Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 17:18

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕ

Written by
1683
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕ

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ποίησης και Πεζογραφίας

για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε η αφετηρία της Εθνικής παλιγγενεσίας, καθώς πέτυχε την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, και συνεπώς την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από έκλειψη αιώνων στον πολιτικό χάρτη του κόσμου.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός, που προσδιόρισε βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτικής, κοινωνικής, και φιλοσοφικής ταυτότητας του ελληνικού Έθνους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά καιμε την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων πολιτιστικής δράσης της Ένωσης στον Βορειοελλαδικό χώρο, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, προκηρύσσει τον 18ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με λήξη 31 Μαρτίου 2021.

Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός περιλαμβάνει: α) Ποίηση έως 40 στίχους (τοποίημα σε ελεύθερο ή παραδοσιακό στίχο με ρίμα) και β) Ελεύθερο κείμενο από 500 έως 2. 500 λέξεις, με θέμα:

«1821 – 2021, 200 χρόνια ελεύθερος βίος».

Η κρίση των έργων θα γίνει από κριτική επιτροπή που ορίζεται από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. και αποτελείται από διακεκριμένους λογοτέχνες και συγγραφείς. Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Ε.Λ.Β.Ε., καθώς και στις σελίδες της στο facebook.

Με την πανηγυρική εκδήλωση της τελετής απονομής των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, Μάιο με Ιούνιο και στην οποία θα αποδοθούν τα βραβεία στους διακριθέντες και τ’ αναμνηστικά διπλώματα στους λοιπούς συμμετέχοντες, θα δοθεί και το βιβλίο των συμμετεχόντων. 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

α) Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, που γράφουν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και διαμένουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Εξαιρούνται οι μαθητές, συγγενείς μέχρι και Β’ βαθμού των μελών της κριτικής επιτροπής. Τα έργα θα είναι γραμμένα απαραίτητα στην ελληνική γλώσσα και όχι σε κάποια τοπική διάλεκτο ή άλλη ξένη γλώσσα. Επιτρέπεται να υπάρχουν μόνον λίγες λέξεις τοπικής διαλέκτου ή ξένες, αν το απαιτεί το έργο, αλλά θα υπάρχει απαραίτητα και σημείωση με επεξήγησή τους. Από τους κριτές θα λαμβάνεται υπόψη και η ορθογραφία.

β) Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος με ένα έργο τους στην Ποίηση ή στην Πεζογραφία σε όποια κατηγορία επιθυμούν, αλλά και με έργα τους και στις δύο κατηγορίες (ένα Ποίημα και ένα Πεζογράφημα), τηρώντας για κάθε συμμετοχή ξεχωριστά τους όρους που ακολουθούν και αναφέρονται αναλυτικά, (π.χ. υποψηφιότητα και στις δύο κατηγορίες, δύο φάκελοι), με το ψευδώνυμο στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας, γραμματοσειρά Calibri μέγεθος 12, με σωστή ορθογραφία και απαραίτητα με σωστή στίξη.

Κάτω από το ψευδώνυμο να αναγράφονται οι λέξεις: μαθητής Γυμνασίου και η τάξη ή μαθητής Λυκείου και η τάξη του κάθε διαγωνιζόμενου.

Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο).

γ) Με την αποστολή του έργου, ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται πως το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τους όρους του διαγωνισμού και αποδέχονται την απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η βαθμολογία θα γίνει ατομικά και ξεχωριστά από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Οι βαθμολογίες θα είναι ισότιμες στην αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής.

Όποια συμμετοχή δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού θα αποκλείεται, χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζομένου. Τα έργα που υποβάλλονται στον διαγωνισμό δεν επιστρέφονται. Οποιεσδήποτε ενδείξεις που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του συγγραφέα (χειρόγραφες σημειώσεις, διορθώσεις, διεύθυνση αποστολέα κλπ.) συνεπάγονται αποκλεισμό του έργου από τον διαγωνισμό.

Όλων τα έργα και όχι μόνο τα διακριθέντα θα εκδοθούν, εφόσον το επιθυμούν οι δημιουργοί. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να κρατήσετε το έργο σας στην ψηφιακή του μορφή, ώστε να μας το στείλετε αργότερα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), όταν σας ζητηθεί για την ετοιμασία του βιβλίου.

δ) Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν, με απλή επιστολή και όχι συστημένητα έργα τους με ψευδώνυμο (κάτω από το ψευδώνυμο την φράση: μαθητής Γυμνασίου ή Λυκείου αντίστοιχα), σε πέντε αντίτυπα, το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου 2021, στη διεύθυνση: Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), Τσιμισκή 128, Τ.Κ. 54621 Θεσσαλονίκη. Μέσα στο φάκελο, μαζί με τα αντίτυπα θα έχουν ένα μικρότερο ΚΛΕΙΣΤΟ φάκελο με γραμμένο απ’ έξω το ψευδώνυμό τους και πάλι την ένδειξη μαθητής Γυμνασίου ή Λυκείου και μέσα θα υπάρχουν τα προσωπικά τους στοιχεία (δακτυλογραφημένα και όχι χειρόγραφα): Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), e-mail, τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στην Πρόεδρο Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, τηλέφωνα: 2310 922646/ 6944336443 και στον Ευάγγελο Λαδόπουλο τηλ: 2314012917 / 6983247953

Προσοχή! για όλους τους διαγωνιζόμενους ισχύουν οι Γενικοί Όροι Διαγωνισμού.  Αναμένουμε τη συμμετοχή σας. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

               Η Πρόεδρος                                                                  Η Γεν. Γραμματέας

       Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου                                                    Όλγα Λιάρατζη

 

Read 1683 times

Latest from Super User