"Είμαι σε πόλεμο με το προφανές"


“Φοβάμαι ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσους φαντάζομαι που μπορούν να εκτιμήσουν την φωτογραφία μόνο σαν ένα παραλληλόγραμμο με ένα αναγνωρίσιμο αντικείμενο στο κέντρο του.  Δεν τους ενδιαφέρει τι είναι γύρω από το αντικείμενο, φτάνει τίποτα να μην παρεμβάλλεται μ’ αυτό. Ακόμα και μετά απ’ όσα έμαθαν από τον Winogrand και τον Friedlander, εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν. Σέβονται την δουλειά τους επειδή τους έχουν πει ότι είναι σημαντικοί καλλιτέχνες, αλλά το μόνο που θέλουν να βλέπουν είναι μια εικόνα με έναν άνθρωπο ή ένα αντικείμενο στο κέντρο. Θέλουν κάτι προφανές. Η τυφλότητά τους φαίνεται όταν ξεφύγει από κάποιον η λέξη «στιγμιότυπο». Η ασχετοσύνη μπορεί πάντα να κρύβεται πίσω από το «στιγμιότυπο». Η λέξη ποτέ δεν είχε κάποιο νόημα. Είμαι σε πόλεμο με το προφανές.

W. Eggleston

ΤΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Η αινιγματική ρήση του William Eggleston, που μπορεί να διαβαστεί αλλά το κυριότερο να αποδοθεί φωτογραφικά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, θέτει το ευρύ πλαίσιο του νέου Χριστουγεννιάτικου διαγωνισμού.
Σας παρέχουμε πλήρη ελευθερία θεματικής επιλογής και ζητάμε μόνο να επιχειρήσετε την δική σας φωτογραφική ερμηνεία της πιο πάνω ρήσης.
Λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, δεν δημοσιεύουμε κατευθυντήριες φωτογραφίες όπως κάνουμε συνήθως.
Επίσης σας επισημαίνουμε να μην εγκλωβιστείτε σε μια αναζήτηση γύρω από το στυλ του Eggleston αλλά να μείνετε πιστοί στους φωτογραφικούς τρόπους έκφρασης που έχετε έως τώρα καλλιεργήσει.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

ΤΑ ΕΠΑΘΛΑ


1. Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει μια dSLR Canon EOS 550D Kit 18-55mm IS προσφορά του www.katerelos.gr

2. Ο δεύτερος νικητής θα κερδίσει ένα σεμινάριο φωτογραφίας για τον Ιανουάριο από την εταιρία Plays2place

3. Ο τρίτος νικητής θα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή στο DPGR.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού οι 10 πρώτες συμμετοχές, αποκτούν θέση στο Σαλόνι του DPGR (γκαλερί με Βραβευμένες φωτογραφίες) και ως εκ τούτου, οι φωτογράφοι καλούνται να τις ανεβάσουν σε ανάλυση (περίπου) 1600Χ1200.

Ο διαγωνισμός ξεκινά σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010 και η τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών είναι η Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010.

Όλες οι υποβληθείσες φωτογραφίες θα βαθμολογηθούν από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τους Σπύρο Παλαμαρά Pachinko, Σταύρο Σταματίου stavrosstam και Δημήτρη Βαριά Dimitri με ίσο ποσοστό βαρύτητας ο καθένας.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στo www.dpgr.gr την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αλλαγή στους όρους για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, σε σχέση με τους προηγούμενους. Παρακαλούμε διαβάστε με προσοχή.

Κάθε φορά με το εισαγωγικό κείμενο προτρέπουμε τους συμμετέχοντες να μην χρησιμοποιήσουν παλιές και γνωστές φωτογραφίες, καθώς ο διαγωνισμός και κάθε διαγωνισμός, αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όλους, θεατές, κριτές και κυρίως κρινόμενους αν αποτελέσει το έναυσμα για μια γόνιμη φωτογραφική αναζήτηση και δημιουργία νέου έργου.
Σε αυτό τον μεγάλο, εορταστικό, διαγωνισμό υπάρχει μια καινοτομία.

Κάθε μέλος του dpgr μπορεί να συμμετάσχει με μία μόνο νέα - τραβηγμένη μετά τις 16/11/2010 - και φυσικά αδημοσίευτη φωτογραφία.

Οι συμμετέχοντες με ψηφιακές φωτογραφίες είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν αναλλοίωτα τα στοιχεία exif από τα οποία θα διαπιστώνεται η ημερομηνία δημιουργίας και παράλληλα υποχρεούνται να μην έχουν δημοσιεύσει την φωτογραφία σε οποιοδήποτε μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό πριν την υποβολή της στον διαγωνισμό.
Για τους συμμετέχοντες με αναλογικές φωτογραφίες, ισχύει επίσης η υποχρέωση για νέα φωτογραφία αλλά όπως είναι φυσικό αυτό μπορεί να ελεγχεί μόνο, και εν μέρει, μέσω του όρου περί μη προγενέστερης δημοσίευσης.

Συμμετοχές που θα αποδειχθούν ότι δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις (ακόμη και εκ των υστέρων) θα ακυρώνονται και το μέλος θα χάνει το δικαίωμα νέας υποβολής.

Ειδικά για τις νικητήριες φωτογραφίες, θα γίνει πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, λεπτομερής έλεγχος και όσες αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τους όρους συμμετοχής, θα ακυρώνονται και τη θέση τους θα καταλαμβάνουν οι επόμενες.


Είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της συμμετοχής να συνοδεύεται με την εγγραφή και αποστολή του ονοματεπώνυμου του μέλους, μέσω της σχετικής φόρμας. Η φόρμα πρέπει να συμπληρώνεται υποχρεωτικά προ της αποστολής, αλλιώς η συμμετοχή δεν θα θεωρείται έγκυρη. Διευκρινιστικά αναφέρουμε πως το ονοματεπώνυμο δεν αναιρεί την επιθυμητή για ορισμένους ανωνυμία του διαδικτύου. Το όνομα είναι γνωστό μόνο στη Διαχειριστική Ομάδα. Δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ούτε οι Συντονιστές, ούτε η Καλλιτεχνική Ομάδα και εννοείται το ίδιο και για την ομάδα των κριτών.

Το μέγεθος των φωτογραφιών που υποβάλλονται δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 400ΚΒ. Επιπλέον θα πρέπει η μέγιστη πλευρά να είναι μεγαλύτερη από 500 pixels και μικρότερη από 900 pixels διαφορετικά η συμμετοχή θα θεωρείται άκυρη.
Σκαναρισμένες φωτογραφίες επιτρέπονται. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αλλάζουν και να τροποποιούν την συμμετοχή τους όσες φορές και όποτε θέλουν μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού (20/12/2010).
Ο/Η φωτογράφος θα πρέπει να έχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας που θα υποβάλει (κοινώς να είναι δικιά του/της). Για την παραλαβή του δώρου θα πρέπει να παρευρεθεί ο ίδιος ο νικητής και να επιδειχθεί η ταυτότητα του πρωτεύσαντος, όπως και η αρχική φωτογραφία στο πλήρες μέγεθός της. Σε περίπτωση σκαναρίσματος ο νικητής θα πρέπει να επιδείξει την φωτογραφία σκαναρισμένη σε τουλάχιστον 200dpi. Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο και τρίτο νικητή.

Τα μέλη της διαχειριστικής συντονιστικής και καλλιτεχνικής ομάδας του dpgr μπορούν να διαγωνιστούν (με εξαίρεση τα μέλη της τρέχουσας κριτικής επιτροπής), δεν δικαιούνται όμως επάθλων. Σε περίπτωση κατάκτησης κάποιας-κάποιων εκ των θέσεων βράβευσης το αναλογούν βραβείο θα διατίθεται σύμφωνα με τις επίκαιρες ανάγκες του site, και εφ' όσον δεν υπάρχουν τέτοιες θα γίνεται μετακύλιση αντίστοιχα στους αμέσως επόμενους συνδρομητές ή μέλη στη βαθμολογική κατάταξη.
Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τους όρους και τις ημερομηνίες του διαγωνισμού, να τον αναβάλλουν ή ακόμα και να τον ματαιώσουν εάν οι συμμετοχές δεν θεωρηθούν επαρκείς ή το επίπεδό τους δεν κριθεί ικανοποιητικό. Μετά το πέρας 3 μηνών από τη λήξη του διαγωνισμού διαγράφονται όλες οι συμμετοχές εκτός από τις 21 πρώτες.
Σημειώνεται πως η συμμετοχή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα κοινώς αποδεκτά ήθη και την ελληνική νομοθεσία κι έτσι η Κριτική Επιτροπή και οι Διαχειριστές διατηρούν το δικαίωμα της διαγραφής μιας τέτοιας φωτογραφίας και την ακύρωση της συμμετοχής.
Συμμετοχές που δεν πληρούν όλα τα ανωτέρω κριτήρια δεν θα γίνονται δεκτές.

Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό δεν κρίνεται ο φωτογράφος, ούτε το συνολικό του έργο, αλλά η συγκεκριμένη φωτογραφία που επέλεξε ως συμμετοχή του στο διαγωνισμό του dpgr, σε άμεση σχέση και συνάρτηση με ένα σώμα φωτογραφιών (όλων των διαγωνιζόμενων φωτογράφων που έστειλαν φωτογραφία - συμμετοχή).

Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, η ύπαρξη απλών πλαισίων γύρω από το κάδρο και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ' αντιστοιχία να γίνουν και στον σκοτεινό θάλαμο. Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας. Σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει οι συμμετοχές να κινούνται οριακά στην επεξεργασία. Το είδος και ποσοστό της επεξεργασίας δεν μπορεί να μετρηθεί με τη μεζούρα, οπότε το σημαντικό είναι απλά να μην γίνονται υπερβολές. Η επεξεργασία δηλαδή δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική ή προκλητική. Για κάποιον που δεν γνωρίζει τα όρια και τις δυνατότητες του σκοτεινού θαλάμου καλύτερα να αποφεύγει ό,τι μπορεί. Η καλή φωτογραφία ΔΕΝ χρειάΑζεται στολίδια  - οι πολλές επεμβάσεις που «ζητάει» μια φωτογραφία, τις συντριπτικά περισσότερες φορές είναι σημάδι της αδυναμίας της. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ας θυμόμαστε πως όσο περισσότερη η κάθε είδους επέμβαση, τόσο περισσότερο φλερτάρουμε το όριο μηδενισμού λόγω επεξεργασίας.
Δεν επιτρέπεται να ζητείται είτε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, είτε μετά τη λήξη του, από την κριτική επιτροπή να αιτιολογήσει τις όποιες απορρίψεις συμμετοχών.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού δεν επιτρέπεται καμία μομφή, παρατήρηση, και αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, της κριτικής επιτροπής, των όρων και του θεσμού. Η συμμετοχή αυτόματα σημαίνει την πλήρη αποδοχή των όρων, των αποτελεσμάτων και της κριτικής επιτροπής. Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέμβαση για την έκβαση των αποτελεσμάτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα γίνεται άμεσος και χωρίς ειδοποιήσεις αποκλεισμός του μέλους. Όσοι διαφωνείτε με τους όρους, την κριτική επιτροπή, και τη διενέργεια του θεσμού, παρακαλούμε μην συμμετάσχετε!

Και μη ξεχνάτε ότι το πνεύμα των διαγωνισμών του dpgr προσδιορίζεται κυρίως στο φωτογραφικό ταξίδι του και όχι τόσο στο αποτέλεσμα και στην απόκτηση ενός ακόμη καταναλωτικού αγαθού. Χαρείτε λοιπόν τη συμμετοχή σας για την οποία σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

Δήλωση συμμετοχής εδώ

 

πηγή: http://www.dpgr.gr