Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 09:26

"Ένας Κύπριος Αγνοούμενος στις στράτες της Σμύρνης"

Written by
605
"Ένας Κύπριος Αγνοούμενος στις στράτες της Σμύρνης"

Τίτλος: Ένας Κύπριος αγνοούμενος στις στράτες της Σμύρνης                    

Συγγραφέας:  Τέρψα Αγαθοκλέους-Παπακώστα

Εκδόσεις: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

ISBN: 978-618-5389-26-0

Σελίδες: 240

Τιμή: 15 € 

Μια επίσκεψη στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο της κατεχομένης Κύπρου, από έναν καταδρομέα που πολέμησε εκεί κατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, γίνεται αφορμή για να «προβληθούν» σαν σε σκηνές κινηματογραφικής ταινίας όσο προηγήθηκαν στην μαρτυρική Μεγαλόνησο και οι συνέπειες της εισβολής.

Τον στρατιώτη συνοδεύει η αδελφή του η οποία ακούει από τον βετεράνο του πολέμου να τις εξιστορεί όσα έζησε στις μάχες που έλαβε μέρος για την απόκρουση των τούρκων εισβολέων. Ο ίδιος καταδρομέας μετά τον Άγιο Ιλαρίωνα και τον ηρωικό χαμό του διοικητή τους Γεωργίου Κατσάνη βρέθηκε να πολεμά εναντίον των τουρκικών αρμάτων στους δρόμους της Κερύνειας.  

Η συγγραφέας με ιδιαίτερη ευαισθησία, ενάργεια, ποιητική γραφή και χωρίς μισαλλοδοξία αναπαριστά μια ολόκληρη εποχή μετά τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα χρόνια της αθωότητας στις σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την έναρξη της έντασης και της ανασφάλειας που προκάλεσαν οι παράγοντες της Άγκυρας στο νησί, τον διχασμό ανάμεσα στους Έλληνες, το χουντικό πραξικόπημα, την παράδοση της μισής σχεδόν Κύπρου στην Τουρκία, το δράμα των αγνοουμένων, την απάνθρωπη διαβίωση των αιχμαλώτων στις τουρκικές φυλακές, την αντιμετώπιση όσων εγκλωβίστηκαν στην Καρπασία από τον κατοχικό στρατό, την ζωή των ξεριζωμένων στους καταυλισμούς...

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις αυθεντικές πληροφορίες που αποδίδει η συγγραφέας, τόσο με ιδιαίτερα άμεσο και ρέοντα μυθιστορηματικό λόγο, όσο και με συνεντεύξεις από ανθρώπους οι οποίοι έζησαν τις ποικίλες πτυχές του δράματος του ελληνισμού της Κύπρου, ζωντανεύει και μια φιλική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους της Κερύνειας, όπως και με μία δασκάλα από την Τουρκία η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη του μυθιστορήματος.

Κυρίαρχη, όμως, θέση στο μυθιστόρημα έχει η ιστορία αγάπης μεταξύ Ελληνοκυπρίων, ενός νέου και μιας νέας από την Κερύνεια, την οποία θα σημαδέψει ανεξίτηλα η τουρκική εισβολή. Λίγο μετά την τέλεση του παραδοσιακού τους γάμου, ο γαμπρός θα συλληφθεί αιχμάλωτος και στη συνέχεια θα κηρυχθεί αγνοούμενος, αφού δεν ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που επέστρεψαν στην Κύπρο από τις τουρκικές φυλακές.

Ο ίδιος ο αγνοούμενος δεν γνωρίζει ότι εκτός από την γυναίκα του και τους λοιπούς του συγγενείς που τον αναζητούν, τον περιμένει και ένα γιος ο οποίος θέλει να σπουδάσει γιατρός. Ο βασικότερος, όμως, σκοπός της ζωής του είναι να βρει και να φέρει τον πατέρα του στην Κύπρο... 

Εκτός από τις ένθετες συνεντεύξεις οι οποίες συνεισφέρουν και αυτές στην αναπαράσταση του όλου κλίματος της εποχής και ενισχύουν περαιτέρω την δραματοποίηση του μυθιστορηματικού λόγου, το βιβλίο περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου όπως και πολλές φωτογραφίες παλαιότερες και νεώτερες. Το βιβλίο προλογίζει ο φιλόλογος Δημήτρης Κων. Σύγγελος.    

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Τέρψα Αγαθοκλέους-Παπακώστα γεννήθηκε στην Κύπρο το 1944. Είναι εκπαιδευτικός και ζει και εργάζεται στην Άρτα. Σπούδασε στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στον Καναδά.

Έλαβε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59 εναντίον των Άγγλων κατακτητών σε ηλικία μόλις 13 ετών.

Η Τέρψα Αγαθοκλέους Παπακώστα αρθρογραφεί επί μακρόν σε διάφορες εφημερίδες με μόνον στόχο την προβολή της Κύπρου και του κοινωνικοπολιτικού της προβλήματος.

«Κλεισμένη βαθιά μέσα της η Κύπρος που την ακολουθεί, πάντα και παντού ο νους και η καρδιά εκεί βρίσκονται», όπως αναφέρει κάποιος δημοσιογράφος σε τοπική εφημερίδα.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως. Ήδη στο ενεργητικό της υπάρχει ένα κόμη, με τίτλο «Αδυσώπητο μίσος» που έχει εκδοθεί και αυτό από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ. 

Πληροφορίες:

Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τηλ: 2310221169

E-mail: info@germanos-publications.gr 

www.germanos-publications.gr 

 

 

Read 605 times

Latest from Super User