Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 11:06

Παράταση παραστάσεων: «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Θανάση Σαράντο | 14η χρονιά επιτυχίας| Στο Από Μηχανής Θέατρο

Written by
207
Παράταση παραστάσεων: «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Θανάση Σαράντο | 14η χρονιά επιτυχίας| Στο Από Μηχανής Θέατρο

Λόγω μεγάλης προσέλευσης, «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία-ερμηνεία του Θανάση Σαράντου και μουσική Λάμπρου Πηγούνη, παίρνει παράταση έως και τις 17 Μαρτίου, οπότε και θα κλείσει οριστικά τον κύκλο που φέτος συμπληρώνει 14 (!) χρόνια.

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και ξενιτιάς, μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά για έναν ηθοποιό κι έναν μουσικό.

«Ο Αμερικάνος» μετρά πάνω από 500 παραστάσεις, έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας και τον παρακολούθησαν πάνω από 80.000 θεατές. Ζωντάνεψε για πρώτη φορά επί σκηνής τον Δεκέμβριο του 2009 στο μικρό θέατρο Άλεκτον του Μεταξουργείου και παίζεται με επιτυχία έως σήμερα. Πολύ συγκινητική στιγμή όταν, τον Ιανουάριο του 2011 ταξίδεψε στη Σκιάθο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και το Μουσείο-Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατό του.

Πλοκή

Ο «Αμερικάνος», o Τζων Στόθισον, είναι ένας Έλληνας μετανάστης, ο οποίος ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του αλλά δεν τον αναγνωρίζει κανείς. Περιπλανιέται μόνος στην αποβάθρα, τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και τα χαλάσματα του πατρικού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια εγκατέλειψαν τα πάντα βουτώντας στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία... Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο ηθοποιός στον «Αμερικάνο» ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη. Κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα τα οποία αφηγείται με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση και που ερμηνεύονται ζωντανά από έναν μουσικό. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχής διάλογος της ιδιόμορφης γλώσσας του Σκιαθίτη συγγραφέα που αποδίδεται αυτούσια με την σύγχρονη ζωντανή μουσική: το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια ιδιαίτερη χρήση του πιάνου το οποίο παίζεται και ως σαντούρι συνάδουν με τον πλούτο και τη δύναμη της συναρπαστικής παπαδιαμαντικής γλώσσας. Ηθοποιός και θεατές καλούμαστε να κοινωνήσουμε στον μυστηριώδη και μαγευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη, τον γεμάτο ποίηση και λυρισμό.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Ο Αμερικάνος»

Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία - Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης

Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Σκηνική επιμέλεια – video - κοστούμι: Λίνα Μότσιου

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάσος Θώμογλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοφάνης Μιλλεούνης

Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου

Παραγωγή: Εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον

Χορηγός πιάνου: ΝΙΚΟΤΙΑΝ

Πού: Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ: 210 523 2097

Πότε: Από 20 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 έως και 17 Μαρτίου

Εισιτήρια: 15€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο)

Προπώληση: MORE.COM https://t.ly/XqQYr

Ειδική προφορά προπώλησης για όλες τις παραστάσεις του Σαββάτου: 12€ (κανονικό) και 10€ (μειωμένο)

Προσφορά για νέους: 8 € για όλες και όλους κάτω των 25 ετών

Διάρκεια: 65 λεπτά.

Βρείτε τη σελίδα της παράστασης στο FB εδώ: https://t.ly/2fD29

Δείτε το trailer εδώ: http://tinyurl.com/3kezk4dt

Κάποιες από τις κριτικές που γράφτηκαν για την παράσταση (2009-2023)

«...Είδα μια σμιλεμένη απλότητα, που ταίριαζε θαρρώ στη γοητευτική πλαστικότητα του πρωτότυπου κειμένου. Είδα με τι τρυφερότητα ανέβηκε στo άρμα των λέξεων και μας ταξίδεψε σε μέρη, σε χρόνους, σε ιδιώματα...»

Σάββας Πατσαλίδης- ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«... Ο Σαράντος κατάφερε έναν άθλο: να διατηρήσει για μια 10ετία φρέσκο, ζωντανό και επιθυμητό έναν μονόλογο στην υπέροχη καθαρεύουσα του συγγραφέα του, την αναμεμειγμένη με στοιχεία τοπικού, Σκιαθίτικου, ιδιώματος. Με ευλαβικό σεβασμό απέναντι στον δύσκολο λόγο, με εντυπωσιακή δύναμη και πληθωρικότητα, αυτός ο σπουδαίος ηθοποιός απλώνεται, ξεχειλώνει επί σκηνής και "ντύνεται" ξεχωριστά όλα τα πρόσωπα του διηγήματος...»

Τόνια Μανιατέα – ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«..."όργωσε" την Ελλάδα με το αριστουργηματικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Ο Αμερικάνος", ο καλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος...»

Ιλειάνα Δημάδη – ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Περισσότερες κριτικές και πληροφορίες για την ιστορία της παράστασης θα βρείτε εδώ: https://ithikon-akmeotaton.blogspot.com/p/blog-page_24.html

Read 207 times

Latest from apostaktirio team