''Η δικιά μας Ελένη'' του Κώστα Βούλγαρη από τις Εκδόσεις Αθηνών
''Η δικιά μας Ελένη'' του Κώστα Βούλγαρη από τις Εκδόσεις Αθηνών
Το βιβλίο του Κώστα Βούλγαρη έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη μελέτη αλλά και στην εικόνα της νεοελληνικής ποίησης, αφού οι παραδεδομένες Ιστορίες της λογοτεχνίας μας φθάνουν μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Έκτοτε, πολλά και σημαντικά ποιήματα γράφτηκαν, χωρίς όμως να έχουμε μέχρι τώρα μια συνολική αποτίμησή τους. Πρόκειται για μια ακυρωτική υστέρηση της λογοτεχνικής συνθήκης, αφού, σύμφωνα με τη βασική θεωρητική παραδοχή του συγγραφέα: «κάθε καινούριο ποίημα, όταν αξιώνεται αυτόν τον χαρακτηρισμό, τροποποιεί, ελάχιστα ή σημαντικά, ολόκληρη την εικόνα της νεοελληνικής ποίησης, τη διαδρομή δύο αιώνων».
Ο Κώστας Βούλγαρης εστιάζει στον ποιητικό μοντερνισμό, προτείνοντας ως αφετηρία όχι τη «γενιά του ’30», αλλά τον Καβάφη, τον Βάρναλη και τον Καρυωτάκη, για να καταλήξει στον μοντερνισμό «ως αέναη ακολουθία ρήξεων», όπως αυτός πραγματώνεται στο έργο του Νικολάου Κάλας και του Νίκου Εγγονόπουλου.
Ενώ, παράλληλα, εξετάζει πώς η ποιητική γλώσσα του Σεφέρη αναδείχθηκε σε «ποιητική κοινή», και συνεχίζει να κυριαρχεί στην ποιητική παραγωγή.
Ο συγγραφέας αναδεικνύει τις πολλαπλές, και αντιπαλεύουσες εκδοχές του ποιητικού μοντερνισμού, την περίοδο της ακμής του, και επιπλέον φωτίζει τις αντοχές αλλά και τις ρωγμές του, όπως διαπιστώνονται στο έργο των μεταπολεμικών ποιητών, και κυρίως στο έργο των ποιητών του ’70, αναζητώντας το μοντερνιστικό πρόσωπο της Ελένης, ως συλλογικό σημείο αναφοράς όλης αυτής της εποχής, ως αισθητικό απαύγασμα.
Στη συνέχεια, εξετάζει την υπέρβαση του μοντερνισμού, τη συνθήκη μέσα στην οποία γράφονται τα σύγχρονα ποιήματα, πλέον υπό το βάρος της έκπτωσης της ιστορικά βιωμένης εμπειρίας, δηλαδή, μέσα στη μεταμοντέρνα συνθήκη στην οποία ζούμε, μετά την ιστορική τομή του 1989. Υποστηρίζει, δε, ότι όντως αλλάζει «ο ρυθμός του κόσμου», στη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση, με πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά ποιητικά έργα.
Ψάχνοντας τη δικιά μας Ελένη...
Βιογραφικό
Ο Κώστας Βούλγαρης είναι κριτικός λογοτεχνίας και πεζογράφος. Από το 2002 επιμελείται το ένθετο βιβλίου και ιδεών, τις «Αναγνώσεις» της κυριακάτικης Αυγής. Για είκοσι πέντε χρόνια, ασχολείται συστηματικά και δημοσιεύει κριτικές, δοκίμια και άλλα κείμενα, για τη σύγχρονη ποίηση. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις και άλλες δημόσιες συζητήσεις, και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους, για τη νεοελληνική ποίηση.
Latest from apostaktirio team
- Blank Wall Gallery, Ατομική Έκθεση Φωτογραφίας του Νίκου Καψιάνη "CUBA – Ο Χρόνος Σταμάτησε στον ΤΣΕ”
- Τα πάθη της Αγάπης του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη στο Θέατρο Xώρος Tέχνης Aσωμάτων
- Κατερίνα Βρανά: "Anti-Valentine's Show" | Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, 12 & 13/2
- Παρουσίαση βιβλίου: "Υπαίθριες δραστηριότητες και περιβαλλοντικά παιχνίδια" του εκπαιδευτικού-συγγραφέα Γεώργιου Σ. Κεχλιμπάρη (Βαμβακόφυτο Σερρών - 24/1/2025)
- Σμάρι "Βόρειο σέλας" Μάρθα Μαυροειδή
- Vultus est index animi - Το πρόσωπο είναι δείκτης της ψυχής - Ομαδική Εικαστική Έκθεση | Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κηφισιά
- Ο καινοτόμος καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Ιταλός Alessandro Cortini, μέλος των Nine Inch Nails, ζωντανά στην Αθήνα. 31/ 01 στο Arch Club
- Ο Paal Flaata των Midnight Choir φέρνει τον λυρισμό και τη μελαγχολία της Νορβηγίας σε μία αξέχαστη βραδιά στο Arch Club – Live Stage.
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ | ΠΡΑΣΙΝΟ - GREEN - Ομαδική Εικαστική Έκθεση στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Κολωνάκι | Διάρκεια έκθεσης: 13 - 25 Ιανουαρίου 2025
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 15ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024-2025 ΚΑΙ Θ' ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024-25
- 9ος Εθνικός Διαγωνισμός | ΔΠΜΣ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Λ
- Διαγωνισμός Ιστορικού Μυθιστορήματος Ιδρύματος Κυριαζή
- ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ Πρεμιέρα 11 Ιανουαρίου στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
- ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΕΡΑ, Τρίτη 14 Ιανουαρίου, Θέατρο ΕΜΣ (3/1/2025)
- Έκθεση Φωτογραφίας – Κοπή πίτας στο Cinemarian την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 στις 19:30
- Εργαστήρι Φωτογράφισης Film Noir | Φωτογράφιση σε εξωτερικούς χώρους στην Αθήνα 18/01
- «Με Πάθος...» το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στην Galerie Δημιουργών!
- Παράταση παραστάσεων μέχρι τέλος Ιανουαρίου για το έργο "Η Κληρονομία" του Γιώργου Πετρούνια στο Θέατρο Καλλιρόης.
- Κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης Break the Beat 2025 - Berlin, Germany
- Blank Wall Gallery, Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας "΅White"