Την Τετάρτη 28 Ιουλίου παρουσιάζεται στις Σέρρες το πρώτο βιβλίο της Γεσθημανής Μπερμπέρη, “Ποιος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου;''

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Εκδόσεις Αποστακτήριο, η Κ.Ε.ΔΗ.Σ και η συγγραφέας Γεσθημανή Μπερμπέρη σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου
“ΠΟΙΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ; ”
Την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, στις 8:00 μ.μ. στο Cityζεν (Ακρόπολη Σερρών)
Το βιβλίο προλογίζει ο Ιατρός και Συγγραφέας, Αντώνης Κερασνούδης
Επίσης θα μιλήσουν:
Μαρκέλλα Μικέλη, Δημοσιογράφος - Ραδιοφωνική παραγωγός
Χρυσάνθη Παλάζη, Φιλόλογος
Διονυσία Ζήκα, Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος
Είσοδος ελεύθερη
Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε…
Είναι άραγε οι λέξεις ένας έρωτας δίχως επαφή; Προϋπάρχουν άραγε οι φράσεις των λέξεων ή μήπως τις λέξεις τις αλιεύουμε σε φράσεις διαφόρων εποχών;
Αυτή η αμήχανη ζωή μοιάζει πλέον με κινηματογραφική, απαρτίζεται από παρατεθειμένα στιγμιότυπα, μιμείται το μαχαίρι που βυθίζεται σταδιακά μέσα σε ένα ζουμερό φρούτο. Κάπου εκεί, στον πυρήνα του καρπού, έρχεται η γραφή να μας διδάξει μία εντελώς νέα γεύση, αυτή χωρίς επαφή. Γράφοντας κάνουμε τις λέξεις να υπάρχουν, να βιώνουν την έμπρακτη σχέση τους μέσα στο εσωτερικό μίας φράσης. Άλλοτε συμπλέκονται και πλέουν στις θάλασσες της γραμματικής, άλλοτε πάλι αλληλοαπωθούνται γνωρίζοντας φανταστικά τόξα έκφρασης, νέα όρια γλωσσικής συστολής και διαστολής.
Ανοίγοντας τους “ασκούς του Αιόλου” καταργούμε τη συνθετική ενότητα της γραμματικής και αφήνουμε κάθε λέξη της Γεσθημανής Μπερμπέρη να επιστρέψει στη μοναξιά της. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου οι λέξεις δε διαμελίζονται σε θραύσματα μιας ανεπικοινώνητης σημασίας, αλλά ξαναβιώνουν την ελευθερία τους, το μόνο εφικτό θεμέλιο της γλώσσας. Γίνονται “φωτογραφίες μηδενικής μνήμης” που αποθανατίζουν στο φιλμ τους “πολύχρωμα όνειρα σε ασπρόμαυρο φόντο”, “ζυγίζουν και καληνυχτίζουν” όλα τα ανοιξιάτικα αρώματα της ελληνικής επαρχίας. Η συγγραφέας εκμαιεύει από το νου της τις εικόνες και τις σκηνοθετεί επάνω στο χαρτί, έξω από τον εαυτό της, ανάμεσα σε αληθινά έπιπλα και τοίχους συνθέτοντας ένα υπέροχο κάδρο συναισθημάτων.
Αντώνης Κερασνούδης
Επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Ruhr Bochum Γερμανίας - Συγγραφέας
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…
Η Γεσθημανή Μπερμπέρη γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε σε ένα όμορφο χωριό που ονομάζεται Προβατάς. Οι γονείς της ήταν βιοπαλαιστές της ζωής, αλλά πάντα φρόντιζαν να μη λείψει τίποτα από την οικογένειά τους.
