Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Jemma Press το βιβλίο " Η σημειωτική των κόμικς"

Η σημειωτική των κόμικς
Η σημειωτική των κόμικς είναι ένα πεδίο το οποίο έχει εξετασθεί ελάχιστα. Αυτό το βιβλίο θέτει τις βάσεις της έρευνας, ξεκινώντας από τις κλασικές έννοιες της εκφοράς και της αφηγηματικότητας, για να συμπεριλάβει το ιδιαίτερο νόημα της αφήγησης μέσω των κόμικς. Το κάνει μέσα από τις αναλογίες και τις αντιπαραθέσεις που προκύπτουν από τη σύγκριση με τον κινηματογράφο και το μυθιστόρημα. Στη συνέχεια ερευνά τα γραφικά χαρακτηριστικά των κόμικς στην ιδιόμορφη αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται μεταξύ εικόνας και γραφής. Καταλήγει με τη δημιουργία του ρυθμού, τη διαχείριση της προσοχής του αναγνώστη και τις τεχνικές καθοδήγησης των αφηγηματικών εντάσεων, που ίσως είναι κοινές σε όλα τα αφηγηματικά είδη, αλλά παρ' όλα αυτά αποδεικνύονται διαφορετικές ανά περίπτωση.
Το βιβλίο ―που απευθύνεται σε επαρκείς αναγνώστες και ειδικούς― προσπαθεί να αντιμετωπίσει με έναν απλό τρόπο ιδιαιτέρως πολυσύνθετα προβλήματα, αντιπαραβάλλοντας μια θεωρία του κειμένου σε μορφή κόμικς με τις υπάρχουσες θεωρίες του κινηματογράφου, του μυθιστορήματος και του ποιητικού κειμένου.
Ο Ντανιέλε Μπαρμπιέρι είναι ένας από τους σημαντικότερους μελετητές των κόμικς στην Ιταλία. Σπούδασε φιλοσοφία και σημειωτική με καθηγητή τον Ουμπέρτο Έκο. Ως σημειολόγος, το αντικείμενό του είναι η οπτική επικοινωνία, επίσης όμως ασχολείται με την ποίηση και τη μουσική. Γύρω από αυτά τα θέματα έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 22 βιβλία και έχει γράψει περισσότερα από 400 άρθρα. Διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια, στο Πανεπιστήμιο ISIA του Ουρμπίνο και στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μαρίνο. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά.
Του Daniele Barbieri
Μετάφραση: Γιάννης Μιχαηλίδης
Επιμέλεια έκδοσης: Δημήτρης Αρβανίτης
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Tasmar
192 Σελ. Μ/Α
Τιμή: 15,50 €
ISBN: 978-618-5623-38-8
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί, παρουσία του συγγραφέα του, στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, στο 7ο Chaniartoon - International Comic & Animation Festival, στα Χανιά, στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης".
Latest from Super User
- Γιάννης Καραμανίδης “Και τι δε θα ‘δινα” (ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)
- 16th International Poetry / Prose Contest "Alonissos" - 16ος Διεθνής Διαγωνισμός Λογοτεχνίας για την Αλόννησο
- Έρχεται το 45ο River Party στο Νεστόριο Καστοριάς, με απίθανο line-up!
- Sliding Slalom/Στρογγύλη: Θεατρική παράσταση στον Αρχ. Χώρο Ακρωτηρίου Σαντορίνης
- 8ο Cip Festival - Έναρξη
- Ο Γρηγόρης Σκιαδάς σχολιάζει το βιβλίο του Δημήτρη Ρηρογιάννη: "Τα καναρίνια έχουν υπέροχη λαλιά"
- 4th Artwalk how to make memories 21-31 Ιουλίου 2025
- ΤΟ 6ο PHOTONET GALLERY ΕΡXETAI ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
- «Καρυάτις Γ'. Θράκη»: Εκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Τατάκη στο Μουσείο Μετάξης
- Το RUDU FEST επιστρέφει για 4η χρονιά στην Αμοργό Ι Φοίβος Δεληβοριάς, Σκιαδαρέσες, The Boy, Δημήτρης Κοργιαλάς, Billie Kark κ.α. Ι 27 Ιουλίου – 1η Αυγούστου
- Η Ζωή Τηγανούρια στη Θεσσαλονίκη! | 14 Ιουλίου - Πλατεία 12 Αποστόλων
- Η ημέρα πλησιάζει! Οι THE DANDY WARHOLS επιστρέφουν στην Αθήνα! Ι Όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες Ι Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, UNIVERSE
- Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ
- Blank Wall Gallery Pop Up Έκθεση στη Βαρκελώνη
- 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας
- 8ο Cip Festival - Δράσεις
- Ένας αιώνας Μίκης Θεοδωράκης »: Μπέττυ Χαρλαύτη & Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στην Αρχαία Κόρινθο, Πέμπτη 10 Ιουλίου στις 21:00 με είσοδο ελεύθερη
- Η Μαρία Σκρέτα μας συστήνεται μέσα από «Τα ριζά των Αγράφων»
- Planet of Zeus, Nightstalker, Κοινοί Θνητοί κ.α. στο 1ο KROKOS OPEN AIR FESTIVAL Ι 8, 9 και 10 Αυγούστου στον Κρόκο Κοζάνης, το πιο δυνατό τριήμερο του καλοκαιριού
- Αλλαγή χώρου για την συναυλία των Hooters στην Αθήνα!