Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 17:46

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Μαίρης Κανάκη, «Ο Σήφης θέλει χώρο» (Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το παιδικό βιβλίο της Μαίρης Κανάκη, «Ο Σήφης θέλει χώρο» (Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ)

«Ο Σήφης θέλει χώρο»
Μαίρη Κανάκη
Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ 

«Μήπως το παιδί μου έχει μαθησιακές δυσκολίες;» είναι μια ερώτηση που βασανίζει όλο και συχνότερα πολλούς γονείς, ειδικά όταν το παιδί τους εισέρχεται στο σχολικό περιβάλλον, αφού μέσα σε αυτό αχνοφαίνονται οι όποιες δυσκολίες. Το βιβλίο «Ο Σήφης θέλει χώρο» από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ είναι το δεύτερο εφηβικό έργο της Μαίρης Κανάκη, που πραγματεύεται γλαφυρά και κυρίως ρεαλιστικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μικρός Σήφης στην πορεία του προς την εφηβεία, όντας απλά διαφορετικός. 

Η αφήγηση εκτυλίσσεται αποκλειστικά από το πρίσμα του πρώτου ρηματικού προσώπου, μέσα από πλούσιους διαλόγους και αφοπλιστικούς μονολόγους, χωρίς καμία νύξη από τη γράφουσα ούτε εν είδει σχολίου. Άλλωστε ως εκπαιδευτικός γνωρίζει πως, αν δώσουμε στα παιδιά τον χώρο και τον χρόνο τους, αργά ή γρήγορα θα ειπωθούν όλα, από τις πιο σκληρές αλήθειες και τα παράπονα μέχρι τα λόγια ευγνωμοσύνης και αγάπης. Έτσι, λοιπόν, ο μικρός Σήφης μάς εξομολογείται πώς είναι να είσαι διαφορετικός, όχι μη φυσιολογικός και πώς κάποιοι άνθρωποι φοβούνται αυτή τη διαφορετικότητα, υιοθετώντας άλλοτε επιθετική και άλλοτε αδιάφορη, απόμακρη συμπεριφορά. Στο σημείο αυτό τηρείται μια εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στα πειράγματα και τον σχολικό εκφοβισμό (bullying), που δυστυχώς κάποιες φορές στην ενήλικη ζωή τέτοιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται. 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και τρυφερό βιβλίο, απολύτως κατανοητό στους μικρούς αναγνώστες - και άκρως διαφωτιστικό στους μεγαλύτερους - που καταφέρνει να λειτουργήσει διδακτικά. Με διάχυτο το χιουμοριστικό ύφος κατονομάζονται οι πιο μεγάλες αλήθειες, καταρρίπτονται πολλοί μύθοι, ενώ δίνεται στον αναγνώστη η ευκαιρία να αντιληφθεί ότι τελικά γύρω μας υπάρχουν πολλοί “Σήφηδες”. Όλα, όμως, γίνονται λίγο καλύτερα όταν η διαφορετικότητα βρίσκει ανεκτικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον, είτε σχολικό είτε κοινωνικό. 

Προσωπικά, θέλω να υπογραμμίσω τον κομβικό ρόλο που ενέχει ο εκπαιδευτικός και το σχολικό περιβάλλον στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών, αφού απαιτείται κατάρτιση από πλευράς εκπαιδευτικού και σχολική ετοιμότητα, καθώς και υλικοτεχνική υποδομή από την πολιτεία. Στην πράξη όλα αυτά μεταφράζονται ως μια διδακτική αίθουσα όπου ο εκπαιδευτικός ελίσσεται ακολουθώντας κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών. 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα Μαίρη Κανάκη γιατί αγγίζει ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο μάλιστα στη χώρα μας θεωρείται από κάποιους “μόδα της εποχής” και από άλλους “ταμπού” και το κάνει με απλότητα και με σεβασμό, χωρίς καμία διάθεση διάκρισης των παιδιών σε φυσιολογικά και μη. Της εύχομαι καλή συνέχεια στο συγγραφικό της έργο. 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος 

Σελίδα του βιβλίου: https://todonti.wordpress.com/2019/02/28/o-sifis-thelei-xoro/ 

Η Μαίρη Κανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Eργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε Mαster of Αrts στην Αγγλία στο University of Kent at Canterbury. Διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε συλλογές. Το 2016 το διήγημά της «Βουτιά στο alter ego των χρωμάτων» εκδόθηκε στη συλλογή διηγημάτων με τα τίτλο «Χρώματα» από τις εκδόσεις «Παράξενες Μέρες». Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της εφηβικό μυθιστόρημα «Όταν το καλοκαίρι συναντά το χειμώνα» (εκδ. «Το δόντι») και πήρε τιμητικό έπαινο από το πρόγραμμα  μεταπτυχιακών σπουδών «Παιδικό βιβλίο-Παιδαγωγικό υλικό» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ασχολείται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη δημιουργική γραφή. Έχει σκηνοθετήσει δρώμενα και παραστάσεις. Το εργαστήρι της με τίτλο «Η τέχνη του γράφειν: Παράδειγμα δημιουργικής γραφής με αφορμή το μυθιστόρημα “Όταν το καλοκαίρι συναντά το χειμώνα”» συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» που διοργάνωσε η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κρήτης. Τα καλοκαίρια της περνάει χαρούμενες στιγμές στο αγαπημένο της χωριό, τις Λεύκες Πάρου. 

Από τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ κυκλοφορεί:

Το εφηβικό μυθιστόρημα «Όταν το καλοκαίρι συναντά τον χειμώνα» (2017)
Το εφηβικό μυθιστόρημα «Ο Σήφης θέλει χώρο» (2019)

 

 

 

Read 1897 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος