Με την έναρξη της υποβολής των συμμετοχών για το διαγωνισμό Sony World Photography Awards, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας (World Photography Organisation - WPO) ανακοινώνει μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές για το 2011.

Δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας του ετήσιου Φεστιβάλ World Photography στις Κάννες, το φεστιβάλ θα επεκταθεί σε τέσσερις μεγαλουπόλεις σε όλη την υφήλιο κατά τη διάρκεια του 2010 και του 2011: στο Σαν Φρανσίσκο, το Μεξικό, τη Σαγκάη και το Λονδίνο, ενώ η διαδρομή θα τελειώσει στο Λονδίνο, όπου και θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά η τελετή των Sony World Photography Awards.

Το World Photography Festival αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για φωτογράφους από όλο τον κόσμο να συναντηθούν και να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις, τις προκλήσεις και τις καινοτομίες στον τομέα της φωτογραφίας σήμερα. Σε κάθε φεστιβάλ θα προβληθούν οι νικητές των Sony World Photography Awards και το έργο τους, ενώ θα οργανωθούν εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες, portfolio ανασκοπήσεων και ένα συμπόσιο φωτογραφίας, στο οποίο θα παραστούν κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο της φωτογραφίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε επίσης ένα νέο διαγωνισμό και επιπλέον κατηγορίες, οι οποίες θα ισχύσουν για τη διοργάνωση Sony World Photography Awards του 2011.

Ο Ανοικτός Διαγωνισμός για ερασιτέχνες λάτρεις της φωτογραφίας

Ο «Ανοικτός διαγωνισμός» (Open competition), ο οποίος θα αντικαταστήσει το διαγωνισμό των ερασιτεχνών φωτογράφων, δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που αγαπούν τη φωτογραφία. Θα διαθέτει δέκα κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εξής: «Φύση και Άγρια Πανίδα» (Nature & Wildlife), «Ταξίδια» (Travel) και «Όταν πέσει το Σκοτάδι» (After Dark). Στο Open competition οι διαγωνιζόμενοι θα κρίνονται από μια και μοναδική φωτογραφία.

Κατηγορίες της ενότητας Open
Ενότητα «ανοικτή» σε όλους, η οποία θα κριθεί από μια και μοναδική εικόνα:

 • Δράση
 • Όταν πέσει το Σκοτάδι
 • Αρχιτεκτονική
 • Τέχνες & Πολιτισμός
 • Μόδα
 • Φύση & Άγρια Πανίδα
 • Πανόραμα
 • Άνθρωποι
 • Χαμογελάστε
 • Ταξίδια

Οι επαγγελματίες

Οι επαγγελματίες και οι «αφοσιωμένοι» ερασιτέχνες φωτογράφοι καλούνται να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους στο διαγωνισμό για τους επαγγελματίες (Professional competition) και να κριθούν για μια ολοκληρωμένη δουλειά τους. Οι δεκαπέντε επαγγελματικές κατηγορίες χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες εμπορική φωτογραφία (Commercial), καλλιτεχνική φωτογραφία (Fine Art) και
φωτορεπορτάζ & Documentary (Photojournalism & Documentary) – και θα εμπλουτιστούν και από νέες κατηγορίες, όπως οι «Lifestyle», «Νεκρή Φύση» (Still Life), και «Άνθρωποι» (People).
Κατηγορίες της ενότητας για Επαγγελματίες


Για επαγγελματίες και «αφοσιωμένους» ερασιτέχνες/ενθουσιώδεις φωτογράφους: Οι υποβολές πρέπει να βασίζονται σε μια ολοκληρωμένη δουλειά και να αποτελούνται το λιγότερο από 3 και το περισσότερο από 10 εικόνες. Μπορεί να υποβληθεί δημοσιευμένο ή μη δημοσιευμένο θέμα.

Εμπορική Φωτογραφία – φωτογραφία η οποία δημιουργήθηκε πρωτίστως με γνώμονα την εμπορική της χρήση, με σκοπό δηλαδή να προωθήσει υπηρεσίες ή προϊόντα.

 • Καμπάνια
 • Ταξίδια
 • Lifestyle
 • Νεκρή Φύση
 • Μόδα


Καλλιτεχνική Φωτογραφία – φωτογραφίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με το δημιουργικό όραμα του φωτογράφου-καλλιτέχνη

 • Αρχιτεκτονική
 • Πορτρέτο
 • Τοπίο
 • Νεκρή Φύση
 • Εννοιολογική Σύλληψη


Φωτορεπορτάζ & Documentary – η δημιουργία εικόνων που διηγούνται μια ιστορία. Από την απαθανάτιση της επικαιρότητας και παγκόσμιου ενδιαφέροντος θεμάτων, μέχρι την αφήγηση ιστορικών συμβάντων και την περιγραφή της λαϊκής κουλτούρας.

 • Επικαιρότητα
 • Σύγχρονα Θέματα
 • Άνθρωποι
 • Τέχνες & Πολιτισμός
 • Σπορ


Οι νικητές

Οι νικητές στις μεγάλες κατηγορίες Professional και Open θα παραλάβουν τα βραβεία τους στην τελετή του Sony World Photography Awards στο Λονδίνο στις 27 Απριλίου 2011. Στην ίδια εκδήλωση θα ανακοινωθεί, επίσης, και ο νικητής του βραβείου L’Iris d’Or, ο οποίος θα ανακηρυχτεί φωτογράφος της χρονιάς από τη Sony (Sony World Photographer of the Year) και θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 25.000$ και φωτογραφικό εξοπλισμό της σειράς DSLR ‘α’ της Sony.

Φωτογραφήστε την Παρακολούθηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας προσπαθεί να υποστηρίξει και να φέρει σε επαφή την επόμενη γενιά φωτογράφων (18-28 ετών), μέσω του Student Focus, του επιμορφωτικού προγράμματος παγκόσμιας εμβέλειας του αντίστοιχου διαγωνισμού. Σε μια αποκλειστική συνεργασία με την γκαλερί Young Tate Online, το πρόγραμμα Student Focus το 2011 θα συνδεθεί με τη νέα έκθεση φωτογραφίας της Tate Modern στο Λονδίνο, με τον τίτλο Exposed: Voyeurism, Surveillance and the Camera (σε ελεύθερη μετάφραση: Εκτεθειμένοι: Ηδονοβλεψία, Παρακολούθηση και η Κάμερα). Εμπνευσμένο από αυτή την έκθεση, το θέμα για το διαγωνισμό Student Focus του 2011 θα έχει τον τίτλο  «Surveillance» (Παρακολούθηση).

Για πρώτη φορά, ο διαγωνισμός Student Focus είναι ανοικτός για όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα σπουδών τους κύκλο μαθημάτων, σχετικό με τη φωτογραφία. Οι δέκα σπουδαστές που θα περιληφθούν στην τελική λίστα των προκριθέντων, θα ταξιδέψουν ως το Λονδίνο μαζί με τους καθηγητές τους, τον Απρίλιο του 2011, προκειμένου να αναλάβουν την τελική τους αποστολή στο πλαίσιο του World Photography Festival. Η Sony θα δωρίσει φωτογραφικό εξοπλισμό της σειράς DSLR ‘α’ αξίας 45.000€ και ο τελικός νικητής του Student Focus θα ανακοινωθεί στις 27 Απριλίου, παράλληλα με τους νικητές των κατηγοριών Professional και Open.

Επισκεφτείτε το worldphoto.org

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας (WPO) ανανέωσε το δικτυακό του τόπο www.worldphoto.org, για να συμπέσει με το άνοιγμα του διαγωνισμού για το 2011. Ο δικτυακός αυτός τόπος αποτελεί κόμβο για τη φωτογραφική κοινότητα και εκτός της προβολής υλικού σχετικά με τις συμμετοχές στο Sony World Photography Awards, θα προβάλει και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της απεικόνισης από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει αποκλειστικές συνεντεύξεις και podcast με μέλη της Παγκόσμιας Ακαδημίας Φωτογραφίας (World Photography Academy), ένα τμήμα αποκλειστικά για τα μέλη του, ένα τμήμα αφιερωμένο στους σπουδαστές, forum, βίντεο και blogs.

Υποβολές στο διαγωνισμό μπορούν να γίνουν μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2011.

Ο διαγωνισμός World Photography Awards (WPA), του οποίου η Sony είναι χορηγός, δημιουργήθηκε από το World Photography Organisation και πρωτοξεκίνησε το 2007. Ο World Photography Organisation (WPO) υποστηρίζει επαγγελματίες, ερασιτέχνες και σπουδαστές φωτογραφίας, δημιουργώντας μια παγκόσμια πλατφόρμα για τη βιομηχανία της φωτογραφίας, μέσω της οποίας μπορεί επικοινωνεί, να συγκλίνει και να βρίσκει τις τρέχουσες τάσεις στο φωτορεπορτάζ, στην καλλιτεχνική και στην εμπορική φωτογραφία. Επωμίζεται τη διοργάνωση διαφόρων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο με το λογότυπο «World Photography» και εμπλέκει το φωτογράφο σε εμπορικές, πολιτισμικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, ενώ συγχρόνως δημιουργεί πολιτιστικά δρώμενα για να συμμετέχει και το ευρύ κοινό. Τελευταία, στις δραστηριότητες του World Photography συμπεριελήφθησαν και τα: World Photography Student Focus Competition, World Photography Festival, World Photography Focus Programme και το World Photography Collection.

 

πηγή: http://tech.in.gr