Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 06:41

Παρουσίαση του βιβλίου του "Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΟΣ - Σχέση και διάσταση με τη σκέψη και το έργο των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας" του Ιωάννη Δ. Παπασημάκη από τις Εκδόσεις Άπαρσις

Written by
70
Παρουσίαση του βιβλίου του "Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΟΣ - Σχέση και διάσταση με τη σκέψη και το έργο των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας" του Ιωάννη Δ. Παπασημάκη από τις Εκδόσεις Άπαρσις

Οι Εκδόσεις Άπαρσις και ο Ιωάννης Δ. Παπασημάκης σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του "Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΟΣ - Σχέση και διάσταση με τη σκέψη και το έργο των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας" Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 στις 20.00 στο Cafe "Κήπος" του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου - Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α.

Αλέξανδρος Σταθακιός - Θεολόγος/Κοινωνιολόγος

Πανίκκος Φαφουρτής - Διδάκτωρ Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Παρέμβαση από τον Χρήστο Μπαλόγλου, Συγγραφέα /ειδικό ερευνητή των πληθωνικών μελετών.

Θα συντονίσει o Βασίλης Καλαμαράς - Επιμελητής έκδοσης

ΧΩΡΟΣ:

Κήπος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - (28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα 106 82)

Τηλ. επικοινωνίας 21 0881 0777

Είσοδος Ελεύθερη

(Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας)

Σχέση και διάσταση με τη σκέψη και το έργο των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας

Η Θεολογία του Πλήθωνος, έξοχα ελληνική, φιλοσοφική και πολιτική, σηματοδοτεί έναν διαφορετικό δρόμο για την οργάνωση της κοινωνίας και τη νοηματοδότηση της ζωής. Ο φιλόσοφος του Μυστρά κατασκευάζει ένα θεολογικό και ταυτόχρονα οντολογικό σύστημα με σκοπό τη μεταφυσική θεμελίωση του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, βασισμένο όχι στην αποκεκαλυμμένη αλήθεια, όπως συμβαίνει στη Χριστιανική Πίστη, αλλά στον φυσικό λόγο. Θέτει, έτσι, τις ιδρυτικές αρχές μιας νέας πολιτείας, αρχές που πηγάζουν και βασίζονται στη δική του αντίληψη περί του θείου, απαιτούν μια νέα δόμηση του σύμπαντος, έχουν άξονα την ελληνική θρησκεία και στηρίζονται στις δυνάμεις του ανθρώπου.

Ο συγγραφέας δεν εξετάζει τη σχέση των μεταφυσικών και οντολογικών αντιλήψεων του Πλήθωνος, μόνο με την ελληνική φιλοσοφία και το παγανιστικό αντιληπτικό σύμπαν. Επιπλέον, η πληθωνική σκέψη προσεγγίζεται εδώ υπό το φως των βασικών θέσεων των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας. Μέσα από την διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο Πλήθων χρησιμοποιεί και μεταλλάσσει εννοιακά τους πατερικούς όρους, το συγκεκριμένο έργο φέρνει στο φως τον διαρκή διάλογο του «έλληνα» στοχαστή και φιλοσόφου με την Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία.

Πρόλογος: ΒΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ-ΚΥΡΙΑΝΙΔΟΥ

Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α.

Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Καλαμαράς

Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου

Τεχνική επιμέλεια - παραγωγή: Ernesto N. Bauman

Εξώφυλλο: Ο Πλήθων στο γνωστό έργο του ζωγράφου Benozzo Gozzoli «Η Πομπή των Μάγων» στο Palazzo Medici-Riccardi της Φλωρεντίας.

Ο Ιωάννης Παπασημάκης γεννήθηκε το 1963, στην Κόνισκα της αιτωλικής γης. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα, Ιστορία και Αρχαιολογία στα Ιωάννινα, ενώ ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές Φιλοσοφίας στο Ε.Κ.Π.Α. Θιασώτης της «δια βίου» μάθησης και καλλιέργειας, εμπνέεται από το όραμα της παιδείας και του πολιτισμού, σε άμεση σύνδεση με την μαθητιώσα νεολαία και την κοινωνία, στην προοπτική της δημιουργίας και της ζωής, στο ιδανικό της ωραιότητας του ανθρωπίνου προσώπου.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι προσανατολισμένη η σκέψη και η δράση του μέσα και έξω από το Σχολείο. Ζει στην Αθήνα και υπηρετεί ως Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου.

Read 70 times

Latest from apostaktirio team