Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 16:06

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα της Γιούλιας Πομπόρτση - Μπάκουλη, «Ραντεβού Όταν Ζήσεις» (Εκδόσεις Πηγή)

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα της Γιούλιας Πομπόρτση - Μπάκουλη, «Ραντεβού Όταν Ζήσεις» (Εκδόσεις Πηγή)

 «Ραντεβού Όταν Ζήσεις»
Γιούλια Πομπόρτση – Μπάκουλη
Εκδόσεις Πηγή 

Ραντεβού όταν ζήσεις. Ραντεβού όταν ονειρευτείς ξανά, όταν αισθανθείς, όταν βρεις τον εαυτό σου κι αρχίζεις να δημιουργείς και πάλι. Ελπίδα, αξιοπρέπεια, αντοχή, απογοήτευση, ζήλια, λαχτάρα, προδοσία, προσποίηση, λέξεις με κοινό παρονομαστή τον έρωτα, όλες γένους θηλυκού, περιγράφοντας εύστοχα το πόσο απρόβλεπτη μπορεί να υπάρξει μία γυναίκα. 

Η Γιούλια Πομπόρτση – Μπάκουλη στο βιβλίο της, «Ραντεβού Όταν Ζήσεις», φαίνεται να αντιλαμβάνεται άψογα τον ψυχισμό μιας γυναίκας, κάτι που γίνεται διακριτό από τον τρόπο που αναλύει τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις της ηρωίδας της. Απλά και λιτά κάνει ξεκάθαρη την αντίθεση συναισθημάτων, όπως του έρωτα και της ασφάλειας ή της ζήλιας και της ολοκλήρωσης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να διεγείρει ένα γυναικείο μυαλό, αφού ξετυλίγει το γαϊτανάκι μιας ερωτικής περιπέτειας, που φαντάζει σαν ταινία του Χόλυγουντ, από αυτές που αρέσουν συνήθως σε μια γυναίκα, είτε να διαβάζει, είτε να ακούει, είτε να ζει. 

Στη συγγραφέα επίσης αρέσει να περιγράφει με τρόπο έντονο και αναλυτικό τα τοπία, τις καταστάσεις που διαδραματίζονται, τους χαρακτήρες των ηρώων της. Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο, με παντογνώστη αφηγητή, γεγονός που προσδίδει ζωντάνια και αμεσότητα στο λόγο. 

Λίγα αναπάντητα ερωτήματα μένουν για τον ορισμό του έρωτα με το πέρας του βιβλίου. Ξεκάθαρα η συγγραφέας, καθορίζει μία κατάσταση επίπονη και όμορφη ταυτόχρονα. Μια καθήλωση του σώματος και μια απογείωση του νου. Φέρνει ζωντάνια στην ψυχή και δημιουργεί ένα νέο παλμό στην καρδιά, ενώ απαιτεί την υποταγή του “Εγώ” σ’ έναν άλλον άνθρωπο. Η Γιούλια Πομπόρτση – Μπάκουλη καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η ευφυΐα, το ταλέντο και ο έρωτας είναι δώρα θεϊκά, που οδηγούν σ’ έναν παράδεισο, όπου εκεί, το να ζήσεις τον έρωτα δεν είναι όνειρο ή απαίτηση, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα. 

Το «Ραντεβου Όταν Ζήσεις» είναι ένα ευχάριστο βιβλίο, που η υπόθεσή του κυλά όμορφα και με σχετικά γρήγορους ρυθμούς. Άξιος λόγου αποτελεί ο τρόπος που η συγγραφέας αποδίδει τα γεγονότα. Η λεπτομερής περιγραφή τόσο του εκάστοτε τόπου, όσο και των συνθηκών, οδηγεί τον αναγνώστη στο να ταυτιστεί, σχεδόν, με τους ήρωες και με τα όσα βιώνουν. Σε ορισμένα σημεία δε, δίδονται διάσπαρτες πληροφορίες για κοινωνικά, ιστορικά και ψυχολογικά ζητήματα. Όμως η συγγραφέας μάς “ψιθυρίζει” υποσυνείδητα και ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα· «Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη μιας γυναίκας να καταφέρει αυτό που θέλει…» 

Μουλαρτζή Θ. Χρυσούλα, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής του Τμήματος Ψυχολογίας 

Σελίδα του βιβλίου: https://iwrite.gr/bookstore/rantevou_otan_zhseis/

Read 1725 times

Latest from Μουλαρτζή Χρυσούλα - Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων