''Γεια σου κύριε Άγγελε'' της Μαρίας Λιάσκα - Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη

''Γεια σου κύριε Άγγελε'' της Μαρίας Λιάσκα - Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη
[..] «Ξεκίνησαν οι άγγελοι για το ταξίδι τους. Πολύχρωμες αστραπές έλαμπαν στον ουρανό. Φτερούγες που ανοιγόκλειναν άνοιγαν δρόμο προς τα σπίτια και τις καρδιές των ανθρώπων. Εκατομμύρια κόκκοι χρυσόσκονης ράντιζαν με τις πρώτες ακτίνες τις θάλασσες και τα ποτάμια.
Πήραν τις θέσεις τους μέσα σε οικογένειες, σε μαμάδες μόνες, σε μπαμπάδες μόνους. Μέσα σε σχολικές τάξεις, έξω στις παιδικές χαρές. Μέσα σε αίθουσες μουσικής, σε γραφεία γιατρών, σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν, σε χορούς που μάγευαν. Σε χώρες με σπίτια με μυτερές σκεπές, και σε άλλες με σπίτια χωρίς καθόλου κεραμίδια. Με τη μορφή που είχε δώσει ο Θεός στον καθέναν, έφτασαν στη γη για να μπορέσουν να μάθουν στους ανθρώπους να αγαπούν και να δέχονται το διαφορετικό γύρω τους. Και καθώς πλησίαζαν εκείνο το ξημέρωμα, χιλιάδες παιδικές φωνές ακούστηκαν ενωμένες να τους καλωσορίζουν "γεια σου κύριε άγγελε", « γεια σου κύριε άγγελε»…».
Η Μαρία Λιάσκα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα παιδιά που παρουσιάζουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες γράφει με διακριτικότητα και αγάπη ένα όμορφο παραμύθι που αναδεικνύει με τρόπο ξεχωριστό και λυρικό τη μοναδική σχέση που θα πρέπει να έχουμε με τους συνανθρώπους μας που συχνά θεωρούμε λιγότερο ικανούς, λιγότερο έξυπνους, με μειωμένες και όχι ειδικές ικανότητες. Τους λίγο ή και πολύ διαφορετικούς. Αυτούς που η κοινωνία μας πασχίζει να αναγνωρίσει ως ισότιμους, ως πολύτιμους για την εν γένει ισορροπία του κόσμου μας. Ο αγώνας αυτός αποδεικνύεται άνισος τις περισσότερες φορές αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσει ίσως γιατί αν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας πάνω σ’ αυτό το δύσκολο ζήτημα τη αποδοχής της διαφορετικότητας, θα έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα! Tο κείμενο του βιβλίου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τις ζωντανές και πολύχρωμες εικόνες της Έφης Κοκκινάκη.
Η συγγραφέας αυτοβιογραφείται
Ζω στη Λήμνο σε ένα μαγικό σπίτι με τα δύο υπέροχα αγόρια μου, τον Κώστα και τον Σωτήρη, τρεις γάτες, τον Τίγρη, τον Μεσμές και την Πηνελόπη. Όταν ήμουν μικρή, ζούσα στην Αθήνα όπου γεννήθηκα. Σπούδασα πιάνο στο Ωδείο Αθηνών κι ήθελα πάντοτε να γίνω συγγραφέας. Όταν μεγάλωσα, σπούδασα οικονομικά και διεθνείς επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο του Bristol στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο Ecole des ponts et chaussees στο Παρίσι. Το σπίτι μου στο Παρίσι ήταν μια πολύ μικρή ξύλινη σοφίτα που έμοιαζε με κουκλόσπιτο με μεγάλα παράθυρα, στην οδό Faubourg Saint Antoine, που όμως ανήκε στον Διευθυντή της Disney κι ίσως γι΄ αυτό εκεί άρχισα να γράφω τα πρώτα μου βιβλία για παιδιά. Όταν μεγάλωσα ακόμη περισσότερο, άρχισα να μοιράζομαι με τον κόσμο τα βιβλία μου.
Έχω εκδώσει 3 μυθιστορήματα ενηλίκων: Μη μου πεις το τέλος, Άνεμος εκδοτική, 2014, Ο Κύκλος με τη θάλασσα, Άνεμος εκδοτική, 2015, Μέχρι να αλλάξει ο άνεμος, Εκδόσεις Ωκεανίδα, 2016. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ ειδικά προγράμματα που αφορούν στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, και φοιτώ στο δεύτερο έτος στο τμήμα συνθετικής συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας στο Ψυχολογικό Kέντρο Χανίων στην Κρήτη. Αν σε αποδεχτούν τα παιδιά στον κόσμο τους, είσαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στη γη. Σήμερα αυτό είναι και το όνειρό μου για όταν μεγαλώσω...
Η εικονογράφος
Η Έφη Κοκκινάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή. Από το 1995 ζει και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια εικαστικών στη Ρόδο. Παράλληλα, από το 2014 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει συνεργαστεί με πολλές εκδόσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Γεια σου κύριε άγγελε
Συγγραφέας: Μαρία Λιάσκα
Εικονογράφος: Έφη Κοκκινάκη
Εκδόσεις: Πορφύρα
Α’ Έκδοση: Φεβρουάριος 2021
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 32
ISBN: 978-618-5197-69-8
Βάρος: 200gr
Λ.Τ: 8,00€
Latest from apostaktirio team
- Έναρξη συμμετοχών για το B.C.C.Fest 25-Balkan Classic Contemporary Festival, Αθήνα 3/5, Θεσσαλονίκη 31/5 & 1/6 2025
- Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νίνας Διακοβασίλη - “Άγγελοι και Δαίμονες”, 27 – 29 Απριλίου 2025
- Πρόσκληση για Έκθεση Εικαστικών Τεχνών "Συνάντηση στην Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Ναύπακτο (21/4/2025)
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ
- Η παράσταση «Μαζί» στο θέατρο Altera Pars
- Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για συμμετοχή στην ομαδική, διεθνή έκθεση εικαστικών με τίτλο: "Ορατό και Αόρατο" - "Visible and Invisible" 31 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2025, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
- Κυκλοφορία Νέου Μουσικού Άλμπουμ της Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Μελοποιημένος Σωκρατικός Λόγος» - Ερμηνεία: Μιχαήλ Στέφος
- «Δικηγορία, η μικρή μας πόλη» της δικηγόρου-συγγραφέα Στεφανίας Σουλή παρουσιάζεται στην Αθήνα (3.4.2025)
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Θεσσαλονίκη (5/4/2025, στη Θεσσαλονίκη)
- Παρουσίαση βιβλίου: «ANTE PORTAS» - Συλλογικός τόμος (ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 26/3/2025)
- Διήμερο παρουσιάσεων του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά» της Αντωνίας Μπατσαλή σε εικονογράφηση της Λαρισαίας εικαστικού Στέλλας Κακκάβα (Λάρισα 26-27/3)
- Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ρήγας ο Βελεστινλής» της συγγραφέα Αγγελικής Θάνου - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22/3/2025 – Βόλος)
- ''ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ'' - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22.3.2025 - Εύοσμος Θεσσαλονίκης)
- Βίκυ Κυριακίδου "Μαγικό μου Φυλαχτό"
- Ο μονόλογος για την Παλαιστίνη «Πάντοτε ζήλευα τα αποδημητικά πουλιά» επιστρέφει στο H.ug
- ABSƎΝΤ: ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ - Το ψυχολογικό δράμα του Γιώργου Αγγελίδη
- Eva Sakellari - Need Him (MCD Remix)
- Φεστιβάλ Ανκόρ - Ένας νέος θεσμός γεννιέται στο «Από Μηχανής» Θέατρο
- Μαρίκα Κλαμπατσέα- «Από του Φεγγαριού το Φως» | 4 & 5 Απριλίου στο Ιδιόμελο