Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 08:51

Ένα διαφορετικό project από το «Αrt Wave» και τις «Εκδόσεις Οδός» για την δημιουργία ενός συλλογικού βιβλίου (Ορθή επανάληψη)

Written by
1601
Ένα διαφορετικό project από το «Αrt Wave» και τις «Εκδόσεις Οδός» για την δημιουργία ενός συλλογικού βιβλίου (Ορθή επανάληψη)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Για κάθε ενδιαφερόμενο (συν)γραφέα & χρήστη κοινωνικών δικτύων: οι εκδόσεις οδός προετοιμάζουν ένα ανθολόγιο με αναρτήσεις κειμένων από σελίδες κοινωνικών δικτύων. Δες πώς μπορείς να συμμετάσχεις!

Το «Αrt Wave» και οι «Εκδόσεις Οδός» βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο που ασχολείται με τη λογοτεχνία να συμμετάσχει στην προσπάθεια συγκρότησης μίας συλλογής από επώνυμες αναρτήσεις σε σελίδες κοινωνικών δικτύων, η οποία θα καταλήξει να εκδοθεί σε μορφή βιβλίου.

ΓΕΝΙΚΗ ΙΔΕΑ

Ήδη από την αρχαιότητα παρατηρείται το φαινόμενο άνθρωποι να αποτυπώνουν τις μύχιες ή αυθόρμητες σκέψεις, τις παρορμήσεις ή τις προσδοκίες τους μέσα από σύντομες αναγραφές με τρόπο πρόχειρο ή και επίμονα επιμελημένο. Τα graffiti και οι διαφόρων τύπων επιγραφές, για παράδειγμα, μας φέρνουν πιο άμεσα σε επαφή με σκέψεις και συναισθήματα ανθρώπων που έζησαν σε παλιότερες εποχές, και φτάνουν ως εμάς σαν φωνές απολιθωμένες πάνω σε διάφορα υλικά. Οι αναγραφές αυτές αφενός έχουν μια ιδιαίτερη επιστημονική αξία αφετέρου δε ενδέχεται να εμφανίζουν και ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.), συγγενεύουν βέβαια σε αρκετά σημεία με τα graffiti και τις επιγραφές, παρουσιάζουν όμως και κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες, λόγω των διαφορετικών συνθηκών που προσδιορίζουν αυτούς τους νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας. Το μέσο άλλωστε επηρεάζει το μήνυμα,.

Η αίσθηση ότι οι ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν τον χώρο κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαμορφώσει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής, ως προς τη σύνταξη και την πρόσληψή της, μας οδήγησε στην πρωτοβουλία να ανακινήσουμε μια συζήτηση για τους τρόπους και τις συνθήκες που προσδιορίζουν αυτόν τον τρόπο έκφρασης, ο οποίος ενδέχεται να αποτελεί ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος. Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας να εντοπίσουμε τις ιδιαιτερότητες αυτές, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση και έκδοση μίας ανθολογίας η οποία θα περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα και έναν αριθμό αναρτήσεων που θα επιλεγούν μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτου ηλικίας, τα οποία είναι ενεργά σε κοινωνικά δίκτυα ως μέλη (Facebook, Instagram, Twitter κ.λπ.).
Οι αναρτήσεις-κείμενα που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν ήδη αναρτηθεί σε κάποιο από τα προαναφερθέντα κοινωνικά δίκτυα.
Η έκταση κάθε κειμένου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το όριο των πενήντα (50) λέξεων.
Η γλώσσα συγγραφής του κειμένου θα πρέπει να είναι η Ελληνική.
Τα κείμενα-αναρτήσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των συμμετεχόντων και να μην έχει προηγηθεί η έκδοσή τους.
Ο κάθε υποψήφιος με τη συμμετοχή του υποχρεούται να υποβάλει από έναν ελάχιστο αριθμό τεσσάρων (4) έως έναν μέγιστο αριθμό δέκα (10) αναρτήσεων-κειμένων.
Τα επιλεγμένα κείμενα θα φιλοξενηθούν σε έναν συλλογικό τόμο που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Οδός.
Η συμμετοχή στη διαδικασία και την έκδοση προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η επιτροπή που θα αξιολογήσει τα κείμενα που θα υποβληθούν απαρτίζεται (με αλφαβητική σειρά) από τα εξής πρόσωπα:
Βίκυ Γκούγια (Φιλόλογος, Επιμελήτρια των Εκδόσεων Οδός)
Γιάννης Δημογιάννης (Φιλόλογος, Μεταπτυχιακός στη Δημιουργική Γραφή)
Μίνα Πετροπούλου (Φιλόλογος, Δρ Κοινωνιολογίας, Κριτικός Λογοτεχνίας)
Χάρης Ταμπάκης (Φιλόλογος, Δρ Φιλοσοφίας, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πατρών)

Ημερομηνία έναρξης υποβολής των κειμένων στο πλαίσιο της πρόσκλησης ορίζεται η 20/05/2019 και ως καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής ορίζεται η 30/09/2019.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Τα έργα μπορούν να υποβληθούν με δύο(2) τρόπους:

Α. Κάνοντας like και στέλνοντας μήνυμα στην σελίδα των Εκδόσεων Οδός στο Facebook https://web.facebook.com/Εκδοσεις-Οδος-1728136860820265/ .

Β. Κάνοντας like στην σελίδα των Εκδόσεων Οδός και στέλνοντας mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στο μήνυμά σας θα πρέπει να αναγραφούν:

Τίτλος: Για την Πρόσκληση Λογοτεχνικού Ενδιαφέροντος
Όνομα και Επώνυμο.
Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).
Τηλέφωνο (προαιρετικό).
Ένα(1) αρχείο doc που θα περιέχει όλα τα κείμενα που θα υποβάλετε στον Διαγωνισμό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ως έγκυρο προς συμμετοχή αρχείο θα ληφθεί εκείνο το ένα (1) αρχείο doc που θα σταλεί και που θα περιέχει ΟΛΑ τα κείμενα του ενδιαφερόμενου και όχι διαφορετικά αρχεία με διαφορετικά κείμενα σε καθένα από αυτά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής αξιολόγησης όσον αφορά τα κείμενα που επιλέγονται προς έκδοση θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Οδός. Επιπλέον, οι νικητές θα λάβουν προσωπικό μήνυμα στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις απευθυνθείτε στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

 

Read 1601 times

Latest from Super User