Έφυγε από κοντά τους για να σπουδάσει Νοσηλευτική και, μέσα από αυτή, βρήκε την ευκαιρία να εφαρμόσει όσα είχε μάθει. Την αγάπη στον συνάνθρωπο και την προσφορά στον ασθενή. Ασίγαστο το πάθος της για γνώση και εξέλιξη, γρήγορα την οδήγησε σε νέα μονοπάτια και έτσι απέκτησε δυο μεταπτυχιακά διπλώματα, στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και στη Δημόσια Διοίκηση καθώς και άλλα εφόδια, χρήσιμα για την εξέλιξή της στην επιστήμη της.
Το κρυφό της μεράκι, όμως, έκαιγε πάντα μέσα της και δεν ήταν άλλο από τις λέξεις. Αυτές που έρχονται και σε ξυπνάνε με θράσος τις νύχτες και απαιτούν να τους δώσεις σχήμα και συνέχεια. Έτσι, γεννήθηκαν και οι πρώτες της μικρές ιστορίες, οι οποίες αθόρυβα και μελωδικά ταυτόχρονα πήραν μορφή και αγωνιούν να ταξιδέψουν. Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων δημιουργικής γραφής και συμμετείχε με δύο διηγήματα στο συλλογικό βιβλίο «Ιστορίες της πόλης μας» που στήριξε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών.
Ζητήστε το από κάθε βιβλιοπωλείο!
Σελίδα του βιβλίου: https://www.apostaktirio-books.gr/product/ποιος-άνοιξε-τους-ασκούς-του-αιόλου/
Latest from apostaktirio team
- Έναρξη συμμετοχών για το B.C.C.Fest 25-Balkan Classic Contemporary Festival, Αθήνα 3/5, Θεσσαλονίκη 31/5 & 1/6 2025
- Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νίνας Διακοβασίλη - “Άγγελοι και Δαίμονες”, 27 – 29 Απριλίου 2025
- Πρόσκληση για Έκθεση Εικαστικών Τεχνών "Συνάντηση στην Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Ναύπακτο (21/4/2025)
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ
- Η παράσταση «Μαζί» στο θέατρο Altera Pars
- Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για συμμετοχή στην ομαδική, διεθνή έκθεση εικαστικών με τίτλο: "Ορατό και Αόρατο" - "Visible and Invisible" 31 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2025, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
- Κυκλοφορία Νέου Μουσικού Άλμπουμ της Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Μελοποιημένος Σωκρατικός Λόγος» - Ερμηνεία: Μιχαήλ Στέφος
- «Δικηγορία, η μικρή μας πόλη» της δικηγόρου-συγγραφέα Στεφανίας Σουλή παρουσιάζεται στην Αθήνα (3.4.2025)
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Θεσσαλονίκη (5/4/2025, στη Θεσσαλονίκη)
- Παρουσίαση βιβλίου: «ANTE PORTAS» - Συλλογικός τόμος (ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 26/3/2025)
- Διήμερο παρουσιάσεων του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά» της Αντωνίας Μπατσαλή σε εικονογράφηση της Λαρισαίας εικαστικού Στέλλας Κακκάβα (Λάρισα 26-27/3)
- Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ρήγας ο Βελεστινλής» της συγγραφέα Αγγελικής Θάνου - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22/3/2025 – Βόλος)
- ''ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ'' - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22.3.2025 - Εύοσμος Θεσσαλονίκης)
- Βίκυ Κυριακίδου "Μαγικό μου Φυλαχτό"
- Ο μονόλογος για την Παλαιστίνη «Πάντοτε ζήλευα τα αποδημητικά πουλιά» επιστρέφει στο H.ug
- ABSƎΝΤ: ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ - Το ψυχολογικό δράμα του Γιώργου Αγγελίδη
- Eva Sakellari - Need Him (MCD Remix)
- Φεστιβάλ Ανκόρ - Ένας νέος θεσμός γεννιέται στο «Από Μηχανής» Θέατρο
- Μαρίκα Κλαμπατσέα- «Από του Φεγγαριού το Φως» | 4 & 5 Απριλίου στο Ιδιόμελο