Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 14:01

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Άγγελου Χαριάτη «Η πόλη των γενναίων» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα του Άγγελου Χαριάτη «Η πόλη των γενναίων» (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη)

«Η πόλη των γενναίων» του Άγγελου Χαριάτη, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, αποτελεί ένα ευχάριστο ξάφνιασμα για τον λάτρη του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία περιπέτειας και μυστηρίου, που διαδραματίζεται εν ετει 2020, σε μια νέα ήπειρο έπειτα από το λιώσιμο των πάγων. Αυτό το κομμάτι στεριάς αποτελεί τη «Γη της Επαγγελίας» για πολλούς πολίτες του κόσμου, οι οποίοι αναζητούν μια νέα πατρίδα μακριά από τα ολέθρια λάθη του μέχρι τότε γνωστού κόσμου. Αυτή η γη ανήκει σε όλους, χωρίς να εγείρονται πολιτικές  αξιώσεις, ενώ μια απλή αίτηση μετανάστευσης και ένα λευκό ποινικό μητρώο αρκεί. «Η πόλη των γενναίων», όπως ονομάζεται, υπόσχεται στους εποίκους της το τρίπτυχο της αξιοκρατίας, ισονομία, ισότητα και ίσες ευκαιρίες. 

Οι βασικοί χαρακτήρες είναι αστυνομικοί και ντετέκτιβ, άνθρωποι του υποκόσμου αλλά και μια μυστηριώδης φωνή που κινεί τα νήματα, σε ένα σενάριο με διπλούς και σκοτεινούς ρόλους. Ο πρωταγωνιστής αστυνομικός Κόνερι, εν μέσω ενός προσωπικού δράματος, που κατέστρεψε κάθε ελπίδα για μια νέα χαρούμενη ζωή, καλείται να λύσει ένα μυστήριο με ανεξιχνίαστες δολοφονίες, που, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι επιθυμούν τη στοχοποίησή του. 

Μέσα στον κυκεώνα αυτών των δολοφονιών και των ψυχολογικών μεταπτώσεων του πρωταγωνιστή, ο αναγνώστης διαβάζει μια δεύτερη ιστορία. Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από τις επιλογές των ανθρώπων και πώς αυτή η ελεύθερη βούληση είναι υπεύθυνη για την τροπή της ανθρωπότητας; Τελικά, η μοίρα των ανθρώπων είναι ο “δρόμος της κακίας”, ενώ ο “δρόμος της σοφίας” είναι δαιδαλώδης και απευκταίος; 

Αυτές οι σκέψεις με προβλημάτισαν καθόλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και αξίζουν ένθερμης αναφοράς, γιατί ο συγγραφέας επέλεξε όχι μόνο να παρουσιάσει ένα έργο με αξιόλογη μυθοπλασία αλλά ανέδειξε κάποια από τα θεμελιώδη πανανθρώπινα μηνύματα.  

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος 

Σελίδα του βιβλίου: https://siderisbooks.gr/product/brave-city/

Read 1670 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος