμαι, ταυρομάχε". Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, το θέατρο παραμένει το καταφύγιο της ψυχής για όλους μας.»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Pedro Lemebel γεννήθηκε στο Σαντιάγο στις αρχές του 1950 και πέθανε το 2015. Τον έχουν αποκαλέσει «φαινόμενο της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας» και θεμελιωτή της ακτιβιστικής performance. Το «Φοβάμαι, ταυρομάχε» έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχει μεταφερθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Φοβάμαι, ταυρομάχε»

Βασισμένο στο μυθιστόρημα «Φοβάμαι, ταυρομάχε» του Pedro Lemebel (Πέδρο Λεμεμπέλ), εκδόσεις Καστανιώτη 2021

Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου (Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ 2021)

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Επιμέλεια ήχων μουσικής: Γιάννης Καραγιάννης

Σκηνικά / Κοστούμια: Άννα Βαγενά

Κατασκευή σκηνικών: Wasaf Butt

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Στεφανάτου

Φωτογραφίες παράστασης: Κέλλυ Φώσκολου

Σχεδιαστικά /Γραφιστικά: Ναυσικά Σιωροπούλου

Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Στον ρόλο της Τρελής ο Νίκος Αρβανίτης

Παίζουν: Σταμάτης Μπάκνης, Αλεξία Μουστάκα, Βασιλική Βλάχου και ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης

Εκφωνήτρια Radio Cooperativa, Manola Robles: Γιασεμί Κηλαηδόνη

Εκφωνητής Radio Cooperativa, Sergio Campos: Γιάννης Καραγιάννης

Πού: Θέατρο «Μεταξουργείο», Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5234382

Πότε: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00

Εισιτήρια: 15€ (γενική είσοδος), 12€ (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι).

Προπώληση: www.viva.gr και https://t.ly/00Vop

Διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Κατάλληλο άνω των 16 ετών

Η παράσταση «Φοβάμαι, ταυρομάχε», πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Η Άννα Βαγενά κατάλαβε πως πίσω από το "queer" κείμενο του Λεμεμπέλ κρύβεται μια ευθεία, καθαρή και αληθινά λαϊκή γραφή ενός μεγάλου συγγραφέα για το ποιο είναι στ' αλήθεια το δίκιο και ποιο το άδικο για τον άνθρωπο... Η εντελώς "θεατρική", σχεδόν μπρεχτική προσέγγιση του Νίκου Αρβανίτη φανερώνει ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι να διακρίνουμε την "Τρελή" με βάση την ιδιαιτερότητά της, αλλά να υπερβούμε το προφανές για να αντιληφθούμε ότι οι λόγοι της συγκίνησης αγκαλιάζουν πολύ περισσότερους. Ο Νίκος Αρβανίτης διδάσκει μια ερμηνεία ουσίας... Είναι μια παράσταση γεμάτη με τον Άνθρωπο. Τον μικρό και αόρατο από τους δυνατούς, τον παντοδύναμο όταν ανοίγει την καρδιά του». -Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα Συντακτών

Βρείτε κι άλλες κριτικές για την παράσταση ΕΔΩ.

 

Read 139 times

Latest from apostaktirio team