Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 13:03

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Στάλως Φωτιάδου, «Μπλε - Κύκλοι από θρύψαλα» (Εκδόσεις Πηγή)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Στάλως Φωτιάδου, «Μπλε - Κύκλοι από θρύψαλα» (Εκδόσεις Πηγή)

«Μπλε - Κύκλοι από θρύψαλα»
Βιβλίο πρώτο
Στάλω Φωτιάδου
Εκδόσεις Πηγή
 

Το αισθηματικό μυθιστόρημα «Μπλε-Κύκλοι από θρύψαλα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή, είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, με την οποία η γράφουσα Στάλω Φωτιάδου εισέρχεται δυναμικά στο χώρο της λογοτεχνίας. Στις σελίδες του ο αναγνώστης βρίσκεται διαρκώς σε συναισθηματική εγρήγορση αφού μυστικά, προδοσίες, απωθημένα, δολοπλοκίες και ανατροπές κυριαρχούν σε μια πυκνογραμμένη αφήγηση. 

Στο πρώτο αυτό μέρος κυριαρχούν δυο ιστορίες δυο αδερφών, του Παύλου και του Φιλίππου, της οικογένειας Μαράντη. Οι ζωές τους διαμορφώνονται από τον αυταρχικό και χειριστικό πατέρα τους, Στέφανο, ο οποίος θεωρεί τα παιδιά του “μαριονέτες”, τα νήματα των οποίων ο ίδιος απαιτεί να καθοδηγεί άλλοτε φανερά κι άλλοτε όχι. Ο πρωτότοκος Παύλος αναγκάζεται να παντρευτεί τη γυναίκα που του επιβάλλει ο πατέρας του για καθαρά λόγους συμφέροντος, δίχως να προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση. Αντίθετα, ο δεκαεφτάχρονος Φίλιππος, ο μικρότερος γιος, όχι μόνο ερωτεύεται τη συνομήλικη Λιλή, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του πατέρα του, αλλά περιμένει τον καρπό του άγουρου έρωτά του. Αυτός αψηφά πατρικές επιταγές, ακολουθώντας την καρδιά του και επιδιώκοντας να ζήσει τον παράφορο έρωτά του… 

Συνεπώς, στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος απαντώνται πλήθος προσωπικών λαθών το ένα μετά το άλλο αλλά και λαθεμένες εκτιμήσεις στο όνομα ενός δήθεν καθωσπρεπισμού σε σημείο ο αναγνώστης να προβληματίζεται αν όλα εξαρτώνται από την ατομική βούληση ή αν τελικά παίζει κάποιο ρόλο η παλιά ρήση «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα»… 

Ακρογωνιαίος λίθος της ιστορίας είναι ένα μοιραίο συμβάν στην παιδική ηλικία του πατέρα, Στέφανου Μαράντη, όπου και εντοπίζεται η βαθύτερη αιτία δυστυχίας στην οικογένεια. Οι πρωταγωνιστές εξαιτίας αυτού ταλαιπωρούνται στο παρόν, ενώ οι ενοχές, οι τύψεις και ο πόνος που το συνόδευσαν λειτουργούν σαν θηλιά έτοιμη να τους πνίξει. Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα αυτού του βιβλίου είναι το πλήθος των πρωταγωνιστών, αφού στην ουσία η ιστορία αγγίζει τρεις γενιές. Ένα στοίχημα κερδισμένο μιας και ούτε για μια στιγμή δεν αισθάνεσαι ότι κάποιος περισσεύει αλλά ο καθένας είναι ένα απαραίτητο κομμάτι ενός παζλ που πρέπει να ολοκληρωθεί. 

Ο αναγνώστης παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την εναλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης των πρωταγωνιστών, από το μίσος στην αγάπη και από την εκδίκηση στη συγχώρεση. Έτσι, η αφήγηση σε πολλά σημεία τείνει σε ψυχογράφημα των ηρώων με αποτέλεσμα να γεννώνται διδακτικά μηνύματα προς όλους μας. Η γλώσσα ξεχειλίζει από το συναίσθημα και τα σχήματα λόγου έχουν την τιμητική τους. Ειδικότερα, χάρη στους πλούσιους διαλόγους και αναδρομές και στην ισορροπία μεταξύ περιγραφής και αφήγησης, δημιουργείται εύλογα μια αναμονή για την κάθαρση στο δεύτερο μέρος «Μπλε - Αλήθεια από ψέματα»

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος 

Σελίδα του βιβλίου: https://www.pigi.gr/?product=mple-kikloi-apo-thripsala

Η Στάλω Φωτιάδου γεννήθηκε το 1968 στη Λευκωσία, όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Δημοσιογραφία στην Αθήνα, στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Εργάστηκε σε κυπριακό νεανικό περιοδικό ως υπεύθυνη κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων και συνεργάστηκε με ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στη συγγραφή χρονογραφημάτων για καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές και σεναρίων σε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Το γράψιμο ήταν πάντα η δημιουργική της απόδραση, οι ανθρώπινες σχέσεις δε, αγαπημένο θέμα αναφοράς και έρευνας. Οι «Κύκλοι από Θρύψαλα» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Μπλε» και το πρώτο συγγραφικό της ταξίδι.

 

 

 

 

 

Read 1412 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος